fbpx
Nieuws

Consumentensite over balansventilatie

Consumentensite over balansventilatie

De nieuwe website mijnbalansventilatie.nl moet consumenten informeren over balansventilatie en het optimale gebruik ervan.

 

De website is een initiatief van de Vereniging Leveranciers Luchttechnische Apparaten (VLA) en richt zich op bewoners van huizen met een balansventilatiesysteem en potentiële kopers en huurders van woningen met dit ventilatiesysteem.

 

Een mens heeft per uur 25 kubieke meter schone en verse lucht nodig. Om dit te bereiken, moet een balansventilatie-systeem dus goed werken. Op de website is daarom een animatie te zien waarin de werking van het systeem wordt uitgelegd. Naast informatie over de voordelen van balansventilatie wordt er op de website ook meer uitgelegd over regelgeving en onderhoud. Wat kan de bewoner bijvoorbeeld zelf en waarvoor heb je een professional nodig? Ook kunnen mensen op zoek naar een installateur in de buurt die alles over balansventilatie weet.

 

2 reacties op “Consumentensite over balansventilatie

  1. Wilbert Smits van Oyen schreef:

    Goed initiatief om een consumentensite te maken over balansventilatie! Ik mis echter een belangrijke tip onder de kop ‘Wat kan ik zelf doen aan het onderhoud van mijn balansventilatiesysteem’. De meeste ventilatiesystemen zijn CO2-gestuurd, maar hebben geen display waarop je de CO2-concentratie kunt aflezen. Een goede tip is daarom om permanent de CO2-concentratie te monitoren met een CO2 indicator met een display en stoplichtsignalering (rood/oranje/groen) en een geluidsignaal dat klinkt als de ingestelde grenswaarde wordt overschreden. Op het moment dat het systeem niet meer goed functioneert, bijvoorbeeld omdat de filters vervangen dienen te worden, zal de CO2-concentratie toenemen en word je gewaarschuwd door de CO2 indicator! (www.co2indicator.nl)

  2. i.rees schreef:

    Het belang van balansventilatie reikt niet verder dan het belang van de fabrikant. De risico’s met name op gezondheidsvlak zijn al zo’n 35 jaar voor de eindgebruiker. Balansventilatie resulteert namelijk in een slechtere binnenluchtkwaliteit. Een verklaring ontbreekt nog steeds.
    Zolang het systeem niet uitontwikkeld is, blijven de fabrikanten aansprakelijk en niet de eindgebruiker die “het systeem maar beter had moeten onderhouden en gebruiken”.
    Popularisering van het systeem zonder op de gevaren te wijzen die inherent zijn aan “mijn balansventilatiesysteem” is in feite valse voorlichting geven en aansprakelijkheid afschuiven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.