fbpx
Nieuws

Consumentenbond gaat ketels verkopen

De Consumentenbond wil dit jaar starten met een ‘Cv-ketelcollectief’. Consumenten kunnen dan via de bond cv-ketels aanschaffen, die door OK CV-gecertificeerde bedrijven worden geïnstalleerd. Met het Cv-ketelcollectief wil de Consumentenbond naar eigen zeggen strijden voor een transparante markt met veilige ketels, betrouwbare installateurs en eerlijke prijzen. Volgens de bond is het voor veel consumenten ingewikkeld om prijzen van toestellen en de installatie met elkaar te vergelijken.

Inkoopafspraken

Dit voornemen meldt de consumentenorganisatie op haar website. De Consumentenbond is op dit moment inkoopafspraken aan het maken. De bond wil het behaalde voordeel gebruiken om enerzijds de ketelprijzen zo laag mogelijk te houden, maar ook om de eigen tests, waaronder de cv-keteltest te financieren.

Start in januari

De bond kondigt aan deze maand te starten met het collectief. De Consumentenbond gaat samenwerken met installateurs die het OK CV-label voeren, zodat gediplomeerde en gecertificeerde bedrijven en monteurs de toestellen aansluiten en onderhouden. Hierbij wil het vaste kosten gaan hanteren voor montage en materiaal. Consumenten die zich bij de bond inschrijven krijgen een aanbieding gemaild. De Consumentenbond koopt, net als Vereniging Eigen Huis, onder meer ook collectief energie en zonnepanelen in.

38 reacties op “Consumentenbond gaat ketels verkopen

 1. frank schreef:

  wordt zeer interessant diegene met okcv die zit voor de laagste prijs aanbiedt heeft de orders over een tijdje mogen de echte bedrijven de problemen weer oplossen,net als de problemen met de zonnepanelen.

 2. hjbarrink schreef:

  jahoor er word al geen stuiver verdiend,ga lekker doorzo

  • michel schreef:

   Volgens mij kan een installateur er nog goed, en misschien zelfs beter aan verdienen. Hij hoeft namelijk niet meer krom te liggen voor een toestel met marge 0 of daaronder, en kan enkel uren factureren. De vraag is in hoeverre de consumentenbond net zo lief is voor de installateurs die zij inschakelen als voor de consumenten die ze bedienen. Maar daar zijn we met zijn allen zelf bij. Laten we blij zijn met een partij die de massa heeft om vervangen en veiligheid rondom toestel onder aandacht te brengen. Dat doen ze beter dan wie dan ook anders was het niet zo’n zooitje nu.
   Michel

 3. John schreef:

  Hoe gek moet het hier in dit land worden??
  Leren we nou werkelijk waar nergens van??
  Nog ff en ik ga als installateur feraries, lamboergienies en weet ik wat voor meer shit verkopen.

  Consumentenbond blijf bij je leest dit word weer een groot rampenplan, en wie gaat die ketels aansluiten? Beun, of buurman en buurman inregelen nergens voor nodig ketels zijn af fabriek ingeregeld.

  En weer een voorgevel weg hoppa, nou mijn mening hoe meer voorgevels er wegklappen hoe beter (niet voor de bewoners hoor begrijp me nie verkeerd maar voor DEN HAAG) dat die eikels eens vaart maken met het goed te regelen.

  en aan alle leden van de CONSUMENTENBOND het volgende wie regelt het toestel in geen een installateur als deze het toestel zelf niet levert.

  Mensen ge gaai toch ook nie naar de slager om n wage te kopen!

  lang leve de vrije marktwerking en vrij verkoop, ik ben hier klaar mee.
  Een tip om deze onzin te eindigen, leveranciers lever geen ketels meer dan uitsluitend aan de vakhandel!

  hier kenne we nog veul over lulle maar dit gaat nergens over zolang den haag niet wakker word!

  John

 4. Alex schreef:

  Hoe onafhankelijk is en blijft de consumentenbond op deze manier. De geloofwaardigheid van het onafhankelijk advies gaat er op deze manier er wel af.

 5. Andre schreef:

  De overheid wil minder verkoop van cv ketels en warmtepompen meer stimuleren. Met deze actie van de consumentenbond gaat dit nooit werken en komt de stimulans om volledig over te schakelen of een hybride oplossing nooit van de grond. Dit is weer zo’n actie om zo veel mogelijk cv ketels tegen de laagste prijs op de markt de dumpen. Bij de consument is een stukje advies om te verduurzamen niet bij. Het draait weer puur op massa. Massa is kassa

 6. Ron schreef:

  Moet niet gekker worden

 7. Peter schreef:

  Het OK CV certificaat is nog niet eens geregeld zoals het zou moeten, en de consumentenbond bemoeid zich al met zaken waar ze totaal geen verstand van hebben.
  Schoenmaker blijf bij je leest is mijn advies, en ga de dingen doen waarvoor je bent opgericht.

