
De volledig binnen opgestelde lucht/water-warmtepomp wordt steeds vaker toegepast. In Borne worden 10 woningen voorzien van voor de Nederlandse markt nieuwe combitoestellen met warmtepomp, boiler én ventilatie met warmteterugwinning in één.
Bij de tien seniorenwoningen werd gezocht naar een alles in één oplossing zonder buitenunit, omdat de ontwikkelaar geen geluidsproductie en zichtbare opstellingen buiten de woning wenste.
Zweedse warmtepomp
Via De Warmtepompspecialist kwam ment uiteindelijk uit bij de Flexit Econordic, een Zweedse warmtepomp, die hiermee zijn entree maakt op de Nederlandse markt. In dit toestel zitten warmtepomp, boiler en ventilatie met warmteterugwinning in één behuizing. De woningen in Borne zijn gebouwd door Bouwbedrijf Hulshof en huisinstallateur Loohuis. De Warmtepompspecialist verzorgde de warmtepompinstallatie, inclusief luchtkanalen en afgifte.

Vermogen en rendement
De warmtepomp levert 4 kW thermisch vermogen aan de woning. Het verwarmingsvermogen wordt via een tegenstroomwisselaar geleverd vanuit de boiler van 197 liter. Omdat de warmtepomp werkt met koudemiddel CO2, kan het zonder elektrische bijverwarming 70 graden leveren tegen een SCOP van 3,08 (NEN 14825) Door het slim inzetten van de WTW unit kan voor het gebruik van koeling de functie ‘nachtventilatie’ worden ingezet. “Deze oplossing is vooral geschikt voor de kleine nieuwbouwwoningen waar je met 4kW verwarmingsvermogen prima wegkomt”, zegt Rinko Coenrades van De Warmtepompspecialist uit Assen, die het systeem hier leverde. “Daarnaast is ook ventilatie met warmterugwinning afgedekt.”
Geen buitenunit

De warmtepomp heeft geen buitenunit. In plaats daarvan worden twee aanvoerkanalen (warmtepomp 200 mm, wtw 160 mm) naar het toestel gebracht, dat op de verdiepingsvloer in een technische ruimte is geplaatst. De wtw en de warmtepomp hebben hun eigen aanvoerkanaal van buiten. De aangevoerde lucht van de warmtepomp wordt voorverwarmd door de afgezogen ventilatielucht uit de woning. De ventilatie-unit (capaciteit 370 m3) is voorzien van een warmtewiel, en niet van een kruisstroomwisselaar, zoals de conventionele balansventilatietoestellen. Warmtepomp en ventilatie-wtw hebben wel een gezamenlijke afvoer naar buiten. De totale kast meet 120 bij 180 cm, en kan in vier delen worden geïnstalleerd: de warmtepomp, de boiler, de wtw en een ruimte waarin verdeler, expansievat en leidingwerk kunnen worden aangebracht.
CO2 als koudemiddel

