fbpx
Nieuws

Coalitie ‘erkenningsplicht’ steeds breder

Met de aansluiting van onder meer de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis wordt de lobby voor een verplichte erkenningsregeling voor installatiebedrijven die gasinstallaties installeren en onderhouden steeds sterker. De coalitie heeft zich Stop de Sluipmoordenaar genoemd.

Een jaar na dato

Exact een jaar na de publicatie van het koolmonoxide-rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, hebben nog meer maatschappelijke groeperingen zich achter de voornaamste aanbeveling van de raad geschaard: maak wetgeving om de installatiebranche instrumenten te geven om kwaliteit af te dwingen, en af te rekenen met bedrijven die zich niet aan de kwaliteitsnormen rondom de gasinstallatie houden.

“Ondanks de urgentie van het rapport is de belangrijkste aanbeveling van de Raad -een wettelijk verplichte erkenningsregeling voor installateurs- nog niet ingevoerd”, klaagt  branchekoepel Uneto-VNI . “Juist zo’n verplichte erkenningsregeling kan het aantal koolmonoxide-ongevallen terugdringen.” Jaarlijks vallen er 5 tot 10 doden en honderden gewonden als gevolg van te hoge concentraties koolmonoxide bij cv-ketels.

Blok-biedt-opening-verplichte-cv-keurMinister twijfelt

De verwachting is dat het kabinet volgende maand met een concreet voorstel naar de Tweede Kamer komt. Minister Blok staat niet onwelwillend tegenover de gekoesterde erkenningsregeling, maar heeft nog twijfels bij de handhaving. Aanvankelijk wilde de VVD-bewindsman maar weinig weten van overheidsbemoeienis.

Brede coalitie

De coalitie bestaat uit installateurskoepel Uneto-VNI, Vereniging Eigen Huis, Consumentenbond, Brandweer Nederland, Netbeheer Nederland, VeiligheidNL, VACPuntWonen en CoGDEM NL.  Uneto-VNI koerst op het model zoals in het Verenigd Koninkrijk waar bedrijven en monteurs aan strenge vakbekwaamheidseisen moeten voldoen op het gebied van opleiding en bijscholing. De brancheorganisatie werkt achter de schermen al aan een nieuwe verzwaarde erkenningsregeling. In de Tweede Kamer heeft de PvdA zich al uitgesproken voor de verplichte erkenning.

Rookgasafvoer vaak vergeten

Een creatief stukje terugvoer van condenswater uit een lekkende rookgasafvoer.
Een creatief stukje terugvoer van condenswater uit een lekkende rookgasafvoer, die niettemin levensgevaarlijk is.

De nieuwe ‘coalitieleden’ onderstrepen het belang: Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis vindt dat huizenbezitters erop moeten kunnen rekenen dat monteurs vakbekwaam zijn. “Een erkenning op bedrijfsniveau is onvoldoende, want uiteindelijk is het de cv-monteur die bij klanten over de vloer komt.”  Directeur Bart Combée van Consumentenbond wijst op het belang van strenge eisen voor cv-monteurs. “Wij vinden het belangrijk dat in de nieuwe eisen ook de controle van de rookgasafvoer meegenomen wordt. Die wordt nu bij installatie en onderhoud van cv-ketels vaak over het hoofd gezien, met koolmonoxideongevallen als gevolg.” Charles Meijer van Brandweer Nederland, vanaf het eerste uur voorstander van een strengere overheid, vindt ook dat koolmonoxide-sensoren in cv-ketels en kwalitatief goede koolmonoxide-melders die op de juiste plaats hangen, kunnen bijdragen aan meer veiligheid.

Registratie ongevallen

Netbeheer Nederland roept de overheid op de voorlichting over koolmonoxidegevaar bij cv-ketels te intensiveren. Directeur André Jurjus pleit daarnaast voor het opzetten van een centraal incidentenregister koolmonoxide. “Zo zien we of de maatregelen die we nemen ook het gewenste effect hebben.” Een dergelijke registratie is ook een aanbeveling van de Onderzoeksraad.

