fbpx
Nieuws

Collectiviteit: nieuwe smaken voor warmtepomp

Er zijn heel veel mogelijkheden om collectieve installaties met warmtepompen te realiseren. In het webinar Collectieve oplossingen met de warmtepomp, dat vorige week gehouden is. Technici van Nathan en Rensa presenteerde daarin een groot aantal concepten.

De nieuwbouw van appartementen, de renovatie van flats, maar ook de aanleg van wijkwarmtenetten waarin grondgebonden woningen van het aardgasnetwerk worden afgehaald: de collectieve warmtepompinstallatie is populair. “Zagen we voorheen dat bij 40 wooneenheden 40 individuele lucht/water-warmtepompen werden geplaatst, tegenwoordig is een collectieve oplossing, goedkoper, beter te onderhouden en energetisch beter”, stelt Matthias Stukker van Rensa Techniek in het webinar.

Rol van boosterwarmtepomp

Lucas Bos en Danny Wisselo van Nathan presteerden een groot aantal mogelijke concepten voor nieuwbouw en renovatie. Zo zijn centrale warmtepompinstallaties met bodenbron of met buitenlucht als bron prima aan te vullen met decentrale boosterwarmtepompen per appartement. Deze zorgt ervoor dat het lage temperatuurnet decentraal geboosterd wordt voor tapwater per woning. Zo voorkom je dat er een warmtenet van hoge temperatuur door een gebouw hoeft te lopen. De booster kan -bij ruimtegebrek- ook vervangen worden door een afgifteset met elektrische naverwarmer, de booster kan desgewenst ook centraal worden opgesteld.

Kijkers van het webinar krijgen de verschillende systeemtypes uitgelegd, en in een handout ter beschikking. Het webinar is na registratie kosteloos terug te kijken.

Belangrijk, stelt Matthias Stukker, is vooral in renovatie goed te kijken naar afgifte en distributienetwerk. Bij lage temperatuurnetten zijn vaak grotere volumes nodig. Het is altijd maar de vraag of een bestaand systeem van distributieleidingen en de wijze van afgifte hier goed voor uitgerust is.

Ook grondgebonden woningen

De collectieve installatie is allang niet enkel meer het domein van de gestapelde bouw. Ook voor veel grondgebonden woningen ontstaan vandaag de dag steeds meer plannen voor collectiviteit: hierbij moet je denken aan wijkwarmtepompen of kleine warmtenetten op restwarmte of met een centrale opwekker met bijvoorbeeld een centrale bodembron of collectieve lucht/water-warmtepomp. Ook hiervan voorbeelden in het webinar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.