CO2 is een natuurlijk koudemiddel met een aantal gunstige eigenschappen. Het heeft een GWP van 1, is niet giftig en niet brandbaar. En met de juiste configuratie is een hoog rendement haalbaar. CO2 wordt al veel als koudemiddel toegepast in warmtepompen in de utiliteit, waarbij bijvoorbeeld veel tapwater moet worden geproduceerd. In een woonhuistoepassing duikt hij nu ook steeds vaker op. Het nadeel van CO2 is hoge druk die nodig is goed te renderen. Die kan oplopen tot 100 bar. “In deze toepassing is het systeem echter hermetisch gesloten”, benadrukt Rinko Coenrades.
Trend: geen buitenunit. Warmtepomp met volledige binnenopstellingen zijn in opkomst. Dat heeft onder meer te maken met de nieuwe eisen die aan geluidsproductie voor buitendelen worden gesteld. Zo hebben Stiebel Eltron en Inventum ook nieuwe lucht/water-oplossingen zonder buitenunit. Ook bestaan er warmtepompen die de afgezogen ventilatielucht als warmtepompbron gebruiken, eventueel met bijmenging van buitenlucht. Onder meer Nibe heeft hiervoor een ventilatielucht/water-oplossing voor. Ook kunnen buitendelen stiller worden gemaakt door de geluidsproducerende compressor naar binnen te verplaatsen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de WWP LB biblok lucht/water-warmtepomp van Monarch-Weishaupt
volgens mij als de warmtepomp buiten te veel geluid maakt en je zet hem daar om binnen dan maakt hij toch nog steeds te veel geluid of zie ik dat verkeerd
De warmtepomp van Stiebel-eltron is zo geïsoleerd dat deze ook binnen een acceptabel geluidsniveau heeft. Buiten is door de geïsoleerde slangen nagenoeg niets te horen
Deze techniek is niet nieuw ook niet gecombineerd systeem. Dat deze draait op koudemiddel CO2 wel. Temperatuur is max 65 volgens de productdata.
Wel ben ik heel benieuwd of het systeem voldoet aan de Nederlandse normeringen op gebied van geluid en veiligheid binnenshuis. De hele dag een bromtoon van 52db om je oren is niet misselijk.
Ze worden niet voor niets geplaatst/getest in seniorenwoningen.
Zeker niet nieuw. Ondergetekende heeft dit geïntroduceerd in Nederland als eerste in 2015 . Systeem is genomineerd geweest voor duurzame dinsdag in 2017 na 2 jaar praktijk .
Ondergetekende heeft dit geïntroduceerd in Nederland als eerste in 2015 . Systeem is genomineerd geweest voor duurzame dinsdag in 2017 na 2 jaar praktijk .
is dit een all electric systeem?
Ja
De kast meet 120 bij 180cm… Ik mis hier een dimensie.
Hij zal er minimaal 15 jaar staan. Is dat de dimensie die je miste? 😛
Ook voor grote woningen?
Werkt dit ook in appartement met vloerverwarming en 400m3 gasgbebruik?
Op welk bedrag aan investering moet je dan rekenen?
@berend
Wij leveren een vergelijkbaar systeem, ook deze bestaandr uit losse modules. Deze modules kunnen ook lichter of zwaarder uitgevoerd worden, zo ook de boiler en/of de buffer. Mocht het systeem qua vermogen dan nog niet toereikend zijn kan er nog een extra WP module gekoppeld worden. Mocht er al een wtw unit aanwezig zijn of bouwtechnische niet nodig zijn kan deze module ook weg gelaten worden of voor de MV versie gekozen worden voor de “vochtige” ruimten.
Wij zouden evt ook interesse hebben in zo’n systeem.Zijn er installateurs in de omgeving Amersfoort?
Heb je een website van je bedrijf waar ik meer kan vinden hierover
Geleverd via Warmtepompspecialist.nl
Zodra ik aangeeft dat ik geen interesse heb in een hybride systeem, maar van het gas af wil zijn de installateurs niet meer geinteresseerd.
Waar kan ik deze volgende stap niet maken?
@Frans
Met vloerverwarming werkt ons systeem perfect, ook als deze als bij verwarming is aangelegd.
De aanvoer temperatuur is regelbaar en hoeft niet perse naar 65 graden. Hoe lager de temperatuur hoe hoger het rendement.
Wat zijn de kosten als we het hebben over een hoog temperatuur systeem dus verwarmen middels radiatoren.
Wat zijn de jaarlijkse verbruikskosten.
Wat zijn de onderhoudskosten in de 15 jaar.
Wat zijn de onerhoudskosten van je koelkast en vriezer per jaar ?
Heb een bodem/water- en een ventilatie warmtepomp sinds 2002, oo wat eigen controle’s en kleine schoonmaak klusjes na geen onderhoud gehad.
Dat CO2 niet toxisch is is een kwestie van definiëren. Want waarom gebruiken we anders CO2 om kippen en varkens te vergassen? De MAC waarde is 0,5% en bij 20% CO2 in de lucht zijn enkele ademteugen voldoende om dood neer te vallen. Dus niet werken aan het CO2 deel van deze installatie zonder voldoende ventilatie, liefst met twee personen op afstand van elkaar en een CO2 meter is aan te bevelen.
PS Ouderen mensen zijn doorgaans minder goed horend en een modern gehoorapparaat filtert iedere constante toon eruit.
Ja en het kwik uit je honeywell rondje moet je ook niet opdrinken Jos. Hermetisch gesloten staat er toch
Jezus wat een ken ben jij. CO2 is een zuurstof verdrijven gas. Niet giftig zoals in het reclame artikel wordt verteld. Maar alles gaat stuk en lekken. Dat wil je niet binnen hebben. Zeker niet met die drukken. Spuit maar een CO2 blusser binnen bij je leeg. Zijn we meteen van je idiote reacties af.
Precies water is ook “giftig” als je er in onder gedompeld ligt enkele minuten.
Ik mis nog steeds de derde dimensie: breedte 120, hoogte 180 en diepte ?
Ik mis nog steeds een maat: breedte 120, hoogte 180 en diepte ?
Aan de foto af te lezen schat ik 60
https://www.flexit.no/en/products/indoor_climate_central/econordic_wh4/indoor_climate_central_wh4/
650mm
Je kunt ook kiezen voor http://www.blacksunheating.nl , zuiniger, goedkoper in de aanschaf, géén onderhoud, géén geluid. Per kamer te bedienen, dus ook bijbehorend energieverbruik.
Vooral e CO2 is nieuw.
In de productsheets wordt niet gerept over rendement voor verwarming alleen voor tapwater helaas.
Binnenopstelling warmtepompen zijn er al langer, vaak in combinatie met ventilatieluxcht (nibe f370 /Inventum ecolution module-air (red)/ducobox eco/climer) om maar wat voorbeelden te noemen. Dat is in de range 1,5 tot 4kw. Als je nu 1.000m3 gas verbruikt zou 1 daarvan wel passen.
Vaillant heeft net als stiebel eltron ook een soortgelijke binnenopstelling. Die doen wel meer dan 4kw, voor als je nu meer dan 1.000m3 gebruik.
Het benodigde vermogen moet wel goed uitgerekend worden middels een warmteverlies berekening. Waarbij de ventilatie op 400m3 afzuiging staat in de winter. Een gedeelte van de opgewekte warmte wordt namelijk weer afgezogen als de lucht van binnen gehaald wordt.
Onze systemen zijn in cascade koppelaar en in de vermogenrange 2, 4, 6kW.
http://www.climer-benelux.com
Kijk ook eens naar de warmtepompen van TDEnergie.nl.
Ook geen lawaaiige buitenunit
Begrijp echt niet waarom mensen niet een TD warmtepomp nemen.
Tot -30 werkzaam, dus in Nederland 24 uur per dag en voor van 3 tot 4, geen lawaai behalve 1 pomp.
Zooooo conservatief allemaal in Nederland.
Kan dit systeem ook een heteluchtverwarming (Brink) vervangen?