
Cooll, het bedrijf achter de gasadsorptiewarmtepomp SuperHybrid, gaat verhuizen van Enschede naar Hengelo, waar een nieuwe fabriek zal worden ingericht. Voor de opschaling en voor verdere technische ontwikkeling, heeft Cooll 3 miljoen euro opgehaald bij investeerders.
In eerste instantie worden dertig SuperHybrids in het veld getest. Tegelijkertijd worden voorbereidingen getroffen voor de verdere productie en wordt zowel de efficiënte tapwaterfunctie als de waterstofaandrijving ontwikkeld. Voor de verdere opschaling zal wederom op zoek gegaan moeten worden naar investeerders.
Directe vervanging hr-ketel
Al dertien jaar werkt Cooll Sustainable Energy Solutions, een spin-off van de Universiteit Twente, gestaag door aan het product, dat consumenten direct kunnen gebruiken als vervanging van hun huidige ketel, zonder al te veel rompslomp en meerkosten.
De SyperHybrid is een lucht/water warmtepomp op basis van het gasadsorptieprincipe. Het toestel werkt niet op elektriciteit, zoals de meeste warmtepompen, maar op basis van gasverbranding (aardgas, waterstof of biogas). Het koudemiddel in de warmtepomp wordt afwisselend in twee koolstofvaatjes geadsorbeerd en door middel van verhitting weer verdampt. Door die cyclus kan aan de ene zijde warmte aan het verwarmingssysteem worden afgegeven en aan de bronzijde warmte aan de lucht worden onttrokken.
Geen last van geluidseis
De technologie van Cooll is bij uitstek geschikt voor bestaande bouw met radiatoren die met hoge temperaturen werken. “Onze SuperHybrid bespaart minimaal 30 procent aan aardgas ten opzichte van bestaande aardgastoestellen zónder een verhoogd elektriciteitsverbruik en zónder luidruchtige buitenunit”, zegt CEO Stefan van Uffelen. De buitenunit bestaat alleen uit een aan- en afvoer van buitenlucht.
De partijen die nu in Cooll investeren zijn stuk voor stuk grote bedrijven in de bouw- en installatiesector. Van Uffelen geeft aan dat hij deze partijen niet bij naam mag noemen. Bij eerdere investeringsrondes was onder meer Van Dorp Installaties betrokken.
Nieuwe norm
Volgens Van Uffelen kan de SuperHybrid in 2026 met gemak aan de nieuwe norm voor verwarmingsinstallaties voldoen. “Ons product biedt een hogere CO2-besparing dan een hybride warmtepomp, zeker bij woningen waar een hogetemperatuurafgifte nodig is.” Van Uffelen geeft echter toe dat hij nu nog niet precies weet hoe de norm vormgegeven gaat worden.
Werkt dit systeem ook met vloerverwarming?