fbpx
Nieuws

Consument afwachtend rond verduurzamen

43 procent van de Nederlandse huiseigenaren is niet van plan om binnen nu en vijf jaar de woning te verduurzamen. Belangrijkste reden hiervoor is dat zij niet weten welke financiële regelingen zij vanuit de overheid kunnen verwachten.

Daarnaast denken huiseigenaren dat het verduurzamen van huizen in de toekomst goedkoper wordt.

Dat blijkt uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Door te wachten met verduurzaming, hebben eigenaren nu mogelijk onnodig hoge energierekeningen en lopen zij het risico dat hun huis minder waard wordt.

Geen plannen

Meer dan de helft van de huiseigenaren vindt dat de overheid hen financieel moet ondersteunen bij het energiezuiniger maken van de woning. Bijna de helft van alle eigenaren wacht dan ook op mogelijke regelingen hiervoor. Tegelijkertijd verwachten eigenaren dat de kosten van verduurzaming in de toekomst lager zullen worden. Ruim een derde is bang dat de investering in duurzaamheid op dit moment niet leidt tot waardevermeerdering van hun huis.

Financieel zwak

Daarnaast ziet het Nibud dat financieel zwakkere huishoudens vaker een huis hebben met een slechter energielabel (D, E, F of G). Juist voor deze huishoudens kan verduurzaming gunstig zijn omdat zij veel baat hebben bij een lagere energierekening. Tegelijkertijd moet aan deze huizen waarschijnlijk het meeste gebeuren om ze energiezuinig te maken en ontbreekt het deze huishoudens aan financiële ruimte om hierin te investeren.

Rendement

Ook jongeren ontbreekt het vaak aan middelen om verduurzaming in te zetten. Zij zijn vaker bereid om te investeren zonder daar een direct rendement aan te koppelen, maar hebben daarvoor weinig tot geen mogelijkheden. Het Nibud ziet dat ouderen vaak wel de financiële mogelijkheden hebben om hun woning te verduurzamen, maar wachten tot zij zeker weten dat hun investeringen rendabel zullen zijn. Bijna de helft van de huiseigenaren vindt de terugverdientijd nu te lang.

Energielabel

In het onderzoek Verduurzaming: een heilig huisje in aanbouw? ziet het Nibud dat ruim 40 procent van de huiseigenaren niet weet welk energielabel hun woning heeft. Eigenaren die hun label niet kennen hebben vaker dan anderen geen plannen voor verduurzaming.

Liever niet lenen

De meeste mensen die willen investeren in verduurzaming, doen dat het liefst van hun spaargeld. Lenen voor bijvoorbeeld zonnepanelen, warmtepompen en extra isolatie is minder populair. De respondenten reageerden overwegend positief op de mogelijkheid van gebouwgebonden financiering. Bij deze vorm van financiering wordt de afbetaling gekoppeld aan het huis en gaat hij bij verkoop over naar de nieuwe eigenaar.

Verschillende redenen

Het verduurzamen van woningen staat hoog op de maatschappelijke agenda. Voor huishoudens betekent verduurzaming een lagere energierekening en dus lagere maandelijkse vaste lasten. Veel maatregelen leveren per saldo op: de kosten van de financiering zijn lager dan de besparing op energierekening.

9 reacties op “Consument afwachtend rond verduurzamen

 1. g van dijk schreef:

  de warmtepompen herrie vergeet men even !

 2. g van dijk schreef:

  de warmtepompen herrie vergeet men even !

  • Leon schreef:

   Er zijn ook warmtepompen die zo stil zijn dat je er gewoon langs kunt slapen.

   Goedkoop = herrie
   Duur & goed merk = stiller

 3. Peter schreef:

  Gewoon wachten tot 2021 dan moeten alle gemeentes in Nederland met een plan komen welke wijken het eerst gasloos gaan worden.
  Op het moment dat het bekend wordt zullen spoedig de eerste rechtzaken volgen van mensen die gedwongen worden om van het gas af te stappen.
  Naar ik meen zijn er al een paar rechtzaken geweest en die heeft de gemeente/woningbouw verloren.
  Tevens zullen de netbeheer kosten flink gaan stijgen omdat zij minder inkomsten kunnen genereren vervolgens zullen ook de kosten stijgen voor elektra omdat er minder belasting binnen komt doordat meer mensen zonnepanelen hebben.
  Het terug verdien model gaat op voor zonnepanelen en isolatie, voor het overige is het gokken dat de temperatuur stijging sinds het jaren 90 doorzet of gelijk blijft.
  Het wordt een grote gok om alle huishoudens van het gas af te halen zeker gezien de cyclus van het hele weer patroon het is immers de zon die het geheel opwarmt.
  Want wat als er zo’n winter komt als 62/63 en je bent gasloos of past zoiets in eens niet meer in het scenario zo langs terug is dat immers niet.

