
Er komt de komende vijf jaar in ieder geval geen verplichte uitfasering van CV-ketels, of door de overheid opgelegde verduurzamingseis. Eerder wilde de branche, milieuorganisaties en netbeheerders gezamenlijk een versnelling van uitfasering van gastoestellen afdwingen. Dit blijkt uit de tekst van het Klimaatakkoord, dat vandaag werd gepresenteerd.
De soep wordt minder heet gegeten: de verwachte dip van verkoop van CV-ketels zal waarschijnlijk enkel voor de nieuwbouw gelden. In 2017 werd er een recordaantal van 430.000 CV-toestellen geplaatst in Nederland.
Korte termijn: weinig verandering
Op korte termijn, tot 2024, verandert er voor het gros van de miljoenen CV-ketelbezitters, die geen concrete verduurzamingsplannen hebben, niet zo veel. Gemeenten worden geacht om voor 2021 hun plannen te ontvouwen over wijken die vóór 2030 van het aardgas zullen kunnen worden afgesloten. Woningen van na 1995 zouden dan met all-electric warmtepompen van warmte en warm water moeten worden voorzien. In dicht bevolkte gebieden met oudere woningen is een warmtenet, klein of groot, een oplossing. Hierbij moet gedacht worden aan restwarmte van grote bedrijven of afvalverwerking.
Oude wijk gewoon op gas
Oudere (vooroorlogse) wijken zullen in ieder geval tot ver na 2030 en misschien voor altijd nog gebruik blijven maken van het gasnetwerk. Dit wordt dan echter niet meer gevuld met aardgas maar met waterstof of groen gas. Voor deze woningen is de hybride oplossing ook nog een mogelijke optie, maar dan moeten heel veel woningen nog een stuk beter worden geïsoleerd. Uneto-VNI adviseert dan ook om hier vooral eerst goed in te investeren.
Nog 25 procent gas in nieuwbouw
Ondanks het verbod op CV-ketels in de nieuwbouw per 1 juli 2018, wordt tot eind 2021 in totaal een kwart van de nieuwbouwwoningen met een gastoestel uitgerust. Dat heeft er vooral mee te maken dat veel bouwvergunningen vóór die datum zijn afgegeven, en bouwers, ontwikkelaars of consumenten geen trek hebben om de meerinvestering op tafel te leggen. De verwachting is wel dat de meerprijs van verduurzaming, nu nog een veelvoud, op termijn door opschaling minder wordt. Ook heeft de industrie de opdracht gekregen om kleinere, stillere maar dus vooral goedkopere warmtepompen te produceren.
Vooral huurwoningen
Grootste klapper in het aardgasloos maken van de bestaande bouw, moet worden gerealiseerd in de huursector. Tussen nu en 2021 moeten 50.000 woningen per jaar worden aangepakt, vóór 2030 moeten dit er al 200.000 per jaar zijn. Gemeenten maken uiterlijk in 2021 de toekomstige energie-infrastructuur bekend van wijken waarvan de energietransitie vóór 2030 is gepland. Een onafhankelijk energieloket, onder verantwoordelijkheid van de gemeente, wordt de spil in de communicatie over verduurzaming van de wijken.
Waarom geen elektrische cv ketel?? Waarom wordt er daarover geen woord gerept bij de politiek??
Of is daar te weinig geld aanbte verdienen??
Als ik naar mijn huis kijk anno 1907 (kleine fabriekswoning) zou een elekrtische ketel kunnen maar mijn huis heeft geen kruipruimte onder het huis en maar 4 elektrische groepen zou betekenen dat de groepenkast moet uitbreiden en geen mogelijkheid om zonder grote verbouwing de kabels naar de cv ketel en gasfornuis te kunnen leggen
Het zou een hele dure oplossing worden en dat kan ik nu niet betalen met 3 opgroeiende kinderen die net naar het voortgezette opleiding gaan.
Omdat een warmtepomp uit elke kilowatt stroom meerdere kilowatt warmte maakt en een elektrische ketel maximaal 1 kilowatt warmte kan maken uit elke kilowatt die je er in stopt.
Van mij mag je rustig een elektrische ketel plaatsen, maar je bent een dief van je eigen portemonnee als dat doet.
Ik heb 4 speed comfort unts gekocht, ze zitten onder mijn grote reaiatoren. Vorige week kwam de cv monteir langs voor onderhoud, op mijn vraag wat de instelling van het cv water temp was zij hij 90c hij heeft de cv water temperatuur verlaagd naar 70c zonder comfort verlies.
Omdat…. Elektrische ketel betekent 1 KW energie erin, 1 KW warmte betekent.
Warmtepomp betekent 1 KW erin en 5 KW eruit.