Koolmonoxidemelders onderzocht

Brancheorganisatie van meetapparatuur CoGDEM vindt dat de overheid niet alleen eisen moet stellen aan cv-monteurs, maar ook aan de betrouwbaarheid van instrumenten die het niveau van koolmonoxide in een ruimte detecteren. Daarom verwelkomt CoGDEM het onderzoek van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit naar de veiligheid van koolmonoxidemelders en kijkt ze uit naar de publicatie van de resultaten komende maand.

Download hier het onderzoek van de Onderzoeksraad.

15 reacties op “Coalitie ‘erkenningsplicht’ steeds breder

 1. frank schreef:

  kortom de overheid maakt een nieuw regeltje een nieuw papiertje te behalen na betaling van 70.00 euro aan sterkin (hoef je niets voor te doen) en ze controleren toch niet en daarna een soort keuringsdienst van de overheid die alleen komt kijken bij ongelukken.als er geen keurmerk komt alla de apk wordt dit gewoon een nieuwe papieren tijger in de (overheids)dierentuin.
  En niet zeuren dat het aan zzp ers polen of kleine bedrijven ligt,iedereen laat steken vallen.ook de uneto vni,

 2. Simon schreef:

  Beste Frank,

  Misschien belangrijk dat je geen dingen schrijft waar je geen weet van heb.
  Sterkin controleert namelijk wel en dat weten wij uit eigen ervaring.

  Kortom goed zaak, er uit met de beunhazen.

 3. frank schreef:

  beste simon ook sterkin is bij ons geweest,iemand die totaal niet uit het vak kwam,heeft gezellig aan de koffie gezeten en gevraagd welke meters we hebben.
  niet wanneer ze gekalibreerd zijn of wat dan ook.ook in het veld hebben we inspectie gehad,die man had nog geen verstand van beugelen,of kunstof gasleiding in een mantelbuis,voor de beide testen kwamen we als goed uit de bus.maar kijk eens naar een apk herkeuring,dan heb je een echte steekproef,en zolang we alleen papieren tijgers kweken,krijgen we alleen papierwerk,en voor 65 euro heb ik het certificaat nu,maar komen ze kijken welke apparatuur we hebben niet dus,als ik filmpjes tegenkom van ok cv bedrijven die pvc 80 als luchttoevoer gebruiken in hun promotie,dan weet ik weer op welk niveau we staan.

 4. L Visser schreef:

  Als installateur kan je een rga nog zo goed achterlaten, ik heb regelmatig meegemaakt dat bewoners na ons vertrek zelf dingen gaan veranderen aan de installatie/rga. Wij nemen nu foto’s bij het verlaten van de wonng maar dat zal vast niet iedereen doen?

 5. Simon schreef:

  Frank, ik deel jou ervaring niet.

  Op verzoek van Sterkin hebben wij een groot aantal van door recent door ons bezochte adressen doorgegeven waar onderhoud uitgevoerd is en toestelvervangingen plaats hebben gevonden. Sterkin heeft daar een aantal adressen uitgepikt die ze samen met ons wilde bezoeken, wat ook met een medewerker van ons is gebeurt.
  De inspecteur was o.i. ter zake kundig en wist waar hij het over had, uitgevoerd werk visueel beoordeelt, afstellingen en gasleiding gecontroleerd, ook van de onderhouden ketels. Van alle bezoeken hebben wij een rapportage ontvangen.

 6. frank schreef:

  beste simon nog bedankt,dat je me inschatte dat ik er geen verstand van heb,zit pas 30 jaar in het vak met een eigen bedrijf met 20 medewerkers,ik leg me geheel neer bij iemand als jouw die er veel meer verstand van heeft.maar sterking is alleen maar een organisatie die er zit voor eigen winstbejag en niet voor veiligheid

 7. Hilco schreef:

  Dus installaties die door de particulier bij o.a. WS worden gekocht en door hen zelf geplaatst worden zijn dan veilig te krijgen.

  Zelfs de gasmeter kan bij nieuwbouw door de particulier aangevraagd worden. En of deze dan met tyleen tuinslang of andere materialen aangesloten wordt maakt niemand iets uit. Is eigen risico vd bewoners zeggen ze dan.
  En diezelfde bewoners gaan steeds meer via internet shoppen.
  Gemiste kans….

