fbpx
Nieuws

Installatiebedrijven die in afwachting zijn van hun CO-certificering kunnen onder een viertal voorwaarden zonder certificaat na 1 april hun werkzaamheden aan gasketels voortzetten.

Dit is branchevereniging Techniek Nederland overeengekomen met Vereniging Bouw- en Woningtoezicht, die de gemeentelijke handhavers aanstuurt.

Door een tekort aan capaciteit bij de certificerende instellingen gaan veel installatiebedrijven de deadline van 1 april voor CO-certificering niet halen. Op die datum is de wettelijke certificering voor werk aan gasgestookte toestellen verplicht. Installateurs en monteurs zonder papiertje mogen dan volgens de nieuwe Gasketelwet geen onderhoud meer plegen aan cv-ketels of nieuwe toestellen plaatsen.

Honderden bedrijven in de wacht

De verwachting is dat rond 1 april 500 bedrijven de monteurs- en bedrijfscertificering op orde hebben. De 1000 bedrijven die dachten onder koepelcertificeerder CO-keur aan de slag dachten te gaan, moeten alsnog per bedrijf een audit ondergaan. Dat werd vorige week pas bekend, en gaat dus voor 1 april niet meer lukken. Daarnaast zijn er veel bedrijven die Vakmanschap CO, het kwaliteitshandboek en meetapparatuur op orde hebben, maar nog op de wachtlijst van een certificerende instelling staan voor de laatste handeling. De certificerende instellingen (CI’s) kampen met capaciteitsproblemen en werden heel laat aangewezen. De aanvankelijke doelstelling dat 3500 installatiebedrijven voldoen aan de CO-certificering gaat bij lange na niet gehaald worden.

Dit zijn de voorwaarden

De groep die nog één stap verwijderd is van formele certificering kan voorlopig tot 1 juli gewoon doorgaan met onderhoud en installatie van cv-ketels. Met Bouw & Woningtoezicht is afgesproken dat er geen handhaving plaats vindt, wanneer de monteurs Vakmanschap CO op zak hebben, de meetapparatuur gekalibreerd is, en er een opdracht voor certificering van een CI voorhanden is. Daarnaast moet er gewerkt worden volgens een ingevuld kwaliteitshandboek. Ook de 1000 CO-keur bedrijven kunnen gewoon aan de slag blijven.

Wachtlijst wegwerken

Woordvoerder Esther Dijk van Techniek Nederland: “We hebben op dit moment niet exact in kaart hoe groot de rij wachtenden is, maar het zijn honderden bedrijven. Met deze regeling kunnen we de CI’s de gelegenheid geven hun werk goed te doen, en houden we installatiebedrijven die een kleine stap verwijderd zijn van certificering aan het werk.” Richting 1 juli wordt er bekeken of de wachtlijst geslonken is.

Handhaving op risicogebieden

Vereniging Bouw- en Woningtoezicht bevestigt dat er niet actief gehandhaafd gaat worden op bedrijven die binnen afzienbare tijd gecertificeerd zijn. Zij richten hun handhaving bij voorkeur op bedrijven die zorgen voor onveilige situaties en niet op de bedrijven die werken volgens de uitgangspunten van de wet. “Uiteraard blijft het een bevoegdheid van de gemeente om wel over te gaan op handhaving”, schrijft Techniek Nederland aan haar leden.

44 reacties op “Coulance voor propvolle wachtkamer CO-certificering

 1. Barry Gort schreef:

  Als je als niet gecertificeerd bedrijf tot 1-7-2023 wel gewoon mag werken aan gasketels dan is er ook geen geldende wet meer ! Zou hetzelfde zijn als dat je theorie certificaat heb voor je rijbewijs en je praktijk examen is uitgesteld tot 1-7-2023 en het CBR vertelt dat je tot die tijd wel al auto mag rijden als je maar aan de regels houd. Dus dit mag niet bij wet.

 2. Timmie schreef:

  Wat gaat er gedaan worden met webshop aankopen of aankopen in fysieke winkels zoals Warmteservice.
  Die ketels gaan nu zo aan de muur zonder dat er iemand naar kijkt.