 4. jos schreef:

  Tot 2021 maar duimen dat er een dusdanige mengvorm van waterstof is ontwikkeld dat veel gemeentes over kunnen koppelen met deze nieuwe gasvorm .Veel mensen zijn nog bang voor waterstof ,gevaar sus en zo , maar gezien de pijlsnelle ontwikkelingen met waterstof-auto,s , voorzie ik toch een kans voor waterstof , zeker na een bericht van Bosch Duitsland deze week, dat vol inzet op vormen van waterstof ontwikkeling , te beginnen in de auto-industrie.

 5. Johan schreef:

  Gewoon airconditioning ophangen zomer cool winter warm goedkoop energie vriendelijk en makkelijk te installeren tevens heeft een airco je huiskamer in enkele min op temperatuur ! En dit is bij ander systemen niet zo hebben uren nodig terwijl je maar even ben inde ruimte soms

  • Leon schreef:

   En als je te veel stroom over hebt met zonnepanelen kun je die ook goed benutten met je airconditioning. Die geeft er veel meer rendement voor terug dan een gewoon elektrische kachel.
   Een elektrische kachel die 1 kWh energie gebruikt heeft, geeft er 1 kW ( of 3,6 MegaJouls ) warmte voor terug. Als een airconditioning 1 kWh energie gebruikt die geeft er 4 kW ( of 14,4 MegaJouls ) warmte voor terug.

   Verbruik – max warmte ( kosten )

   1 m3 – aardgas 100% Rendement heeft 9,769 kW warmte ( €0,75 )
   1 m3 – aardgas 90% Rendement heeft 8,79 kW warmte ( €0,75 )
   1 m3 – aardgas 80% Rendement heeft 7,81 kW warmte ( €0,75 )
   1 kWh – elektrische kachel 1 kW warmte ( €0,22 )
   1 kWh – airco met cop waarde van 3 kW warmte ( €0,22 )
   1 kWh – airco met cop waarde van 4 kW warmte ( €0,22 )
   1 kWh – airco met cop waarde van 5 kW warmte ( €0,22 )
   1 kWh – airco met cop waarde van 6 kW warmte ( €0,22 )
   1 kg – pallets met verbrandingswaarde 4,6 kW warmte ( €0,35 )

   Ik verwarm mij huis ook met airco’s die ruim een cop waarde van 5 hebben.
   Dan heb ik 10 kW warmte voor €0,44 cent
   Daar kan geen elektrische kachel, HR ketel op aardgas, of palletkachel van winnen.

   Tip:
   kijk naar de cop waarde als je een airco koopt, ook de waardes bij -10 graden buiten
   ( cop waarde kan zakken bij onder nul )
   Maar cop waarde ruim boven de 3 is zuiniger dan een HR ketel op aardgas.

 6. jos schreef:

  Ik vind dat de vele grote multinationals zoals Shell die jarenlang in Nederland belastingtechnisch uit de wind zijn gehouden (Shell geeft vandaag vandaag nu zelfs toe) , de verduurzaming in Nederland moeten gaan mee betalen. De Nederlandse bevolking is jarenlang om de tuin geleid door politiek den Haag (Belasting voordeel complotten van multinationals met de politiek worden steeds meer kenbaar ) en heeft zelf in allerlei vormen van belastingen de hoofdprijs moeten betalen .Vooral ook het Midden en Klein bedrijf (de motor van de samenleving) zijn de afgelopen decennia niet ontzien in de enorme hoeveelheid en hogere belastingen, maar ook de burger in het algemeen Denk maar eens aan de hoge brandstofprijzen met hoge accijns van afgelopen jaren , terwijl de multinationals gevrijwaard zijn van belastingen en er met de winst er vandoor gaan en vaak ook nog belastinggeld in de vorm van diverse kosten/verliezen terug claimen van de Nederlandse maatschappij .
  Ik ben van mening dat er een frisse politieke wind in den Haag nodig om Nederland weer meer leefbaar te maken , die toenemende immigratie afstopt (scheelt de Nederlandse bevolking miljarden per jaar aan oplopende belastingen en zorgpremies )en multinationals gevestigd in Nederland om een bijdrage mag vragen om verduurzaming in Nederland betaalbaar te maken in de vorm van een storting in een fonds ,zodat hoge subsidies aan de bevolking met midden/ lage inkomens in de toekomst voor verduurzaming mogelijk zijn en mensen niet meer afwachten omdat de kosten van verduurzaming eigenlijk te hoog zijn voor de meeste gezinnen/bedrijven ,maar eerst moeten vooral voordelige/schonere alternatieven van verduurzaming goed worden bekeken .Hoe voordeliger en schoner de transitie kan plaatsvinden, hoe beter. Dan kan eventueel op langere termijn een aantal belastingen ook omlaag of worden afgeschaft .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.