fbpx
Nieuws

CO2-warmtepomp met bollenbuffer

Groothandel Technische Unie heeft een nieuwe optie voor de cv-ketel-vervangingsmarkt omarmd. Vanaf deze maand heeft het bedrijf de Caldameg in het assortiment: een monoblock warmtepomp met CO2 als koudemiddel en een buffervat van 264 liter met PCM-bollen.

De groothandel toonde de nieuwe warmtepomp op Building Holland. De warmtepomp, die CO2 (R744) als koudemiddel heeft een vermogen van 4,5 kW en kan volgens de groothandel in combinatie met de buffer ongeacht buitentemperatuur 80°C water leveren, waarmee het product ook het hogere temperatuurtraject afdekt, zonder een grootverbruiker op het gebied van elektriciteit te worden. Het systeem kan in combinatie met enkele gunstig gelegen zonnepanelen een systeem energieneutraal maken. Het voordeel van CO2 als koudemiddel is dat het een lagere GWP heeft (1) ten opzichte van andere gangbare koudemiddelen.

Monoblock

Naast de monoblock warmtepomp, waarbij er geen koudemiddel in de woning gaat (geen STEK noodzakelijk) en de condensor in de buitenunit zit, bestaat het systeem uit een buffervat die gevuld is met phase change materials (PCM). Deze bollen zijn in staat om meer energie op te slaan dan water, waardoor de capaciteit van een systeem vergroot kan worden, of het volume verkleind.  Het 264 liter vat komt overeen met de CW4 tapwaterklasse zoals we die kennen van de cv-ketels. Een voorbeeld van de bollentechniek vindt u hier, toegepast in bezoekerscentrum Grebbelinie.

Onder schuine kap

In principe kan het buffervat worden geplaatst op de plek van de cv-ketel, zodat het product zich leent voor 1:1 vervangingen. De Technische Unie heeft ook prefab indak constructies voor deze toepassing, bijvoorbeeld onder schuine kappen.

14 reacties op “CO2-warmtepomp met bollenbuffer

 1. Wouterse schreef:

  Graag ontvang ik meer informatie over dit product.

 2. tom schreef:

  Leuk nu is ons vak kapot gemaakt door linkse randdebielen

 3. khing schreef:

  @tom Je vak is niet kapot gemaakt maar veranderd, en er ligt een gigantische markt voor je open!

 4. Bert schreef:

  Wat is er ‘links’ of ‘randdebiel’ aan de ontwikkeling van nieuwe technologie die installateurs meer marktkansen en omzetmogelijkheden bieden dan uitontwikkelde gasketeltjes?

 5. Tom schreef:

  Zal ik je even uitleggen als er geen stek meer nodig is zal de hele mark vol lopen met geluk zoekers .tokkies en andere rand holbewoners die onder de prijs gaan werken net als ik al dagelijks zie bv Utrecht waar bijstand vaders mogen bijwerken zo veel als ze willen dankzij linkse raten

 6. sTom schreef:

  @Tom, goed verhaal, lekker kort.

 7. MarkS90 schreef:

  Toch heeft Tom gelijk. Overal waar de markt wordt vrijgegeven staan de prijzen onder druk en wordt het product slechter. Veel slechter zelfs.

 8. Peter schreef:

  Das goed nieuws all electric en alles zelf in de hand houden, geen gasaansluiting dus wordt het geheel al makkelijker om het zelf uit te voeren
  Ben benieuwd wat het gaat kosten, als ik voor rond de 5000 Kwh per jaar van het gas af kan prima.

 9. Mark schreef:

  Ik ben benieuwd naar het voordeel van het PCM gevulde buffervat t.o.v. een gewone watergevuld buffervat.(lees indirect gestookte boiler) En dan vooral de toepassing in een woning.
  In het bericht wordt aangegeven dat het systeem vergelijkbaar is met een warmwater klasse CW4, maar wat zal de warmwater klasse zijn met een standaard indirect gestookte boiler van 264 liter/80 graden?
  Daarnaast vraag ik mij af wat het COP van de warmtepomp is bij verschillende bron- en afgifte temperaturen, zijn deze gegevens bekend?
  Nog 1 vraag: hoeveel energie kan er volledig worden opgeslagen in het buffervat, met andere woorden hoeveel kWh of GJ zit er in een volledig gevuld vat?

 10. Jer schreef:

  Is hier ook een subsidieregeling voor? even € 15.000,00 ophoesten…..

 11. Desmyter Patrick schreef:

  bij water als opslagmedium gebruiken we 1.163Watt/°K*kg of 4186 joule/°K*kg, met het volume van de boiler en de Delta-T kan je dan de opgeslagen hoeveelheid energie E=m*C*T bepalen. in dit vat word de stollingswarmte gebruikt van het materiaal wat in de bollen zit. de stolling gebeurt bij 1 welbepaalde temperatuur. Hoeveel kg “materiaal”(wax?) zit er in de boiler? wat is de stollingstemperatuur? hoeveel stollingswarmte per kg of per liter ingenomen volume? deze gegevens zouden het artikel interessanter gemaakt hebben want pas na het maken van enkele berekeningen kan je iets zinnigs zeggen over de prestaties van een systeem.

 12. Will Eisinga schreef:

  sinds 2012 heb ik geen gas geen energierekening en verhuur een huis zonder gas zonder energierekening.
  opbrengst 3000 euro eigen woning, opbrengst 3000 euro verhuurde woning.
  huis zonder gas
  1 Zonnepanelen 20 panelen 5000 kWh 4500 euroeuro.
  2 inductiekoken inventum 500 euro.
  3 Warmtepomp met buffervat 300 Liter. 10.000 euro. 12.800 subsidie 2800 euro.
  aansluiten op bestaande CV radiatoren
  gaseraf klaar
  15.000 euro
  opbrengst 3000 per jaar sinds 2012.
  terugverdientijd 5 jaar.

 13. A.Timmermans schreef:

  Graag ontvang ik meer informatie over dit product.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.