 8. Michel Zandvliet schreef:

  Beter vakkundig zonder papieren dan dan een papiertje kopen zonder deskundigheid.
  De overheid is zelf debet aan de CO- problemen.
  VNI en Sterkin zien hun kansen schoon (winstbejag)
  Apk voor woningen verplicht stellen, en alleen door een erkende installateur laten uitvoeren.
  Verzekeringsmaatschappijen zouden dit moeten opnemen in hun polis.(verplicht aantoonbaar onderhoud)
  Vaak bellen mensen wat onderhoud kost. Wij vragen dan altijd wat veiligheid u dan waard is.
  Kwaliteit kost tijd en niet meten is wel weten.
  Bij onderhoud/vervanging alles documenten en en vastleggen.
  Wij hebben het certificaat CV-OK behaald en voor 600,= mag je naam dan op de site.
  Investeer je in kwaliteit en in opleidingen gaat het je gewoon weer geld kosten.
  Kortom het gaat altijd over de centen.

 9. Simon schreef:

  Frank, ik trek jou ervaring of kennis niet in twijfel, ik geef aan dat jij er kennelijk geen weet van heb dat er wel gecontroleerd wordt en ervaren heb dat Sterkin geen papieren tijger is.

 10. Frits schreef:

  nou heren, ik ben al 38 jaar in het vak bezig, en ja rustig maar ik heb mijn papieren, gas, waterwaterfitter , centraalverwarmings bedrijf en het patroon loodgieter, dus alles waar water en gas doorgaat, deze vakdiploma s zijn ingezien, door de Sterkin, en ik heb ook installatie s gemeld en daar is controle geweest, en door een deskundige! dus er is wel degelijk wat, en dat Sterkin dat voor de munten doet???geloof ik niet, kijk dan naar het VNI , daar zitten echt leden waarvan ik weet dat het niet klopt, en dat weten ze zelf heel goed, en dat draait om geld, ik vindt dat de Sterkin heel goed bezig is , en voorlopig de partij die controleert, door een inspecteur . dus beste Frank lul niet, je betaald per vak van je bedrijf een bijdrage aan de Sterkin en wordt op dat gebied gecontroleerd, en het is niet zo dat je € 70 betaald en dan je dan je gang maar kan gaan, dat is meer voor Het VNI, ik betaalde jaren € 500 ….€ 700 , omzet gerelateerd , voor een eenmanszaak, moet je nagaan als je personeel hebt , 2000 tot 5000 , en daar zit de kneep, beste Frank, want heeft dat personeel diploma s en wie controleert hun werk. als ik op een vergadering VNI een collega aanval (directeur gaswacht) dat hij zijn personeel moet controleren , krijg ik als antwoord , frits je denkt toch niet dat ik daar de tijd voor heb, en daar staat een vertegenwoordiger bij van het VNI , welke nog even aanvult Frits je moet niet zo zeiken . Kijk dan ben ik helemaal klaar!
  Opzeggen en nooit meer. en dan nog even over die ongelukken: ik zou heel erg graag wel eens in gesprek willen met die mensen van de veiligheidsraad? op een goede manier hoor. ik ben er een beetje blij mee
  Ik heb nog nooit een Rapport gezien, laat staan het of de een oorzaak en door wie?
  ik denk het volgende , heb je geen Vakdiploma s blijf er dan af, en daar heeft de regering iets heel kostbaars laten vallen, maar die lui hebben zelf ook meestal nergens verstand van , dat wordt steeds duidelijker ik blijf er bij dat toen alles werd vrijgegeven het VNI had moeten ingrijpen, toen had ik nog geloof in die club. dus Frank ga nou de Sterkin niet afbranden, zij zijn al aardig op weg, en voor een redelijke bijdrage per lid. en het mag van mij ook wel € 200 per jaar zijn als zij kans zien om mijn en jouw, ons vak weer op een eervolle plaats te krijgen , dat we niet hoeven te concurreren met goedkope partijen die maar raak klooien . ik ben niet goedkoop klanten vinden me duur, maar dan heb je ook wat. en ik heb het heeeel druk.

