
Minister Opstelten wil dat een rechter vóór faillissement al een curator kan aanwijzen.
Dat staat in een wetsvoorstel dat de minister afgelopen week naar diverse instanties stuurde. Bedrijven die op het punt staan failliet te gaan, kunnen op deze manier al voor het daadwerkelijke faillissement overleggen met de curator over een mogelijke doorstart. De curator kan dan adviseren wat er wel of juist niet gedaan moet worden. Deze werkwijze wordt ook wel pre-pack genoemd. Uit experimenten blijkt dat pre-pack de doorstart van gezonde bedrijfsonderdelen bevordert.
Onrust
Het gebrek aan wetgeving rondom dergelijke constructies zorgt voor onrust. Onder meer Uneto-VNI voorzitter Titia Siertsema waarschuwde onlangs dat de prepack-constructie een vervelende keerzijde kan hebben en kan leiden tot valse concurrentie. Zo zouden bedrijven de constructie kunnen aangrijpen om van personeel af te komen, of onder marktprijzen kunnen duiken bij lopende werken of debiteuren. Ook Installatie.nl blogger Marc van Delft liet zich kritisch uit over de doorstartconstructie.
Geen negatieve spiraal
De maatregel van Opstelten moet voorkomen dat bedrijven na een faillissement in een negatieve spiraal terecht komen. Als de regel er komt, kan een curator onmiddellijk na de faillietverklaring met zijn werk te beginnen en een doorstart zo snel mogelijk uit te voeren. Dat voorkomt onnodig verlies van kapitaal en banen. Ook is de kans groter dat de opbrengst van de verkoop van levensvatbare onderdelen hoger uitvalt. Daarmee is er meer geld in de boedel en kunnen meer vorderingen van de schuldeisers in faillissement worden voldaan.
Herijking Faillissementsrecht
Het voorstel van Opstelten maakt deel uit van het het wetgevingsprogramma Herijking Faillissementsrecht. In dit programma werkt de minister aan maatregelen die een reorganisatie, herstructurering of doorstart buiten faillissement gemakkelijker maken
Zo lijden de goede weer onder de kwaden. Ga maar failliet mensen op straat werk onder de prijs, en weer vrolijk verder om zogenaamd banen te behouden. Wie zaken netjes voor elkaar heeft is weer de dupe, gaat lekker met deze regering.
Ik ben het volkomen met dhr J. van der Graaf eens. Het moet toch eens afgelopen zijn om ongezonde bedrijven op deze manier te helpen.
Zo worden de gezonde bedrijven op langer termijn de dupe door de valse concurrentie van dit soort ongezonde bedrijven.
Een doorstart maken betekent dus dat je bedrijf nog bestaat en dus ook gewoon je betalingsverplichtingen moet nakomen of ga ik het niet meer begrijpen.
Overheid ga eens nadenken over de gevolgen voor andere bedrijven bij een doorstart en ga geen ziekenhuisje spelen, maar ga eens echt regeren.
Ik sluit me volkomen hierbij aan. Gezonde bedrijven worden de dupe. Het gemak waarmee bedrijven failliet gaan en doorstarten met dezelfde klanten, telefoonnummers alles…. behalve dan de rekeningen van de onderaannemers en leveranciers!!
Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat daarmee de vergoedingen voor de curatoren een kwaliteits- en kwantiteitsslag slag maakt.
deze doorstart zorgt voor veel verliezers, want de crediteuren hebben het nakijken. Zij krijgen niets tot zeer weinig en de debiteuren gaan mee in het nieuwe bedrijf, via een discutabele stand van het werk en de curator is die zorgt voor een royale eigen vergoeding en heeft weer een goede aantekening op zijn CV, want hij heeft het toch zo goed geregeld En de crediteuren betalen het gelag.
Schandalig.