 8. Roel schreef:

  Ok cv gaat alweer verdwijnen en de onafhankelijke Consumentenbond gaat er mee aan de slag. Achter de feiten aanlopen , ik zeg mijn abonnement op.

 9. Eddy Koster schreef:

  De consumentenbond weet kenbaar niet wat cv oke betekent, het is een energie besparend advies over bestaande cv ketels. Dit is totaal uit zijn verband getrokken.
  Het geheel krijgt nog wel een klein veiligheid aspect mee door een toetsing van een energie service expert. (servicemonteur)
  Eddy Koster.

 10. Jan schreef:

  Het is weer Nederland op zijn smalst. De regering zou moeten bewerkstelligen dat fabrikanten uitsluitend mogen leveren aan groothandel bedrijven en de groothandel bedrijven uitsluitend aan erkende installateurs. De veiligheid dient immers voorop te staan. Nu gaan de consumenten zelf aan de slag met alle gevolgen vandien.

 11. Mart schreef:

  De onafhankelijkheid van de Consumentenbond komt hiermee in het geding. Zowel op inkoop / verkoop van ketels alsook installateurs.
  Volgens welke criteria wil men ketels gaan selecteren? Kwaliteit? Prijs? Verbruik? Garantie?
  Volgens welke criteria wil men installateurs gaan selecteren? Kwaliteit? Prijs? Service?
  Hoe kan men daarna nog een onafhankelijk advies geven omtrent merk en type ketels?
  In mijn ogen heeft men een melkkoe gezocht om onderzoeken (en mogelijk andere zaken) te kunnen financieren. Geen goede ontwikkeling. Men moet zich nog maar een twee maal bedenken alvorens dit plan door te zetten.

 12. Martin schreef:

  Voorwaar een goede ontwikkeling.
  Ik proef uit allerlei reacties ontzettend veel jalouzie!
  Toen voor ca. 10 jaar Marjan Minnesma van Urgenda zonnepanelen ging kopen in China werd ook immens gesteigerd.
  Toch heeft het tot ieders tevredenheid wel een doorbraak geforceerd.
  Vernieuwingen komen meestal van onderop; de gevestigde orde zit op hun handen.
  Gebeurde tijdens de franse revolutie, Luther en Calvijn.
  Alles door mensen welke niet op het pluche zaten.
  Monteerde zelf voor 18 jr. zonnepanelen en iedereen keek heel dom.
  Momenteel men bijna dom als men geen panelen heeft!

 13. Nico van der Vegt schreef:

  Mensen wat is je probleem?
  Wanneer je toch met elkaar (??) afspreekt hier niet aan mee te doen. En ook de ‘shit’ zoals iemand schreef niet op te lossen dan is dit ‘probleem’ toch zo uit de wereld?

  Het probleem is niet de Consumentenbond, maar het gebrek aan eensgezindheid bij de installateurs. Dat er altijd hier en daar wel weer een loslopende installateur te vinden is die zich hiervoor leent, en die toch wel weer bereidt is de shit van een ander op te lossen. De bereidheid om voor de laagste prijs te werken zit nu eenmaal in de genen van de installateur.

  Grappig….; Martin schrijft over Maarten Luther en Calvijn. Ambacht was toen georganiseerd in ‘Gilden’. Het ReinlandseModel. Elke Ambacht had een eigen gilde. buiten het gilde had je geen schijn van kans om: -aan materiaal te komen, -opleiding te volgen, -überhaupt, om aan werk te komen enz. enz. En gilden hadden een eigen rechtspraak.
  Tssss… zeg… dat waren nog eens tijden!!!!. Kom daar vandaag eens om…???

 14. Marcel schreef:

  De ketel vervanging markt is al net zo verziekt als de witgoed de consument schreeuwt om een monteur die nog wat service wil geven. Ik ga de eerste jaren ook niet meer naar zo’n tegen de muur gekwakt toestel.

 15. Rob schreef:

  Gaat gewoon weer om geld.
  De Consumentenbond pakt bij elke verkoop provisie net als bij de energie contracten.
  Het uithollen van winst en marge gaat uiteindelijk ten kosten van fatsoenlijke service en een duurzaam contract naar de klant. Maar dan heeft de bond zijn geld al weer binnen.