  • Tim schreef:

   Het mag niet en doen mensen dat toch zijn hun eindverantwoordelijk denk aan evt schade bij brand kunnen deze mensen niks overleggen.
   Qua garantie heb je ook niet meer want je had er niet aan mogen beginnen..
   Dus door verwijzen naar de klant die alles voor elkaar heeft.

   • Hidde schreef:

    Ik heb een CV ketel Bj 2002, die onderhoud ik zelf en zal dat ook altijd blijven doen, tot ik van het gas af ga.
    Garantie zit er niet meer op.

    • Gerard schreef:

     Wanneer er brand uitbreekt of je krijgt CO vergiftiging in huis ben je niet verzekerd.

     • Barry Gort schreef:

      Voor particulieren geld geen verplichting voor onderhoud. En navraag bij eigen verzekeringsmaatschappij leert dat er ook geen plicht is om onderhoud door co gecertificeerd bedrijf te laten uitvoeren. Verzekering maatschappijen hanteren nog steeds dat onderhoud door gediplomeerd bedrijf volstaat. Zo gauw als dit anders zou zijn zouden ze aangepaste polisvoorwaarden moeten sturen naar alle klanten. Dus zelfs hier slaat dit certificaat totaal de plank mis.

 3. Kees Dijk schreef:

  Zoals zoveel regels en wetten is er niet erg goed nagedacht over het geheel!

 4. Henk Timmer schreef:

  Weer uitstel, weer onduidelijkheid, weer uitzonderingen en dan maar afvragen waarom niemand klaar is. Het is een graai systeem geworden waar alleen de keuringsinstanties beter aan worden. Al de kosten doorberekenen naar de klant gaat alleen maar meer problemen veroorzaken omdat niemand zijn gastoestel nog laat controleren.

  • Jan schreef:

   IND vervangen word straks nog goedkoper dan onderhoud plegen want iedereen gaat gewoon wachten tot die ketel er mee kapt en laat een nieuwe plaatsen om de 10 jaar.snap dat er veiligheid moet komen.vind dit meer een graai systeem mensen en bedrijven Op kosten jagen.werk zelf bij een bedrijf die wel een certificaat co enz heeft dus bij ons is het goed maar moet dan me eigen werk gever in huren om mijn eigen ketel te doen.als ik het officieel zou doen komt het beetje op neer.

   Veel makkelijker was gewoon de installatie die na 2023 geplaatst worden gewoon door een inspecteur te laten controleren en pas actief zetten wanneer goed geplaatst is

 5. Barry beun schreef:

  Ben eens benieuwd of we alle fouten van afgelopen 25 jaar kunnen recht breien met de Co ketel wet.

  Ik ga morgen examen doen en eerlijk gezegd ben ik gaan huilen van hoe ver afgeweken word van de geldende normen.

  Zelfs mijn eigen nefit ouwe graftak is afkeur,
  Terwijl die door een ” erkend” bedrijf is gemaakt

  Ik volg de gtst soap rustig vanuit de utiliteit
  Succes 8 ketels per dag doen

  • Henk Timmer schreef:

   Ik ben bijna gezakt voor het praktijk gedeelte. Doordat ik een beugel teveel had geplaatst, omdat de constructie los in elkaar zat. “Wij testen volgens de letter van de wet” Het hele theorie en praktijk examen is misplaatst. En over 5 jaar moet iedereen weer tegelijk examen doen, krijgen we weer een zooitje

 6. Teun de beun schreef:

  Techniek Nederland is sowieso helemaal de weg kwijt. Zij hebben dit afgesproken met bouw en woning toezicht die de gemeentelijke handhavers aansturen ????????? Welke gemeentelijke handhavers dan ??? Er is geen handhaving vanuit de gemeente ! Hoe kan je iets handhaven wat niet verplicht is ? Er is geen plicht tot onderhoud dus kan je ook niet handhaven. Verder is er een huiszoekingsbevel nodig die via rechter afgedwongen moet worden om een particuliere woning binnen te komen als handhaver. Deze geeft een rechtbank echt niet om te kijken welk stickertje op een cv ketel zit .

