fbpx
Nieuws

Computerserver als woningradiator

Computerserver als woningradiator

De Nederlandse start-up Nerdalize heeft een innovatief concept bedacht waarbij de warmte van een in huis geplaatst deel van een grote computerserver als radiator voor woningverwarming kan dienen.

 

 

Datacentra zijn grote energieverbruikers door hun restwarmte, en de benodigde koeling om verhitting van servers te voorkomen. Hiervoor hebben enkele nerds de GridHeater bedacht, een radiator met een krachtige computerserver, die geen data opslaat, maar wel als zogeheten rekenkracht fungeert voor het datacentrum rekent, en daardoor 500 tot 2000 Watt opwekt. Dit betekent concreet dat de eigenaar van deze slimme radiator lokaal en decentraal profiteert van de warmte van de server, en het datacentrum bespaart op koeling. Nerdalize vergoedt de stroomrekening van de huiseigenaar, de opdrachtgever betaalt voor de rekencapaciteit en het verschil is de winst die de Nederlandse start-up maakt. Als er geen warmtevraag in de woning is, zou de energie lokaal bij de woning moeten worden opgeslagen.

 

Laptop geeft warmte

Het idee ontstond toen een aantal nerds bij elkaar zaten en de verwarming uitviel. Berekend werd dat bij het werken van 100 laptops een woonkamer verwarmd zou kunnen worden. Inmiddels heeft de start-up veel interesse gewekt van investeerders die er brood in zien. Het idee zou zelfs al enkele miljoenen waard zijn. Enkele leden van het ontwikkelingsteam waren al eerder verantwoordelijk voor het draadloze energiemanagementsysteem Plugwise, dat inmiddels een internationaal succes is.

 

Hieronder een video over het concept

1 reactie op “Computerserver als woningradiator

  1. Ferry van Yperen schreef:

    Mooi concept, ben benieuwd naar de praktijk.
    In de zomer heb ik niet zo’n behoefte aan warmte.

    Wij hebben voor een datacenter de regeltechniek verzorgd, waar de warmte die daar “over” is, opgeslagen wordt in de bodem, gebruikt wordt voor het kantoor en de naastgelegen bedrijven.

    Zelfde principe, maar dan centraal in het groot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.