fbpx
Nieuws

Corrosie in LTV-systemen voorkomen

Om de kennis over corrosieprocessen bij LTV-systemen te verhogen, heeft ISSO zijn oude corrosie-publicatie grondig afgestoft.

De ISSO-publicatie ‘Aanbevelingen ter voorkoming van corrosie en ketelsteenvorming in watervoerende installaties’ bestaat al sinds 1983.

Maar 40 jaar geleden werden cv-installaties aangelegd in staal en werd er op hoge temperaturen gestookt. Tegenwoordig bestaan installaties uit veel meer materialen en stoken we op lagere watertemperaturen (LTV). De nieuwe ISSO-publicatie 13 sluit weer aan bij de hedendaagse installatiepraktijk.

Boosdoener zuurstof

In moderne verwarmings- en koelinstallaties worden zeer diverse materialen gebruikt; zowel metalen als kunststoffen, rubbers en gemengde samenstellingen. In combinatie met vaak kleine diameters zijn de systemen hierdoor gevoelig voor vervuiling.

Deze vervuiling ontstaat door corrosieprocessen in de installatie. De nieuwe ISSO-publicatie 13 geeft richtlijnen voor de programma-, ontwerp- en uitwerkingsfase om corrosie en samenhangende vervuiling te voorkomen.

Het voorkomen van zuurstoftoetreding in de installatie is een essentiële factor om corrosie te voorkomen. Afhankelijk van de robuustheid van het systeem en de gebruikte materialen kan de gewenste waterkwaliteit worden bepaald. Verder zijn er aandachtspunten in opgenomen en stappenplannen die helpen bij het maken van keuzes. De publicatie is beschikbaar via de ISSO-KennisBank. 

2 reacties op “Corrosie in LTV-systemen voorkomen

 1. Desmyter Patrick schreef:

  In oudere installaties was het meest gebruikte materiaal ijzer, bijvoorbeeld gietijzer of plaatstaal radiatoren, de buizen in ijzer, de ketel zelf, alles eigenlijk. Daardoor waren er relatief veel vierkante meters inwendige oppervlakte die met het water in contact kwamen en verliep het corrosieproces zeer snel. Na korte tijd was het water “dood” en stopte het corrosieproces. De roest werd zwart(FE3O4) magnetiet.( het bekende zwarte poeder).
  In een moderne warmtepomp installatie met kunststof vloerverwarmingsbuizen, messing collectoren, en roestvrijstalen plaatwissellaar is er veel minder of zelfs geen ijzer meer aanwezig. Enkel het (eventuele) buffervat kan hier nog problemen veroorzaken. De hoeveelheid water is veel groter dan vroeger en het aantal vierkante meter wat kan roesten(FE2O3) is veel kleiner. daardoor duurt het langer voor de vrije zuurstof in het water opgebruikt is, de corrosie gaat ook dieper in het materiaal. Oplossing is helemaal geen ijzer meer te gebruiken in de installatie, welke dan ook niet meer zuurstofdicht hoeft te zijn.
  De veelgebruikte PE-rt buizen in vloerverwarming zijn slechts beperkt zuurstofdicht maar goedkoper dan PEX-a, b of c. Een belangerijk verkoopsargument in Nederland.
  Een veel groter probleem voor de verwarmingsinstallateur is het in leidingwater aanwezige Kalk wat zich afzet op de warmste plaats, Chloor wat reageert met lasnaden in inox, en opgeloste zouten welke de elektrische geleiding van het water verbeteren. Allemaal slecht voor uw installatie.
  Een juiste waterbehandeling of speciaal CV water, te koop in 1m³ kubus vaten is de oplossing, maar de meeste installateur vullen gewoon “kraantjeswater”. Het plaatsen van vuilfilters en ontgassers helpt maar lost niet alles op. problemen met vastzittende circulatoren zijn het gevolg.
  Hier is nog heel wat kennis welkom, mijns inziens.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.