  • Henk Timmer schreef:

   Je ziet het fout. Er komt straks een boa langs van 18 jaar, die een cursus heeft gehad van 2 dagen. En gaat jou alles uitleggen wat je fout doet.

 7. keesk schreef:

  Hahahah ik ga stuk ik doe het mooi niet die onzin!!het gaat om data dan hebben ze alles van je hoeven zij nog maar een ding te doen jullie weg vragen en alles is dan van de Multie Nationals . Sdg. Doelstelling

 8. J. H. van der Heijden schreef:

  Onze VvE, waarvan het gebouw is nu 16 jaar oud is. En de CV ketels dus even oud. Wij zijn hard aan het nadenken om van de gasketels af te komen. Wij proberen toekomst gericht te werken, en willen dus helemaal niet meedoen aan zo’n geldverslindend gebeuren als die gaswet. Wij geven ons geld liever uit aan een projekt waarmee we van het gas afkomen. En ook wij kunnen ons geld maar een keer uitgeven.

 9. Herman schreef:

  Te gek voor woorden dat er weer extra tijd komt. Als iedereen gewoon tijdig een certificaat had gehaald dan was er niks aan de hand. Ik snap wel dat de CI’s vol zitten.
  Als ik honderden aanvragen voor het vervangen van een ketel (hybride) tegelijk binnen krijg kan ik ze ook niet direct allemaal in behandeling nemen en installeren.

  Heeft iedereen hier gewoon een plaat voor de kop! Schult ligt niet bij een CI maar bij je zelf omdat je gewoon telaat ben!
  Nu kan de CI je niet meer tijdig certificeren en dan begint men maar te huilen. OOK Techniek Nederland heeft dit mede veroorzaakt.
  @installatie.nl. Ook jullie zijn veroorzaker dat men te laat is. Had dat stomme CO-KEUR niet lopen promoten terwijl je wist dat het niet officieel was allemaal.

  • Herman schreef:

   En installatie.nl schrijf eens wat meer positiever over de CI’s.
   Waar moeten hun de capaciteit vandaan halen als er twee jaar geen aanvraag tot certificering is? Ik ga ook geen mensen aannemen als ik geen werk voor hen heb. En als op het laatste moment iedereen tegelijk komt tja daar kan je als bedrijf niet op acteren, ook een CI niet. Trouwens iedereen die loopt te klagen over deze wet denk eens na zoek de schult niet bij een ander. Kijk eerst eens naar je zelf.

   • henk timmer schreef:

    Dat iedereen zo lang wacht heeft alleen maar te maken met het gebrek aan vertrouwen dat de gemiddelde installateur heeft in dit systeem. De trage besluitvorming. Jaren wachten op een wetgeving, dan jaren van gedoogbeleid en nu weken voor de begindatum toch weer een wijziging met betreffende het co-keur. En u vindt het gek dat de meeste mensen afwachtend zijn. Hoeveel mensen die geinvesteerd hadden in cv-oke hebben al hun geld weer terug gekregen?

   • T. Hendriks schreef:

    Herman vergeet gemakshalve dat laatste CI pas net aangesteld is (normec). TLOKB en overheid zijn supertraag met aanwijzen CI’s dan kun je ondernemer niet verwijten dat ze wachten tot dit zeker is anders kun je je geld net zo goed in de sloot kieperen.

   • Mark schreef:

    Herman,
    Wat een ondoordachte reactie.
    Misschien heeft u het hele “gebeuren” niet gevolgd. Maar Techniek Nederland is de “schuldige” immers die heeft het MKB in de kou laten. Het is een lobby wet, met heel veel dubieuze afspraken en oneerlijkheid. Hebt Heeft niets met veiligheid te maken.

