fbpx
Nieuws

Cv-keur ‘OK CV’ start 1 januari 2015

Cv-keur 'OK CV' start 1 januari 2015

Installateurs die hun vak verstaan en hun diploma’s op orde hebben, kunnen vanaf 1 januari 2015 het label OK CV gaan voeren. De cv-keur wordt op dit moment ontwikkeld door VFK (ketelfabrikanten), Binnenlandse Zaken, en Uneto-VNI.

De initiatiefnemers willen met het laagdrempelige keurmerk onbekwame installateurs uit de markt weren, en het aantal (bijna) ongevallen met gasgestookte toestellen terugdringen. Dit maakte de VFK bekend op de VSK. De instelling van de niet-verplichte keuring, vorig jaar al aangekondigd, is ook het gevolg van de Europese EPBD-richtlijn, die onder meer verplichte keuringen van toestellen boven 20 kW en airco-installaties voorschrijft.

Op dit moment heeft 44 procent van de particulieren geen onderhoudscontract. De ketel is een low-interest-product dat vaak prijsgedreven wordt aangeschaft, waarbij een veilige installatie en gedegen onderhoud van ondergeschikt belang zijn. Dat moet veranderen, zeggen de initiatiefnemers van OK CV in het maartnummer van vakblad Installatie en Sanitair. Nadeel van bestaande keurmerken in de markt, is dat ze niet krachtig, te vrijblijvend of niet maatschappijbreed ondersteund worden. Zo wordt nu onderzocht of particulieren via het Verbond van Verzekeraars premiekorting kunnen ontvangen, wanneer zij het ketel door een vakman met het keurmerk laten onderhouden.

Inschrijving

Inschrijving vindt plaats via Stichting SEI. Bedrijven met een erkenning, (deel)certificaten en monteurs met de juiste diploma’s voor installatie en onderhoud van cv-ketels hebben nagenoeg geen administratieve lasten. Wel dient een keuringsprotocol te worden gevolgd, en een keuringsverslag van bij OK CV aangemelde toestellen te worden overlegd, zodat een landelijke database kan worden aangemaakt. Deze zomer worden pilots gedraaid met verschillende installatiebedrijven om de procedures zo efficiënt mogelijk te maken.

Opleiding

In het najaar start de communicatiecampagne. Het is de bedoeling dat op 1 januari 2015 het label, dat wordt ondergebracht in een stichting, een feit is. Het label wordt gefinancierd door overheid (Binnenlandse Zaken), VFK en Uneto-VNI. In samenwerking met OTIB en kennismakelaars wordt gewerkt aan een nieuw beroepsprofiel, met bijbehorende opleidingsaanbod: Energie Service Specialist: servicemonteurs 3 en 4 voldoen aan dit profiel.

Grote campagne

Naast de initiatiefnemers wordt het label ook ondersteund door de brandweer, Consumentenbond, Veiligheid NL en andere belangengroeperingen. In het najaar start een publiekscampagne die consumenten bewust moeten maken van de veiligheidsrisico’s rondom cv-ketels, en de energiebespaarmogelijkheden die goed onderhoud biedt.

Meer weten?

Meer over het keurmerk en de voorwaarden leest u in het komende nummer van vakblad Installatie en Sanitair. Klik hier voor een aantrekkelijk (proef)abonnement of een gratis proefnummer.

Hieronder een video over keuringen

39 reacties op “Cv-keur ‘OK CV’ start 1 januari 2015

 1. Lennert schreef:

  Hoi, mooi stuk. Ik wijs jullie er graag nog even op dat SEI sinds 1-1 KVI NL heet!

 2. maarten kruitwagen schreef:

  Kijk dat is fijn.
  het werd tijd.

 3. Bert schreef:

  Eindelijk is heel positief nieuws voor onze branche, ik hoop alleen maar dat het niet alleen blijft bij mooie woorden maar dat het nu ook is daadwerkelijk word doorgezet.
  Eigenlijk was dit nooit nodig geweest als men de vestigingseisen niet had laten vervallen, daar is echt een beetje te licht over gedacht, en dan brullen ze in den Haag altijd gelijk dit is Europees, maar er is geen land in Europa waar het zo makkelijk gaat als hier in Nederland, dus hoezo Europees ?

  Maar Prima dit is een heel goed alternatief, hierop wachten wij eigenlijk al jaren, hoe mooi zou het niet zijn om je als vakkundig bedrijf eindelijk weer is te kunnen onderscheiden van Beun.

 4. O.Giliam schreef:

  En wat doen wij met Beun de Haas ?

 5. O.Giliam schreef:

  En wat doen wij met Beun de Haas ?

