fbpx
Nieuws

Concentrische rookgasafvoer eenvoudiger

De koppeling bij concentrische rookgasafvoeren wordt eenvoudiger. Bij 3 flats in Lisse zijn voor het eerst nieuwe push-fit aansluiting gebruikt, die een belangrijk bezwaar van veel installateurs tegen concentrische rookgasafvoeren -de onzekerheid rondom de aansluiting van de binnenpijp- kan wegnemen.

Niet populair

In Nederland wordt de concentrische rookgasafvoer weinig toegepast in individuele en collectieve aansluitingen. Dit terwijl hij de door de buis-in-buis constructie een extra veiligheidsvangnet biedt in geval van lekkage van de rookgasafvoer. Rookgassen komen bij lekkage van de binnenpijp namelijk direct in de luchttoevoer waardoor de ketel op storing springt en de uitstoot van koolmonoxide wordt gestopt. Naast de iets hogere materiaalprijs, hebben installateurs dikwijls moeite met het afzagen, pasmaken en vervolgens gedegen aansluiten van de binnenpijp. Niettemin is de verwachting dat het aandeel concentrisch toe gaat nemen.

Primeur

Fabrikant Cox Geelen heeft bij het project in Lisse voor het eerst in Nederland de eigen Connext-koppeling toegepast. Deze gepatenteerde techniek wordt in het buitenland veel toegepast, maar kent in de Bollenstreek haar Nederlandse primeur. De techniek laat zich het best vergelijken met de pushfitkoppeling zoals die ook veel bij kunststofleidingsystemen wordt toegepast.

Pushfit-koppeling: aan de bovenzijde zorgt een kunststofring ervoor dat er een maximale insteek wordt geborgd. De aluminium buitenpijp en de kunststof binnenpijp liggen aan de onderzijde gelijk, waardoor inkorten eenvoudig is.
Pushfit-koppeling: aan de bovenzijde zorgt een kunststofring ervoor dat er een maximale insteek wordt geborgd. De aluminium buitenpijp en de kunststof binnenpijp liggen aan de onderzijde gelijk, waardoor inkorten eenvoudig is.

Pushfit-koppeling

De aluminium buitenpijp en de kunststoffen binnenpijp liggen aan de onderzijde gelijk waardoor inkorten eenvoudig is. Aan de bovenzijde zorgt een gepatenteerde kunststofring er voor dat er een maximale insteek wordt geborgd. In de kunststofring wordt tevens rekening gehouden met de uitzettingscoëfficiënt bij uitzetting en krimp van de kunststof binnenpijp. Dit moet bij enkelwandige kunststofrookgasafvoeren door de installateur zélf worden aangebracht. Het systeem reduceert ook het aantal beugels dat dient te worden toegepast. In ons dossier een uitgebreid artikel over dit project en de visie van de uitvoerend installateur.

Hot item!

Over trends, technische knelpunten en andere nieuwswaardigheden, kunt u op 15 september gratis een webinar volgen. Het webinar Rookgasafvoer, de prijs van veiligheid, behandelt onder meer de voordelen en beperkingen van materiaalsoorten en verschillen in voorkeuren tussen concentrisch of parallel. De sprekers leggen u uit wat kritische succesfactoren zijn, en waar het -helaas- vaak mis gaat. Sprekers zijn Charles Meijer van Brandweer Nederland, Henk Bruining namens Burgerhout, marktleider op het gebied van rookgasafvoeren, en Han van Ekert, die namens Bonarius vertelt over kansen en uitdagingen bij collectieve systemen. Klik hier voor gratis aanmelding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.