Er bestaan inmiddels electrische CV ketels welke met doorontwikkelde technieken werken. Ondertussen kunnen ze al ruim 2kw warmte uit 1kw elektriciteit halen. Deze techniek zal in de aankomende jaren nog verder ontwikkeld worden. Combine is hier bijvoorbeeld al heel ver mee, maar ook andere fabrikanten zijn de mogelijkheden al aan het onderzoeken
Stuur mij eens een link van die electrische ketel met een rendement van 200%
Klinkt te mooi om waar te zijn (en is het waarschijnlijk ook).
https://www.destentor.nl/hardenberg/gas-kan-er-massaal-af-door-hardenbergse-vinding~a52f29a2/
Je weet dat deze uitvinding mislukt is.. dit waren praatjes maar geen draadjes.
https://energieprovincie.nl/blog/ecoliner-van-reduxion-maakt-verwachtingen-niet-waar/
Om maar eenntje te noemen.
Reduction Ecoliner is gewoon een (te dure) doorstroomverwarmer, die heeft helemaal geen rendement groter dan 1.
De recessie staat opnieuw voor de deur.
Stokpaardje van Rutte evenals zoveel andere negatieve aktie’s.
In gemeenschappelijk verband met Europa had wat eleganter geweest.
De andere landen doen zeker niet mee, blijven aan het gas vanwege de milieuvriendelijkheid .
Industrie en privaatsektor krijgen de klappen .
Industrie voorlopig niet concurrerend met andere Europesche landen!
Jammer!!! Van deze nieuwe voorgenomen kaalslag!!
Nederland is qua bestedings patroon NU al achtergebleven gebied !
Zonder te weten wat het prijsplannen is zulke plannen.
Over gaan op elektrische energie zal ook een gigantische investering opleveren in ons huidige hoogspannings netwerk dat dan jaren in beslag zal nemen.
Wellicht zal er ook kernenergie nodig zijn om niet van buitenland afhankelijk te zijn.
Groene energie kan dit bij lange na niet compenseren.
Het gebruik van H aardgas zal ook na 2030 nog beschikbaar zijn met wellicht wat aanpassingen aan branders van CV ketels of N2 iinjectie t.b.v. de kwaliteit van het gas.
Dus is vindt het nogal paniekerig wordt gereageerd in de media.
Iedereen kan wel roepen om over te gaan naar electra maar ons huidig kabel net is hier totaal niet geschikt voor!
Er zou ongeveer 130000 km kabel vervangen moeten worden om heel Nederland te kunnen voorzien van voldoende stroom….
De overheid doet haar best om alles in goede banen te leiden, maar ze vergeet 1 ding, waar komt het geld vandaan om dit alles te kunnen bekostigen?
Juist van de belastingbetalers, en dat zijn wij allemaal. Hiermee kan men al zien dat politiek bedrijven 1 grote volksverlakkerij is.
Het maakt niet uit of we door de hond of de kat gebeten worden, we zullen het toch zelf moeten opbrengen.
In Duitsland zijn er meerdere elektrische alternatieven voor zowel verwarming als warmwatervoorziening. Het grote verschil is de stroom levering aan woningen.
In Duitsland heeft iedere woning een 3 fasen aansluiting en in Nederland slechts 1 fase. Wanneer je in Nederland ook een 3 fasen aansluiting wilt moet je gelijk de hoofdprijs betalen. Daar zou eerst iets aan gedaan moeten worden.
Onzin, vrijwel alle woningen in Nederland hebben 3 fasen tot in elk geval de meterkast. Vastrecht voor 3x25A is gelijk aan 1x25A
Waarschijnlijk bedoel je dat 3 x 25 A gelijk is aan 1 x 80 A qua vastrecht … Volgens mijn leverancier dan.
1x80A is een exoot, volgens mij kun je dat niet meer krijgen. Maar nee, ik bedoel dat 1×25/35 qua vastrecht gelijk is aan 3x25A ~€200. 3x35A daarentegen kost zo rond de €800.
Jep, voor een zwaardere aansluiting op het elektrische net gaat mijn vastrecht van bijna 300 euro per jaar omhoog naar ruim 800 euro per jaar. (Een fase wordt drie fasen, dus drie maal betalen).
Alleen als je aansluiting ook verzwaard wordt, dus naar 3x35A, maar waar heb je dat voor nodig? Is 3x25A niet genoeg? Daarmee heb je 17kW tot je beschikking.
Zit met 3huizen op een drie fasen kabel. Ieder 35 Amp. en 1 fase. Voor 50 Amp is de kabel te dun vlgs NEN 1010. Stedin wilt wel een nieuwe kabel aanleggen maar dan alleen voor 3 maal 35 Amp. 3 maal 25 Amp. wilt Stedin niet doen.
Da’s lekker, gaat Stedin bepalen hoe zwaar jouw aansluiting moet zijn? Maar kabel zegt niets over hoe zwaar hij afgezekerd wordt en dat bepaalt welk tarief je betaalt.
