fbpx
Nieuws

Colt bestrijdt schimmel bij bierbrouwer

Colt bestrijdt schimmel bij bierbrouwer

De gekoelde biertanks van Bavaria zorgen voor condens, waardoor de gebouwen van de bierbrouwer te vochtig worden. Gevolg: kans op schimmel. Colt International bedacht een manier om dit te voorkomen.

 

Voedingsbodem voor schimmels

Bavaria beschikt over meerdere gebouwen waar bier met een temperatuur van 2⁰C in tanks wordt opgeslagen. Tanks in een ongeconditioneerde ruimte veroorzaken condens, met als gevolg dat de gebouwen regelmatig vochtig zijn. In combinatie met lucht van buiten en mensen die binnen komen, is dit een voedingsbodem voor schimmels. Om die reden vroeg de bierbrouwer verschillende bedrijven een gebouwconditionering te bedenken ter voorkoming van condensatie.

 

Luchtfiltering

Colt International stelde echter een alternatieve oplossing voor omdat voor het verlagen van de temperatuur naar 2⁰C en het drogen van de lucht in de gebouwen een zeer omvangrijk systeem met een extreem hoog energetisch verbruik nodig is. Bovendien wordt daarmee niet voorkomen dat er schimmels binnenkomen. De focus van het Colt-systeem ligt daarom op de actieve schimmelbestrijding door ionisatie. Hierbij wordt de primaire luchtstroom voorzien van ionisatiefiltering.

 

Straling en convectie

Voor de ruimtelijke temperatuurverlaging en droging gaat Colt in drie van de vier gebouwen gebruik maken van straling/convectie van de aanwezige koude tanks en leidingen, die in deze gebouwen actief gekoeld zijn. Dit zorgt voor een effectieve condensatiebestrijding. In de noodzakelijke luchtverplaatsing wordt de ionisatie opgenomen.

 

Geen warm bier

Het andere gebouw heeft geen actief gekoelde tanks. Om die reden moet hier de ruimte gekoeld worden om te voorkomen dat het bier te ver opwarmt. Daarom is ervoor gekozen om met behulp van luchtbehandeling die gebruik maakt van proceslucht deze ruimten te koelen. Ook hier wordt in de gekoelde lucht de ionisatie opgenomen. Het ontwerp van de installaties wordt ondersteund door CFD-techniek (Computational Fluid Dynamics).

 

Schone lucht

Voor de permanente ionisatie van de lucht wordt een Ionairsysteem ingezet. Dit systeem produceert bipolaire zuurstofmoleculen. Deze moleculen oxideren of neutraliseren vervuilingen, geuren en schimmels en houden de lucht op natuurlijke wijze schoon. Bij Bavaria wordt de lucht continu over de ionisatiemodules gevoerd en vervolgens verspreid door speciale nozzles. Schimmels worden zo onschadelijk gemaakt en kunnen via de lucht niet meer overgedragen worden. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.