fbpx
ISH 2023

Cox Geelen introduceert op de ISH in Frankfurt een geluidsomkasting voor warmtepompen, die zowel geschikt is voor monoblocks als voor buitendelen van split-unit warmtepompen.

Cox Geelen is gespecialiseerd in rookgasafvoeren, maar heeft met omkastingen al de nodige ervaringen voor warmtepompunits op het dak. Nu komt het bedrijf met een omkasting, genaamd DecoMute, voor buiten opgestelde warmtepompen. Het gaat om een gepoedercoate aluminium behuizing, waarvan de binnenzijde is bekleed met een ongeveer vijf centimeter dikke laag geluidsisolerende polyester wol.

De kast is 90 cm hoog en breed en is 1,10 meter diep. Aanzuig zit aan de achterzijde en afblaas aan de voorzijde. De kast is voorzien van een afneembaar front, dat vastgeklikt wordt door middel van magneetjes. In principe wordt de kast geleverd met een vlak front, maar op de ISH toont Cox Geelen ter inspiratie ook alvast een afwerking met houten latjes.

Monoblock en split

De kast is ontwikkeld in samenwerking met een grote warmtepompfabrikant. De eerste versie van de kast is speciaal voor hen geschikt gemaakt, maar kasten voor andere fabrikanten zullen snel volgen, zo laat het bedrijf weten. De EcoMute wordt geleverd als plat pakketje, dat in een half uur te monteren is.

De kast is direct geschikt voor een split-unit warmtepomp, maar door het eruit snijden van een geponst plaatje in de achterzijde van de kast, kan er ook een monoblock in worden geplaatst. Monoblocks hebben de aansluitingen doorgaans aan de achterzijde, terwijl een split de aansluitingen aan de zijkant heeft zitten.

Geluidsreductie

De geluidsreductie bedraagt volgens de eigen metingen 7dB, gemeten op een meter afstand. Binnenkort volgt een officiële meting bij Kiwa. Cox Geelen wil de kast deze zomer volop in het schap hebben liggen, voor een prijs om en nabij de 1500 euro.

Omkastingen maken het mogelijk om buitenunits dichter op de erfgrens te zetten, zonder dat de geluidsnorm van 40 dB overschreden wordt. Er zijn verschillende leveranciers, waarvan Merford de bekendste is. Ook zijn er allerhande oplossingen die een wat meer maatwerk-karakter hebben.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.