fbpx
Nieuws

Corrosiegaten in flexibele pelletkachelpijp

Een pelletkachel met een flexibele enkelwandige RVS kachelpijp is mogelijk een slechte combinatie. Door de lage rookgastemperaturen bij pelletkachels kan makkelijk zure condens ontstaan, die op den duur tot corrosiegaten kan leiden. Rookgassen – inclusief koolmonoxide – komen zo in de woonruimte terecht. Dat blijkt uit een inventarisatie door de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft daarom opdracht gegeven voor een technisch onderzoek in een aantal woningen waar dit probleem is geconstateerd.

‘Vol corrosiegaten’

De bal kwam aan het rollen door een melding van een installateur uit de kachel- en haardenbranche, die als één van de eersten in Nederland pelletkachels verkocht en installeerde. De minister en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) maken de naam van deze installateur niet bekend. De man constateerde dat meerdere flexibele RVS-rookgasafvoerkanalen die hij had geïnstalleerd na enkele stookseizoenen vol met corrosiegaten zaten.

Moderne pelletkachels zijn zeer efficiënt en geven bijna alle warmte aan de ruimte af, waardoor de rookgassen relatief koud zijn en dus makkelijk condenseren. Dat effect wordt nog versterkt doordat veel pelletkachels – ook ’s nachts – op een heel laag vermogen continu doorbranden, lager nog dan het vermogen waar de kachel voor is getest.

Corrosiegaten in een van de rookgasafvoeren waarvan de installateur melding deed. Beeld: ILT

Na de melding van deze installateur heeft de ILT een rondgang gemaakt bij organisaties uit de sector, met de vraag of corrosie een structureel probleem is, of dat het om incidenten gaat. Daaruit bleek: de sector is bekend bekend met de theoretische risico’s, maar heeft te weinig concrete gevallen gezien om deze theorieën te staven. Daarom wordt, op gezag van de minister, de komende maanden ter plekke poolshoogte genomen. Ollongren heeft aangegeven hierover halverwege 2021 de Tweede Kamer te rapporteren.

Stalen borstels en slechte pellets

Uit die eerste rondgang van de ILT kwamen al wel enkele aandachtspunten en risicofactoren die het onderzoeken waard zijn. Zo blijkt het nog voor te komen dat RVS flexibele kachelpijpen (ook wel renovatiekanaal genoemd) met stalen in plaats van nylon borstels geveegd worden, waardoor er sneller slijtage optreedt. Ook het gebruik van slechte pellets kan nadelig uitpakken, omdat die het condensaat nog agressiever kunnen maken.

De kwaliteit van de kachelpijp zelf speelt ook een grote rol: dubbelwandig is beter dan enkelwandig, maar duurder. Isolatie tussen RVS-kachelpijp en de bestaande gemetselde schoorsteen met vermiculietkorrels is aan te raden, maar kost ook weer geld. Volgens de installateur die de melding deed is ook de plek van de ventilator van belang. Volgens hem moet die bovenin de schoorsteen worden geplaatst en niet onderin. Dit om te garanderen dat rookgassen altijd naar buiten worden geblazen en niet via ongewenste gaten de woonruimte in.

Rookoverlast vs. condensvorming

De ILT geeft aan dat deze discussie in feite al langer speelt in de kachel- en haardenbranche. Zo moest in de norm NEN 2757-1 2019 een afweging worden gemaakt tussen enerzijds rookoverlast en anderzijds het risico op condensatie. Om rookoverlast te voorkomen wil je een hoge schoorsteen, terwijl een lage schoorsteen nu juist condensatie voorkomt. Het resultaat: de uitmonding van de rookgassen moet plaats vinden boven de nok van het huis. Daarbij is in de norm wél opgemerkt dat er bij pelletkachels aandacht geschonken moet worden aan het voorkomen van condensatie.

1 reactie op “Corrosiegaten in flexibele pelletkachelpijp

  1. e- installateur schreef:

    er is toch zeker niemand die deze troep nog bebruikt of wel ?
    er zijn hele mooie stalen dikwandige pijpjes te koop met siliconen afdichtring
    waarom zou je deze flexibele troep gebruiken ?
    is ook gewoon veel te dun

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.