    • Barry Gort schreef:

     Laat ze lekker…. Ik vind dit hele certificaat een bewijs van onvermogen. Die bedrijven wat hier mee akkoord gaan zijn of niet gediplomeerd of hebben zulke onveilige situaties gemaakt in het verleden dat ze nu alle verantwoordelijkheid naar monteurs afschuiven…. En als ik zelf de installaties van de bedrijven zie die hier het hardst achteraan gingen dan snap ik dat ze alles afschuiven op monteurs. Die monteurs moesten eerst 18 “inspecties” doen per dag. Inspectie was ander woord voor stickertje plakken en weg wezen. Anders konden ze niet meer mee met de prijzen van de woningbouwvereniging….

  • Marco schreef:

   Wat is er mis met CO-keur? Volgens mij moeten zij gewoon een bedrijfscertificering hebben toch? En als jij je daar als klein bedrijf/zelfstandige bij aansluit jezelf zorgdraagt voor je opleiding Vakmanschap CO en zorg voor goedgekeurde en gecalibreerde meetapparatuur, dan zul je net als dat je voor een bedrijf werkt na het onderhoud een checklist moeten invullen die aan de hand van het kwaliteitshandboek is opgesteld. Dus wat is er anders als je het zo doet dan dat wanneer je hetzelfde werk doet maar dan voor een baas? En wat betreft waar de schuld ligt dat er een wachtlijst is bij de CI’s die schuld word nu bij de afwachtende ondernemers gelegd maar laten we vooral even niet vergeten dat de Raad voor de Accreditatie en TLOKB tot een maandje of 8 geleden als een stel kleuters zich in de haren hadden omdat men het niet eens kon worden over de toetsingscriteria voor de bedrijfscertificering.

 10. Barry schreef:

  De volgende tekst staat op site van GAWALO:

  Van CO-keur en SKG-IKOB ontvingen we één reactie per mail, terwijl beide organisaties apart waren aangeschreven. In de mail, ondertekend door een werknemer van CO-keur, beantwoordde deze zorgvuldig de vragen die aan SKG-IKOB waren gemaild. Omdat de strekking van de vragen aan beide partijen wel hetzelfde was, hierbij de antwoorden. Einde tekst GAWALO

  Co-keur en SKG-IKOB zijn dus gewoon dezelfde personen/bedrijven en zitten ook op hetzelfde adres !,,,,

  Dit zou hetzelfde zijn als de APK keurmeester zelf op een door hem zojuist goedgekeurde auto zelf de steekproef mag uitvoeren.

  En dan zijn er serieus nog mensen die in dit hele sprookje geloven en dat dit niet allemaal helemaal omvalt bij de eerste de beste rechtszaak?

 11. Theo Fridt schreef:

  Wat een poppenkast het is gewoon zaken vullen zolang je ketel op markplaats kan kooppen en jantje die handig is plaats de ketel en het onderhoud wordt niet gedaan ik ben 70 jaar ik zit 45 jaar in het vak en nu gaan ze mijn vertellen hoe ik een keer moet plaats kijk is in Amsterdam hoe de rookgas pijp naar buiten aan gebracht zijn wat gaan jullie daar aan doen begin daar maar vast aan

 12. Gasproof. schreef:

  Weeer vertraging,komt heel amateuristisch over naar iedereen. Leg het aan de klant maar eens uit.

 13. JBGS schreef:

  Mijn leeftijd is 64 moet officieel door tot 67. Wat een onzin dit soort installateurs nog te verplichten met een wet voor 3 jaar. Heb wel alle vakdiploma. Ga echt niet weer aan het leren. Zit 45 jaar in het vak en nooit problemen gehad.