Een elektrisch warmwater doorstroom apparaat van Siebel Eltron 60 graden uitstroom temperatuur 24 kW, 380-400 V moet met 3 * 35 A gezekerd worden en levert voldoende water voor douchen.
Een wp boiler kan gewoon in het stopcontact en kost qua ww maken maar de helft aan energie. Je hebt dan ook geen 3x35A nodig.
En daar kun je geen alternatief voor vinden? Waarom niet gewoon een 200 liter elektrische boiler?
Een 200 l elektrischeboiler, maten h 1578, b 630 en d 730 mm. Energielabel C 4325 kWh/jaar.
Een elektrischegeiser 21kW, maten h 478, b 225 en d 105 mm. Energielabel A 479 kWh/jaar.
Deze gegevens laten gelijk zien waarom een 3 fasen aansluiting tegen acceptabele leveringskosten gunstig is voor het energieverbruik. Nog afgezien van de noodzakelijke ruimte voor de installatie.
Energieverlies van een 200 liter boiler is ongeveer 1 kWh per dag. De 200 liter boiler verbruikt dus hooguit 800 kWh per jaar (in vergelijking met de doorstroomheater) en niet de 4325 kWh per jaar.
Overigens kost een gemiddelde douchebeurt 3 kWh (85 liter water met een dt van 30 graden) en een badderpartij het dubbele. Met 479 kWh per jaar kom je dus op 160 douchebeurten uit. Dat redden wij met ons vieren echt niet.
Ben gepensioneerd en een huis van 1952 met spouwmuurisolatie en dubbel beglazing en nu een andere energie bron
Dat zou mooi zijn maar voor mij niet te betalen wat nou regering
RUTTE?
Ben gepensioneerd en een huis van 1952 met spouwmuurisolatie en dubbel beglazing en nu een andere energie bron
Dat zou mooi zijn maar voor mij niet te betalen wat nou regering
RUTTE?
P.S. eerste reactie mijnerzeids.
Het is nog maar de vraag of het juridisch mogelijk is dat een gemeente bepaald dat jij van het gas af moet daar zullen nog heel wat haken en ogen aan zitten, tevens wat ik al eerder heb vermeld wat als er een strenge winter komt en dan bedoel ik niet die paar graden vorst die we afgelopen februari hadden maar een echte vorst periode van minimaal 14 dagen ijsdagen dus met een straffe oostenwind.
Maak me er zeker niet druk om, iedereen roept en schreeuwd, maar we hebben zeker nog 20 jaar de tijd.
Gas blijft tot 2050 dus dat is al 30 jaar.
Stook gewoon een houtkachel erbij en koken kan ook op flessengas.
We wachten gewoon af, het is niet mijn idee dus ook niet mijn probleem.
Nederland wil beste jongetje zijn uit de klas en alle omliggende landen lachen ons uit.
Nu verbruikt een gezin gemiddeld per jaar 1200 m3 aardgas dat is gelijk aan 12000 kWh en 3000 kWh aan electriciteit dus 15000 kWh is het jaarverbruik van een gezin. Met een auto rijden we gemiddeld 12000 km/jaar gem verbruik zeg 1 op 12 dus 1000 liter is 8000 kWh aan energie
Dus zonder vliegvakantie 23 000 kWh energie verbruik van een gem gezin per jaar
Zo liggen de verhoudingen dus als we een all electric society willen moet het electriciteit net verzwaard worden!! . Dat gaat een enorm kapitaal kosten en wie gaat dat betalen.???
Het energieverbruik van een gezin valt in het niet tegenover het energieverbruik van de industrie
Als je het totale energieverbruik van Nederland omslaat per inwoner kom je uit op het enorme bedrag van 40 000 kWh/jaar
CBS cijfermateriaal
De politiek kletst uit zijn nek en laat je geloven dat als je electrische gaat rijden het probleem is opgelost
Ik verwarm nu met een airco. Wel wat meer stroom, maar een airco heeft tegenwoordig een hoog rendement. En eigenlijk als je gaat kijken goedkoper als een dure gasrekening!
We leven in een wereld waar de simpele ,en de mindere de Diest uitmaken.Met voorop de yuppen van groen links.Het mooiste voorbeeld is Jesse Klaver, en niet te vergeten Miss Halsema.Zij begreipen niet hoe de eenvoudige arbeider dit moet overleven.
Ik heb jaren huizen geisoleert, zoals dubbel glas, vloer, dak en spouwmuur. Je wil het haast niet geloven maar alle huizen verden zo vochtig als wat, en als raad gaven de bouwverenigingen goed ventileren dus ramen open zetten. Een spouwmuur heeft een functie. En als iedereen elektrisch rijd en een warmpomp aanschaft hebben we dan elektrischeteit genoeg? en wie betaald z’n warmtepomp voor een AOW’ers met een klein pensioentje.?….