 16. Theo schreef:

  Te gek voor woorden,controleren ze ook de rookgas afvoer en de clv systemen alvorens een nw cv ketel te plaatsen of gaan we straks allemaal lijken vinden Door koolmonoxide

 17. René schreef:

  Verbaasd me dat de Consumentenbond de burger wil helpen met systemen die totaal verouderd zijn, over 2 of 3 jaar wordt er n.m. geen ketel meer verkocht?

 18. A. Tutein Nolthenius schreef:

  Twee opmerkingen:
  a) in het tijdperk dat we van gas af moeten zou de Consumentenbond hier geen voortrekker van moeten zijn
  b) als het net zo gaat als het collectief inkopen van schilderwerk, dan heb ik er een hard hoofd in. Geen scherpe offerte, geen antwoord op vragen, geen opvolging door schilders.

 19. Frits schreef:

  De consumenten bond , ik noem het altijd de bond van zwangere koffie drinkende moeders, hebben totaal geen verstand van zaken , voorbeeld: jaren geleden de beste !cv ketel Atag Blauwe engel, volgens de consumentenbond, de ketel met de meeste ellende van alle cv ketels, en nu dit lachwekkende verhaal. Beste collega s maak je niet druk er is al een enorm gebrek aan vakmensen, doe gewoon je werk goed en de beste blijven over,! en nog even over het cv OK, dat is min of meer bedacht door VNI en die club heeft nog nooit een steekproef bij hun leden uitgevoerd en controle op vakbekwaamheid is daar al helemaal niet , heb je alles goed voor elkaar als installateur wordt lid van de Sterkin, die doet tenminste nog aan steekproef inspecties , dat is geloofwaardig en de contributie is ook een stuk vriendelijker dan de contributie van een VNI lidmaatschap . voor het label cv ok weet ik niet of daar wel inspectie s zijn , maar ook dat is een club waarbij de kosten om daar bij te mogen horen gewoon te hoog zijn, kwaliteit van OK. CV wil ik verder niet over oordelen. Terug naar de vestigingswet lijkt mij het beste, diploma s
  als erkend: gas en water fitter, vakbekwaamheid voor het centraal verwarmings bedrijf, af en toe een cursus bij een ketel fabrikant en dergelijke, als je naar de dokter gaat wil je ook een echte of niet?
  Al deze shit, als vrije marktwerking of hoe je het wil noemen is bedacht in den Haag
  en daar lopen de zelfde soort prutsers rond , met dit verschil dat zij wel goed betaald worden (dik overbetaald zelfs als je naar de prestaties kijkt, maar de lachen nog en wij al jaren niet meer) de Hele installatie markt is verziekt, de zorgmarkt is verziekt en de energie markt is verziekt en wat nog niet meer , laat het allemaal gaan het stort vanzelf in , collega s blijf het goed doen en we overleven!!!!!
  Zo dat is er weer even uit

  • Wim Born schreef:

   Goed verhaal,helemaal mee eens!

  • Bert schreef:

   Frits je zou een broer van me kunnen zijn, als ik iets van jou lees ben ik het er ook altijd 100 % mee eens….. tsss in de 44 jaar die ik nu in deze branche werk is er wel heel veel veranderd, en niks ten goede denk ik. Een ander zal wel denken daar heb je weer zo een ouwe zeikerd…. met vroeger was alles beter.

 20. Jelders schreef:

  Tjonge jonge jonge, wat een commentaar allemaal. Een hoop is waar mannen (en vrouwen), zeker betreffende het OK CV verhaal. KANSLOOS !!!!. Naar mijn mening is het begonnen met het afschaffen van de LTS. Daar kwamen nog vakmensen vandaan (beginnen op de bouw). Weinig monteurs kunnen nog lassen, met lood werken of uberhaupt nog fatsoenlijk een pijpje buigen. Alles moet snel, en het liefst met kunststof of flexibele buis. Zolang er geen maatregelen tegen onder andere particuliere verkoop word ondernomen, blijf je dit probleem houden. Iedere boere lul kan een cv ketel kopen, en dus installeren. Als men nu gewoon eens naar onze oosterburen kijken ( Duitsland), daar kennen ze dat probleem helemaal niet, en word er nog een goede boterham aan verdient. Zo was het hier ook, en zo moet het weer worden. Zit zelf pas 35 jaar in het vak, maar heb wel betere tijden gekend.
  Gegroet John.

  • Raijmond schreef:

   Beste Jelders en andere gewaarde goede monteurs.