  • Barry Gort schreef:

   Wij zijn gewoon de dupe van 5% wat het niet goed doen. Blijkt makkelijker te zijn om 95% goedwillende bedrijven een wet op te leggen dan 5% prutsers te handhaven. Resultaat 50% van de welwillende bedrijven verdwijnt ook ook in het grijze gebied. Lang leve Den Haag met haar beleid …

 14. P schreef:

  Coulance……
  Schei toch uit.
  Wat een ontzettende puinhoop is de CO-certificering.
  Ik als “vakman” al 15 jaar bezig me moeten gedragen als beste jongetje van de klas.
  Overal ketels ten koop bij bouwmarkten en op het internet!!!.
  Vakbekwaamheids diploma gehaald en dan staat het voor niks.
  Allemaal te laat en de gene die er van gaan profiteren zijn de grote jongens die er al een puinhoop van maken.
  Ik kots er van.
  Ik ga zonder certificering werken en naar mijn beste kunnen en geweten.
  Zet me maar een keer voor het hekje!!!!
  Kom maar op!!!

 15. andre schreef:

  Met een Q code mag je je vakmansschap aantonen. Ze denken zeker bij Techniek Nederland dat ik gek ben. De QR code om iets aan te tonen liet ik al aan mijn voorbij gaan en aan deze QR code doe ik ook niet mee. Een apk keurmeester hoeft bij de garage aan mij ook niet niks aan te tonen terwijl het om mijn veiligheid gaat. Bij techniek Nederland zijn de helemaal van het padje af, zonder met tweebenen op de grond te staan.

 16. Gediplomeerde Beun schreef:

  Wat is het toch moeilijk voor sommige personen om een fout toe te geven. Gewoon lekker doormodderen noem ik dit ipv realistisch nadenken. Het probleem zit niet zo zeer in overvolle wachtkamer bij certificerende instantie, maar het zit in het feit dat ze te weinig aanvragen hebben om het tot een succes te laten komen. Alleen nu nog iemand vinden daar die eerlijk zegt we hebben het verkeerd gedaan en hele opzet moet opnieuw naar de teken tafel en dan zonder enkel rekening te houden met wensen van paar grote bedrijven.

 17. Robin schreef:

  Ik probeer me al bijna drie jaar aan te melden voor CO maar krijg niet de kans, vol, vol, vol, zet me dan maar op de wachtlijst….. maar alles wat ik heb geprobeerd, vol vol en we zetten niemand op de wachtlijst. Dus maar blijven bellen en je hoofd stoten. Onderhoud is niet verplicht, klanten mogen maar aanmodderen en de duur opgeleide monteurs worden als beunhazen aan de kant geveegd.
  Nu mag je nog even Nederland helpen iedereen uit de kou te houden maar je moet “nu” wel even aan drie op vier voorwaarden voldoen om nog even Nederland en TN te helpen hun gezicht niet te verliezen. De eerste certificatie kost ongeveer €5500. De jaren erna minimaal €3000.
  Drie instanties willen minimaal jaarlijks aan je verdienen, en voor mijn pensioen over 2,5 jaar
  dus duizenden euro’s kwijt aan mensen die graag dure auto’s v.d zaak willen rijden. Véél hard werkende mensen (monteurs) worden in de financiële problemen gestort. De hoofdverdienste zitten in onderhoud van CV ketels en dat gat vul je niet zo maar op met montage werkzaamheden. Het gas gaat eruit en daarom nog maar even de monteurs aan een erkenning verplichten. Dat geld kunnen we beter aan een Fgassen certificaat besteden.
  Dan dienen we daar tenminste het afbouwen van gas gebruik mee. Óók is daar het milieu “onze planeet aarde” mee gediend. En niet de geldharken van TN en anderen.
  Ik had óók minister moeten worden, al stappende, en zuipende tot 5 uur in de ochtend mijn papieren halen. Daarnaar lekker het land aan de grond helpen, vertrekken met nog jaren een riante uitkeringen genieten waarbij er géén sollicitatie plicht is.
  Tijd om net als taxi chauffeurs, boeren en ziekenhuis medewerkers naar Den Haag te gaan. Of laten we gewoon over ons heen lopen!