Het wordt er allemaal niet beter op komende jaren . Meeste mensen gaan er netto met hun salaris te weinig op vooruit. We worden gedwongen om over te gaan op een warmtepomp en elektrische auto. Subsidies hiervoor betalen we zelf weer terug door extra belastingverhogingen op o.a.benzine , gas , boodschappen etc .Belastingen , heffingen, boetes etc zullen door den Haag alleen maar opgeschroefd worden komende jaren . Lokaal zullen gemeenten onroerend goed belasting , rioolbelasting etc gaan opschroefen . Er zullen steeds meer mensen financieel in de problemen komen .In 2008 warener 13000 gezinnen afhankelijk van de voedselbank, tegenwoordig 36000 gezinnen . Hoe zijn we in de problemen gekomen ? we weten zelf het antwoord in te vullen , alleen politiek de Haag wil ons anders doen geloven en houdt zichzelf een weg-lachspiegel voor terwijl de meeste Nederlanders vooral de ouderen die.Nederland hebben opgebouwd na de 2e wereld-oorlog steeds meer inzien dat Nederland een arm land gaat worden .
Veel gezinnen werken zich 3 keer in de rondte om maandelijks rond te komen,of komen net tekort .Je ziet de onvrede onder mensen toenemen , veel mensen zijn uitgeblust ,kribbig en egoïstisch geworden , iedereen is gehaast, werkzaamheden moeten steeds sneller , wanbetaling neemt toe. We moeten als land een tandje terugschakelen , we hoeven niet het beste land van. Europa te zijn , en daarom besteed als kabinet vooral aandacht aan nieuwe ontwikkelingen waardoor de energietransitie goedkoper wordt , probeer als Politiek den Haag gezamenlijk vooral de immigratiestroom in te dammen want die kosten hiervoor rijzen de pan uit , waardoor we zeker als bevolking komende jaren steeds hogere belastingen , premies gezondheidszorg etc moeten gaan betalen , als de immigratiestroom door blijft gaan in huidige vorm . Ons land raakt letterlijk en figuurlijk overbelast , waardoor vooral veel hardwerkende gezinnen in de problemen komen en we ons vertrouwde c.v keteltje nog eerder moeten gaan missen dan gepland .
Hoe kun verwachten dat een land, z’n 60 jaar afhankelijk is gemaakt van gas, nu in een klap ervan af moet.
En dat moet natuurlijk weer bij de hard werkende burger als eerst gebeuren. Terwijl de industrie het minst betaald aan gas en de grootste afnemers zijn.
Heel logisch begin daar als eerst!
Maar nee VVD is bang dat de grote bedrijven vertrekken uit ons landje.
Van het gas af is nodig maar bedenk eerst een goede CV vervangen wat bruikbaar is op het bestaande CV net. Elektrische CV combi ketel bevoorbeeld, want die bestaat gewoon alleen die werkt op kracht stroom en dat is fors in de kWh.
Weet iedereen wel hoeveel energie hij gebruikt? Bijna niemand. Vraag maar rond en je hoort alleen maar dat ze het wel zien bij de eindafrekening.
Begin eens met elke week opschrijven van je meterstanden en verbaas je over het verbruik: je gaat echt zorgen dat je kunt besparen. Hebben wij ook gedaan zonder kosten en betalen elk jaar minder energie, los van de belastingen die je erbij mag betalen.
Meten is weten.
De technologie van de warmtepompen is nog volop in ontwikkeling bijv :
co2 als koudemiddel /toepassing van ijsbuffersysteem [Viessmann}
/verbeterde ventilatoren [mitsubishi begin 2018]
Hetzelfde geldt tav auto,s
1] bosch heeft extreem zuinige en schone dieseltechnologie klaar [sept 2018]
2]de kosten van elektrische autos zullen fors dalen door nieuwe technologieen en toename van de omvang van de productie
Dus rustig aan met investeringen in warmtepompen en elektrische auto,s
MAAR INVESTEER MAXIMAAL IN ISOLATIE VAN DAK /RAMEN/EN VLOEREN
PAS DAARNA IN ANDERE TOEPASSINGEN
Ik bezin me op verwarming d.m.v. steenkool wanneer mijn huis gasloos wordt gemaakt. Dit is een erg goedkope brandstof
Gezond ook!
Nederland moet van het gas
Duitsand gaat van olie naar gasketels
Onze stroom wordt opgewekt door vuilverbranding
Tesla gaat voor de lol raketvluchten aanbieden.
Auto motorblokken die 1 liter op 20 km nodig hadden
Liggen sinds 1980 al op de plank.
Op gas rijden wordt zwaar belast
Het zal wel aan mij liggen
Wat het een opleverd wordt door het andere opgeheven
En heeft met de economie te maken
En niks met het mileu