fbpx
Nieuws

Corporaties gaan meer investeren

Woningcorporaties gaan in 2017 fors meer uitgeven aan zowel nieuwbouw als onderhoud en verduurzaming. Dat blijkt uit een rondvraag van Aedes onder leden.

Nul op de meter

De corporaties gaan investeren in onder andere nieuwe woningen, nul-op-de-meter-woningen, verduurzaming van bestaande woningen en planmatig onderhoud. Dick Mol, directeur-bestuurder van WBO Wonen uit Oldenzaal en vicevoorzitter van samenwerkingsverband WoON Twente, herkent de trend: “De corporaties van WoON zijn daar zeer intensief mee bezig. We zijn bezig met een gezamenlijk traject om 500 woningen nul-op-de-meter te maken. Bij WBO zelf verwachten we gemiddeld label B in 2020 te halen.” De uiteindelijke investeringsplannen zijn volgens Mol nog wel afhankelijk van de plannen van het nieuwe kabinet.

Meer investeringsruimte

Volgens De Vernieuwde Stad (DVS), samenwerkingsverband van woningcorporaties in grote steden als Den Haag, Utrecht en Amsterdam, is de financiële positie van veel woningcorporaties de afgelopen jaren verbeterd. “Er is fors in de bedrijfslasten gesnoeid en er is veel afgelost, maar ook zijn de huren verhoogd en investeringen uitgesteld”, zegt Willem Krzeszewski, bestuursvoorzitter van Staedion. “Al met al is bij de meeste corporaties de investeringsruimte gegroeid. Zonder de verhuurderheffing was die ruimte overigens nog groter geweest.” De 25 DVS-corporaties samen investeren de komende jaren gemiddeld bijna 1,6 miljard euro per jaar in nieuwbouw, woningverbetering en verduurzaming.

Flinke groei

Dit jaar zijn er plannen voor de bouw van 23.000 huurwoningen, blijkt uit het rapport Volkshuisvestelijke voornemens woningcorporaties dat ABF opstelde in opdracht van het ministerie van BZK. Ook is er in 2017 een toename te zien; komend jaar bouwen corporaties 26.000 nieuwe woningen. In 2015 kwam het aantal nieuwbouwwoningen uit op 16.400. Daarnaast verwachten corporaties een sterke stijging van investeringen in energiebesparing; van 257 miljoen euro in 2015 naar 613 miljoen euro in 2017.

2 reacties op “Corporaties gaan meer investeren

  1. Mvh schreef:

    Hopelijk gaan ze ook voor kwaliteit ipv het moet “goedkoop”
    Kwaliteit is en blijft belangrijk! We zien nu nog teveel aanrotzooi.
    De kreet is mooi maar nu nog de beleving.

  2. Rougoor schreef:

    Zorg eerst maar dat je bestaande woningen maar eens veilig en zuinig hebt . Volgens mij alleeen maar corporatie woningen in koolmonoxide onderzoek. Zegt ook wel wat

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.