 6. Erwin ter Veld schreef:

  Hehe eindelijk, heb ik tenminste niet voor niks mijn vestigingspapieren gehaald die je vroeger nodig had.
  Nu kan de vakman weer gewoon aan het werk (hoop ik) en hoef je niet onder de prijs door te gaan van niet vakbekwame klus en beunbedrijven die het niet zo nauw nemen met de eisen en regels.
  Nu maar hopen dat ze het wel goed aanpakken en doorzetten.
  Leve de vakman

 7. Modderkolk schreef:

  Mooi, dat is herkenning en erkenning in een klap.
  Als de SEI nu ook nog zorgt dat EVC trajecten worden afgenomen door assessoren die zelf ook minimaal erkend installateur zijn, dan maken we een kwaliteits-stap. Je kunt nu eenmaal niet beoordelen wat je zelf niet beheerst?

 8. Floor schreef:

  En waarom dan weer ‘laagdrempelig’?

  Het afschaffen van de oude vakdiploma’s was gewoon fout. Dat proberen ze nu halfslachtig recht te breien met een keurmerk. De fout zit hierin dat een consument nog steeds voor de klusbus zal kiezen omdat deze zo lekker goedkoop is. Dat de installateur het OK CV keurmerk voert zegt een consument weinig tot niets. Daarvoor komt een consument te weinig met CV-ketel (en overige installatie) in aanraking. Een korting op een premie zal hierbij weinig helpen.

  Beter zal zijn dat vanuit de verzekering het onderhoud en de aanleg verplicht door een vaktechnisch monteur wordt gedaan. Een vaktechniesch monteur moet, om zijn papieren te behouden in zijn vakgebied, jaarlijks op cursus. Alleen dan kan je de kwaliteit van de installaties en de kennis flink verhogen.

  Als laatste is OK CV een foute naam. De volledige W-installatie moet in orde zijn. Gas is meer dan alleen een ketel. Water, rookgas, ventilatie enz enz zijn ook van belang..

  Dit initiatief is beter dan niets maar is symptoom bestrijding en dus deels de foute oplossing omdat het onderliggende probleem, het niet erkennen van het vak vanuit de overheid wordt aangepakt.
  Het ironische is dat BiZa mee financiert.

 9. charlie schreef:

  Helemaal met alles eens
  Maar wat Bert zegt klopt niet in bijna alle Europese landen gelden nog steeds niet zoveel (stomme)regels als hier in Nederland ondanks dat blijven we maar zeuren over de beunhaas (deels mee eens) maar waar wordt altijd het hardst over geklaagd dat is de concurrentie die het met zich mee brengt en dat er minder wordt verdient maar we weten allemaal dat dat onzin is de grote winsten die er in het verleden gemaakt werden dat gebeurd niet meer eerst mensen een poot uitdraaien en dan gaan zeuren over de concurrentie en dat dan maar snel beunhazen noemen
  Maar ook bij de grote gerenommeerde bedrijven worden grote fouten gemaakt door de monteurs die ook niet altijd op de hoogte zijn van al de regels en wetgeving
  Maar vergis je niet ook ik ben voor een keurmerk maar niet wat er nu weer verzonnen is
  Helaas weer een gemiste kans als elke (beunhaas) werkgever zo een ok cv keuring krijgt schieten we er niks mee op

 10. Will schreef:

  Dat keurmerk (certificatie) wordt dan ook bereikbaar voor de klusbedrijven die het wel kunnen? deze werken niet onder de prijs en passen de regels wel toe, zij verwerken alleen de juiste materialen en worden ook nog eens ondersteund door leveranciers, zij hebben lage overhead kosten waardoor zij iets goedkoper zijn.

 11. richard de Graaf schreef:

  Dit is weer een actie waarbij de Erkend installateur wederom het bos wordt ingestuurd.

  Er is al sinds jaar en dag een Erkening die tot 1992 niet meer dan normaal en voldoende was.

  Een ieder die zijn vak diploma’s en vakbekwaamheid kan tonen kan tot op de dag van vandaag ingeschreven worden bij de Sterkin.

  Dus wat ik hier nu weer lees is dat het wiel opnieuw uitgevonden gaat worden.

  De reden die snap ik onder tussen wel!

  Er moet een mogelijkheid gemaakt worden om de opleiding van drie jaar tot je REG erkening te gaan omzeilen, en de huidige zeer grote groep goed bedoelde gas klussers aan een papiertje te helpen waarmee een soort van vakbekwaamheid gevoel geschapen wordt !!

  Waarom niet de bestaande opleiding die al Deccenia lang voor echte vakbekwame mensen heeft gezorgd weer op gang brengen en ons vak de “waarde” geven die erbij hoort!!

  Het vrijgeven van onze vestigingswet had ooit de bedoeling dat de niet goed werkende installateur vanzelf afgevoerd zou worden.

  Hoe achterhaald is dat idee !!!

  De erkende installateur moet het straks afleggen tegen een “deel”
  papiertje en valt hierdoor nog verder naar beneden.

  Vakmanschap heeft een gedegen opleiding nodig !!

  Kortom ! ik vind dit een slecht plan.

  Richard de Graaf
  De Graaf Installatie Technieken Haarlem

 12. M.Breet schreef:

  Zolang er niets gecontroleerd of geëist wordt en er geen controles plaatsvinden is dit weer de zoveelste wassen neus die pappen en nathouden stimuleert. Een van de mogelijkheden om dit een vuistje te geven is inderdaad korting bij de verzekering.

