fbpx
Nieuws

CO2-warmtepomp voor 721 studentenwoningen

In een studentcomplex in Amsterdam gaat de gasketel er uit en komt warmte en warm tapwater voortaan van een viertal warmtepompen. Twee 500 kW-warmtepompen zijn bedoeld voor de vloerverwarming. En zes CO2-warmtepompen op het dak zorgen voor warmtapwater.

Het gaat om het complex Science Park I van corporatie Duwo dat in 2007 werd gebouwd. Het installatiewerk wordt uitgevoerd door BAM Bouw en Techniek. De CO2-warmtepompen komen van Mitsubushi Heavy Industries en hebben elk een verwarmingsvermogen van 30 kW.

Dit model, de Q-ton genoemd, werd door Duwo ook al ingezet bij flatrenovaties in Leiden en Deventer. In Leiden werd de installatie verzorgd door Vink Installatie Groep en in Deventer door Breman.

Tapwater in buffervaten

De warmtepompen in Amsterdam maken het warme tapwater voor het sanitair en de keukenblokken van het studentencomplex. Het verwarmde tapwater wordt in buffervaten van 2.000 liter per stuk opgeslagen. Deze buffervaten zijn opgesteld in fietsenstallingen op de vijfde verdieping. Al het nieuwe leidingwerk in het gebouw wordt weggewerkt in nieuwe bouwkundige koven, aluminium of uitgetimmerd.

De Q-ton gebruikt het natuurlijke koudemiddel CO2. Hierdoor kunnen watertemperaturen bereikt worden van 60-90ºC, zelfs bij -25°C. Het systeem kan grote warmwaterhoeveelheden aan.

WKO van de buren

De warmte voor de verwarming komt uit de WKO van de buren. Het naastgelegen studentencomplex Science Park II krijgt al sinds de oplevering in 2013 verwarming en warm water uit een warmte-koudeopslagsysteem (WKO).

Dat systeem wordt gedeeld met het nabijgelegen onderzoeksinstituut en datacenter Nikhef (Nationaal instituut voor subatomaire fysica). Het Nikhef stopt de warmte van de IT apparatuur in een bodembron, DUWO haalt de opgeslagen warmte er in de wintermaanden weer uit om Science Park II te verwarmen.

De bodembron heeft echter een overschot aan warmtecapaciteit. Door óók Science Park I op de WKO aan te sluiten kan eenvoudig worden voorzien in de warmtevraag van het complex. Door de nieuwe koppeling ontstaat een goed evenwicht tussen warmte en koude in de bodembron.

Gasketel eruit, warmteverdeler erin

Om dit voor elkaar te krijgen maken de gasketels in de technische ruimte plaats voor een warmteverdeler (TSA). Vanaf gebouw Sciencepark II wordt circa 200 meter PE leiding aangelegd met een diameter van 200 mm om het TSA aan te sluiten op de bestaande WKO installatie. Door het TSA stroomt water vanuit de WKO om de warmte af te geven aan het water van twee 500- kW warmtepompen.

BAM is in november 2019 begonnen met het aanpassen van de aansluitingen voor warm tapwater. In de zomermaanden volgen de aanpassingen voor de verwarming.

7 reacties op “CO2-warmtepomp voor 721 studentenwoningen

  1. Philippe schreef:

    “ Deze buffervaten zijn opgesteld in fietsenstallingen op de vijfde verdieping.”

    Wie maakt er nou fietsenstallingen op de VIJFDE verdieping???

  2. g van dijk schreef:

    amsterdam!

  3. B vd Steeg schreef:

    Inkoop gas op ’t ogenblik 2 à 3 cent inkoop.
    Wat is het kostenplaatje met warmtepompen? Zijn over het algemeen stroomvreters.
    Wat zijn de kosten voor de gebruiker?
    Is het complex goed geïsoleerd?

    • Kees Onman schreef:

      Maak je stroom met gas ben je nog steeds een stukgoedkoper dan op een dwaze manier fossiele brandstof direct te verbranden.

      • Arend Nijkamp schreef:

        Ze zijn daar helemaal de weg kwijt.
        Geld van anderen is makkelijk uitgeven.
        En de stroom komt straks uit de biomassa centrale in Diemen.
        Schande.

  4. Arend Nijkamp schreef:

    Ze zijn daar helemaal de weg kwijt.
    Geld van anderen is makkelijk uitgeven.
    En de stroom komt straks uit de biomassa centrale in Diemen.
    Schande.

  5. P. Wilderman schreef:

    Wordt uitgevoerd met 100% SUBSIDIE van de gemeente Amsterdam…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.