fbpx
Nieuws

Een consortium van Dura Vermeer, energiebedrijf Eneco en installatiebedrijf Roodenburg gaan zorgstelling Amstelring ondersteunen met het energiezuinig maken van hun tien woonzorgcentra.

 

Het doel is om ‘nul op de meter’ te krijgen, oftewel een gebouw dat zelf net zo veel energie opwekt, als het gebruikt. Met ondersteuning van Energiesprong, een programma van Platform 31, is op innovatieve wijze een aanbesteding uitgeschreven. De oplossing `Tophuis voor Topzorg’ gaf volgens de jury vooral aan dat het consortium goed begreep waar het Amstelring om gaat: met de kwalitatief beste en meest energiezuinige zorg- en verpleegomgeving voor clienten en personeel kan ook een zorgorganisatie op langere termijn overleven.

Speerpunten in de aanpak

Speerpunten in de aanpak zijn levering van duurzame energie, energiezuinige gebouwen, efficient technisch onderhoud, slimme afvalstromen en gedragsmatige aspecten. Met de samenwerking worden op de lange termijn miljoenen bespaard. Over een looptijd van 25 jaar ligt de verwachte besparing tussen de 12 en 24 miljoen euro, afhankelijk van de invulling van scenario’s. Het geld dat wordt bespaard wil Amstelring inzetten ten behoeve van de kwaliteit van zorg. Daarmee wordt deze oplossing een showcase voor de Nederlandse zorgsector.

ESCo-constructie

De gekozen oplossing bestaat uit een maatwerktraject per locatie, waarbij renovatie- en energieoplossingen hand in hand gaan. Hierbij maakt het consortium gebruik van de nieuwste inzichten op het gebied van architectuur bij zorgorganisaties, energie, bouwkunde en installatietechniek. Ook zoekt het consortium voor de gehuurde panden een intensieve samenwerking met de woningcorporaties. De aanpak is verwerkt in een zogenaamde ESCo, een Energie Service Company. De ESCo garandeert met verschillende maatregelen een bepaalde energiebesparing aan de gebouweigenaar en -gebruiker. De besparingsdoelstellingen – en eventuele aanvullende doelstellingen – worden vastgelegd in een prestatiecontract. De consortiumpartners werken onder meer al met elkaar samen voor de Kunsthal in Rotterdam. Ook dit project is gebaseerd op een ESCo-constructie waarbij energiebesparing het uitgangspunt is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.