fbpx
Nieuws

Compressor voor groen gas

Netwerkbedrijf Enexis, landelijk gasnetbeheerder Gasunie Transport Services (GTS) en afvalverwerker Attero willen op grote schaal groengasinvoeding gaan faciliteren. Hiervoor start een pilot met de Groen gas Booster. Deze compressor verbindt het grote regionale aanbod van biogas met aardgaskwaliteiten met de landelijke vraag. De Groen gas Booster wordt gerealiseerd nabij de groengasproductielocatie van Attero in Wijster (Drenthe).

Potentie groen gas

Groen gas wordt gemaakt door biogas geschikt te maken voor huishoudelijk gebruik. Groen gas wordt schoon geproduceerd, is hernieuwbaar en is daarmee de duurzame variant van aardgas. Het potentieel van groengasproductie is aanzienlijk. Alleen al in het Enexis-verzorgingsgebied werd in 2014 35 miljoen kubieke meter groen gas geproduceerd. Groen gas wordt bij voorkeur zo lokaal mogelijk ingevoed, waar de druk lager is en het groen gas direct door omliggende huishoudens en industrieën wordt afgenomen. In de zomer is de lokale vraag naar gas echter beperkt, terwijl de productie van groen gas continu hoog blijft.

Comprimeren

Met de inzet van de Groen gas Booster zou in het geval van Attero in Wijster jaarlijks nog eens 17.000 huishoudens kunnen worden voorzien van groen gas. Dat is een gebied ter grootte van bijvoorbeeld Hoogeveen of Landgraaf. Door in de zomermaanden met behulp van de booster groen gas te comprimeren naar hoge druk, kan het lokale overschot aan groen gas ingevoed worden in het landelijke gasnet. De landelijke vraag naar gas is namelijk wel het hele jaar door voldoende groot. Omdat de Groen gas Booster slechts het `overtollige’ groen gas hoeft te comprimeren, zorgt dit voor een compact en efficiënt systeem. Dit biedt bovendien ruimte aan nieuwe aanbieders om ook hun groen gas in het lokale net in te voeden.

Volgend jaar productie

Door het bundelen van de kennis, ervaring en vaardigheden van Enexis, GTS en Attero wordt deze pilot mogelijk gemaakt. Met het faciliteren van grootschalige productie van groen gas leveren zij een belangrijke bijdrage aan het realiseren van de duurzame energiedoelstelling voor de productie van 14% hernieuwbare energie, zoals afgesproken in het Energieakkoord. De verwachting is dat de Groen gas Booster voor het eerst in productie genomen zal worden aan het eind van 2016.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.