   Er zijn in Nederland een hoop zeer goede monteurs die niet alle diploma’s hebben maar opgeleid door de betere monteurs van vroeger, en dat die goede opgeleide monteurs beter zijn dan de meesten die hier op dit forum reageren. Inderdaad, de slechten moeten eruit maar doe dit dan op een eerlijke manier dat de andere zeer goede vakmannen ook een kans krijgen. Zijn veel beter dan al die hoog opgeleide hoogheden die alles beter met het bekkie kunnen. We zullen wel weer zien wat eruit komt.

 21. Anne schreef:

  Lijkt me een goed plan. Weer een internet aanbieder wat dat wordt het dan. Al jaren het vertrouwen gewekt bij de consument bij de installateur vraag ik me af. Nu weet ik 1 ding zeker. De ketel welke het goedkoopst ingekocht wordt staat op nummer 1. Het is nu al niet meer bij de houden met elke maand een ander toestel op nummer 1. Het maakt niet uit of dit door een ok-cv monteur gebeurt of niet marge zit er al niet op en wordt zo nog minder. Ik zeg ga zo door trots op Nederland.

  Betreft ok -cv wordt het tijd dat hier een richt lijn in komt. Waarbij vakbekwaamheid boven aan staat. Dit betwijfel ik aangezien iedereen die lid is van uneto een hand vol stickers krijgen en leerlingen uit eindelijk het werk doen. Lekker keurmerk zou ik zeggen.

 22. piet schreef:

  De consumentenbond wil zo hun testen van ketels betaalbaar houden. Maar zij zijn alleen geloofwaardig als zij de kwaliteit van de uitvoering van hun idee (proefsgewijs) laten controleren en dat lijkt mij erg prijzig.
  Er zou zoiets moeten komen als het stoomwezen, zodat elke installatie gecontroleerd wordt. Dan wordt ook duidelijk wie wel en wie geen goede installaties aanlegt. Want ik ben bang dat het OK CV certificaat vooral theoretisch kennis test, terwijl er een installatie in een praktijksituatie geinstalleerd zou moeten worden.

  • hans schreef:

   In het collectieve aanbod van de Consumentenbond wordt hierover niets aangegeven. Er moet een ketel besteld worden en vooraf komt er ook niemand eerst even kijken. Nee, géén Keurmeester zoals bij de APK. Het idee vind ik echter werkelijk goed. Steekproeven inbouwen …

  • hans schreef:

   In het collectieve aanbod van de Consumentenbond wordt hierover niets aangegeven. Er moet een ketel besteld worden en vooraf komt er ook niemand eerst even kijken. Nee, géén Keurmeester zoals bij de APK. Het idee vind ik echter werkelijk goed. Steekproeven inbouwen …

   Overigens … hadden ze ook gelijk hybride-warmtepompen moeten aanbieden

 23. hans schreef:

  Mijn gecertificeerde verwarmingsketel-installateur heeft de ATAG-ketel ook (urenlang) ingeregeld, vooral omdat ik radiatoren, een vloerverwarming èn een convector(put) heb. Het zou het comfort verhogen en het gasverbruik verminderen,

  Weten jullie of iedere ketel ingeregeld moet worden of is de fabrieksstand genoeg?

  Ik vraag, omdat inhet collectieve aanbod van de Consumentenbond het inregelen ontbreekt.

 24. Andre schreef:

  Inregelen wordt met zo’n collectief niet gedaan. Het draait om massa. Massa is kassa zoveel mogelijk cv ketels verkopen en voor de rest helemaal niks. Installateur kan tegen een vaste schrale vergoeding de ketel plaatsen

  • hans schreef:

   Twee deelnemers en leden van de Bond hebben echter al vastgesteld, dat de collectief-prijs bij de Consumentenbond € 500,- boven de marktprijs ligt. Dan zou de CB dat in de zak steken zonder inregelen?

 25. frank lommers schreef:

  als iedereen goed leest wordt het een nefit ketel gemonteerd door breman

 26. Andre schreef:

  Een landelijke ketelknaller

 27. Niels schreef:

  Kansloze reacties weer van mensen die alleen vingertjes kunnen wijzen naar Den Haag. Kijk eerst eens naar je eigen klant. Weet je wel, die particulier die altijd voor een dubbeltje op de eerste rij wil zitten. Dat is marktwerking, daar heeft Den Haag NIETS mee te maken.

 28. Rob schreef:

  Helemaal mee eens. Heren installateurs : ga uit van jullie eigen kracht !. Desnoods boycotten we gewoon Nefit omdat deze weer meewerkt aan een collectief wat niet wenselijk is .

 29. Henk schreef:

  Met marktwerking heeft Den Haag alles te maken. Jij bent waarschijnlijk één van de kanslozen die op de VVD-stemt?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.