  • Gediplomeerde Beun volgens TN schreef:

   Ik heb al eens eerder geprobeerd om installateurs samen te voegen tegen deze wet maar werkt toch moeilijk. Maar mijn gedachten zijn hetzelfde als de jouwe. Al deze onzin gaat ten koste van ziektekosten verzekering & pensioen van de gediplomeerde ZZPers. Dus ik moet kiezen tussen komende 10 jaar ongeveer € 25.000,- in de onzin van techniek Nederland pompen of aan mijn eigen toekomst denken… Keuze snel gemaakt ik geef het aan eigen toekomst uit en techniek Nederland moet maar eens gaan leren zelf de broek op te houden of zelf een normale baan gaan zoeken. Want het behoort een branche organisatie te zijn die er voor ons zou moeten zijn. Maar ze hebben geen moer gedaan om fatsoenlijke pensioenfonds en ziekteverzekering te regelen voor hun achterban, ze zijn enkel bezig met zichzelf te verrijken. Iedereen zou gewoon massaal lidmaatschap moeten op zeggen.

 18. Willem van der Spruit schreef:

  Bijzonder vindt ik dat er nu gewezen wordt naar de CI instellingen, dat zij nu een te kort aan capaciteit zullen hebben! Alle bedrijven die nu een eindsprint willen nemen zijn domweg te laat!! Dat vindt ik……..dus wees geduldig en wacht op je beurt, klaag niet nu..

 19. Barry Gort schreef:

  Nog 1 dag en dan ben ik officieel gediplomeerde beunhaas. Diploma’s , gawalo certificaten, fabrieks certificaten, officiële fabrieks partner … Alles in de prullenbak want ik ga niet mee in deze onzin van Feenstra en vriedje Doekle. Voelt lekker en wacht de eerste rechtzaak af. Feenstra en andere grote jongens leggen alle verantwoordelijkheid bij hun monteurs neer en gaan van jaarlijks onderhoud naar 3 jaarlijks onderhoud… Kijken wie zich eerder moet melden voor onveilige situatie bij rechter..

 20. andre schreef:

  Ik ben erg benieuwd naar de audit molen. De eerste monteurs en de bedrijven moeten over 2 jaar weer een audit ondergaan waar geen voldoende mankracht voor is.

 21. Mieg schreef:

  Het is een regelrechte schande dat dit in het Nederland 2023 kan. De grote bedrijven mogen hun eigen examens afnemen???? Maar je zit als ZZP’er wel met een bijl boven je hoofd als je je werk (wat je zeer nauwkeurig en veilig volgens de gegevens van de fabrikant uitvoert) nog uitvoert. Heb nog een opleiding gastechniek A+B deel gedaan als extra opleiding maar dat papiertje kan ook in de bak volgens de regelgeving!!!! Kijk evens even naar ons buurland!! Bij opleveren werk Controle van opgeleide inspecteur. Werk goed uitgevoerd kan de installatie in bedrijf worden genomen. Maar het probleem zit m in de hoeveelheid vakmensen om dit te kunnen realiseren. Er is al jaren een tekort aan vakmensen en mensen met de juiste vakkennis. Dus om alles te kunnen handhaven zijn er honderden controleurs nodig zijn met vakkennis!!! En daar hebben we in de praktijk een enorm te kort aan. Ik kan wel 150 uur werken als ik wil. Dat komt omdat ik m’n werk uitvoer voor m’n vaste klanten zoals ik het ook bij me zelf zou uitvoeren. Ik heb een vaste klanten kring waar ik voor werk en kom om in het werk!! Nu moet er naast het werk ook nog een hele administratie bij in het al tot op het bot geregelde papier verslindend Nederland (tegenwoordig digitaal). Dit gaat allemaal van je productieve arbeidsuren af. Dit is tijd die je afgelopen jaren aanzet uitvoeren van je vak zou besteden? En dit moet Nederland veiliger maken???? Je word gedwongen om het straks allemaal te doen zoals de grote jongens het doen!!! Periodiek Onderhoud 10 min + Incl er naar gekeken hebben en als bonus een sticker. En deze plakken ze afgelopen jaren na uitgevoerd onderhoud voor de woningbouw ook al niet eens meer op de ketel!!! Nederland, Nederland, Nederland, crisis na crisis na crisis. Meer managers en steeds minder en minder vakbekwame mensen. Bedroevend is het.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.