 11. Michel Zandvliet schreef:

  Beter vakkundig zonder papieren dan dan een papiertje kopen zonder deskundigheid.
  De overheid is zelf debet aan de CO- problemen.
  VNI en Sterkin zien hun kansen schoon (winstbejag)
  Apk voor woningen verplicht stellen, en alleen door een erkende installateur laten uitvoeren.
  Verzekeringsmaatschappijen zouden dit moeten opnemen in hun polis.(verplicht aantoonbaar onderhoud)
  Vaak bellen mensen wat onderhoud kost. Wij vragen dan altijd wat veiligheid u dan waard is.
  Kwaliteit kost tijd en niet meten is wel weten.
  Bij onderhoud/vervanging alles documenteren en en vastleggen.
  Wij hebben het certificaat CV-OK behaald en voor 600,= mag je naam dan op de site.
  Investeer je in kwaliteit en in opleidingen gaat het je gewoon weer geld kosten.
  Kortom het gaat altijd over de centen.

 12. Erik van Egmond schreef:

  Ben het helemaal eens met Frits, Sterkin is niet duur, ze regelen zegels, stickers, conformiteitsverklaring kun je van de site halen,helemaal top! Ook ik heb controle gehad, ik heb nog wat van de man geleerd en hij geloof ik ook nog wat van mij! Goeie club waar we zuinig op moeten zijn, VNI in 1 x afserveren, bedragen voor contributie horen bij kind met waterhoofd, en als ze je vijf jaar geleden eens beloofd hebben terug te zullen bellen moeten ze dat nu nog gaan doen. Cv oke label is net als destijds waarborg-installateur of komo-install gewoon weer melkkoe.
  Ik zeg max vijf man op 1 erkenning….en geregeld controleren die mannen, verder alleen ketelverkoop toestaan aan bij kvk geregistreerde erkende installateurs.
  Heb begrepen dat ongeveer 50% van de bij kvk ingeschreven installatiebedrijven gewoon geen vakpapieren heeft. Het is om te janken, weest trots op je vak en ga naar school verdorie!!

 13. Bert Bos sr schreef:

  Helemaal mee eens Frits, zelf 42 jaar in het vak en heb eigenlijk bijna niets meer op je commentaar toe te voegen, echter ben ik nog wel steeds lid van Uneto-VNI, alsmede enkele gespecialiseerde vakgroepen van deze en vindt het eigenlijk niet zo een heel slechte club hoor, maar jou punten van kritiek zijn wel heel herkenbaar, daarnaast ook leden waarvan ik weet dat ze niets hebben, vaak alleen maar een Stek diploma of ze doen alleen rioleringswerken, maar profileren zich hiermee wel als vakbekwaam bedrijf naar buiten, en dat is goed fout.

  Erik van Egmond heb laatst zelfs iets gezien, waarin werd aangegeven dat zelfs 77 % niet over de juiste benodigde vakdiploma’s schijnt te beschikken.
  De allergrootste schreeuwers die altijd kritiek hebben op de huidige erkenningen, oke cv enz enz en roepen dat er eindelijk is iets moet gebeuren hebben zelf helemaal niets !! , komen zelf in geen enkel register voor maar denken zelf dat ze met enkel eventueel een monteurs diploma (als ze dat al hebben ?? ) of een bijgewoonde training van een fabrikant in één keer vakbekwaam zijn, nou …. ik heb mijn diploma’s echt niet gekocht of cadeau gekregen zoals ook al werd beweerd hier boven, heeft een heleboel geld en moeite gekost, maar !! dan heb je ook wat.
  Ook de fabrikanten zijn mede zwaar schuldig aan de huidige ontstane situatie, denken alleen aan omzet, zetten Jan en alleman op hun dealerlijsten zodat een eindverbruiker echt niet meer weet hoe of wat, die zeggen dan op hun beurt hoe dat dat kan ? ze staan toch immers bij Fabrikant xxx op de lijst.
  En zo kan ik nog wel eventjes doorgaan, maar hou het hier maar bij en hoop wel dat ze in den Haag nu eindelijk is stoppen met wegkijken en wakker worden.

  Bos service en installatie Diemen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.