 13. Servicemonteur cv schreef:

  Een kwalificatiesysteem voor installateurs, waarmee zij op vrijwillige basis erkend worden.
  Is deze erkenning voor de monteur of voor het bedrijf, als de erkenning alleen voor het bedrijf is dan is het een hopeloze domme erkenning. Velen schreeuwen hier moord en brand als het gaat om de concurrentie van wat zij noemen “beunhazen”.
  Helaas is het in de praktijk zo dat het merendeel van de fouten geheel op het conto komt van gerenommeerde bedrijven.
  Een aantal jaren geleden was in Groningen een probleem met koolmonoxide bij Intergas HRW toestellen. Dit was alleen te wijten aan slecht onderhoud. De constructie van de rookgasafvoer in deze ketel was niet de beste maar met goed onderhoud was dit probleem te voorkomen. Een goedkoop contract uitgevoerd door een landelijke installateur en je bent in de prijzen. Wat moet je dan met een certificaat.?
  Certificering heeft alleen nut als de persoon deze ontvangt en niet het bedrijf en dan blijft controle noodzakelijk.
  Ik ben voor certificering van monteurs niet voor certificering van bedrijven.

 14. frits rademakers schreef:

  ja mooi verhaal maar ik ben bang dat de werkelijke achtergrond even iets anders in elkaar zit, hoeveel leden hebben hun lidmaatschap bij het vni er de laatste tijd aan gegeven?
  wie gaan die opleidingen verzorgen??? kwam ik al niet iets tegen van het vni? dat vni heeft jaren geleden dit allemaal laten gebeuren, en ik denk dat daar een aantal bang zijn voor hun goed betaalde baantje.
  Er moet gewoon een club komen die de papieren van instalateurs of heren die zich er voor uit geven controleert en kijkt of alles in huis is, Dus misschien moeten alle gediplomeerde dat zelf maar eens op gaan richten die.
  En daar naast valt te bedenken als een klant goedkoop uit wil zijn moet die daar voor kunnen kiezen.
  duurzaamheid en kwaliteit kosten gewoon wat meer.
  prutswerk knappen de instalateurs wel weer op, dat wordt prima betaald, dus niet janken hier

 15. Menno schreef:

  Dit is allemaal leuk wat er weer bedacht wordt, maar dan moeten ze ook zorgen dat het wettelijk geregeld is dat als er wat gebeurt doordat beun de haas bezig is geweest de bewoner cq opdrachtgever van die beun vooraf weet dat de verzekeringsmaatschapijen hun handen er vanaf trekken als er wat gebeurt en alle gevolgen voor opdrachtgever van de beun zijn. Zonder een financiele sanctie verandert er toch niets.O ja, nog dit, dan moeten de verzekeringsmaatschapijen wel echte deskundigen naar zòn zaak sturen en niet zo een als die ik heb gehad. Die was er stellig van overtuigd dat de rookgasafvoer van een HR ketel net zo moest worden aangsloten als van een hout of pellet kachel. M.a.w.het spie eind van de ketel af gericht en de mof naar de ketel toe. DOM DOM DOM.

 16. richard de Graaf schreef:

  Heren,

  Er hoeft helemaal niets opgericht te worden !!!

  Kijk even op http://WWW.STERKIN.NL

  Hier zit de instantie die de erkende installateur al geregistreerd heeft.

  Hier vind de consument op postcode de erkende installateur bij hem of haar in de buurt.

  Hier worden de bijscolings cursussen gegeven

  Hier wordt de GAVO en de NPR besproken

  Hier worden de installaties van de erkende installateur gecontroleerd.

  Het Cv OK keurmerk is een zeer droevig initiatief om de “gas klusser” op 1 onderdeel van het gasvak aan een soort van certifikaat te helpen waarmee een soort van schijn veiligheid wordt gecreëerd !

  Tevens gaat deze groep mensen iets uitvinden wat ervoor moet zorgen dat ze zelf aan het werk blijven, want als ze het zo goed met onze branche voor hebben! waar waren zij dan de laatste 22 jaar !!

  Het vak bestaat uit meer dan een cv ketel onderhouden, er is kennis nodig van de regels ( GAVO, NPR ) en het berekenen van installaties en te gebruiken materialen.

  Deze kennis vergaren kost veel tijd en geld !

  Dit is het bestaande wiel !!!!

  Waarom een nieuwe uitvinden. !!

  Tja !!! Waarom ???

 17. Nic schreef:

  Het zoveelste logo wat geen zin heeft. Ik word wel eens ingehuurd door een installateur om de gas/lucht verhouding goed af te stellen omdat de ketel niet goed brandt. De bussen van de firma zijn bijna te klein om alle logo’s te voeren, vni,uneto, sterkin, kiwa, waarborg enz. Deze firma zal het OK CV logo ook gaan voeren, ook zonder rookgasanalyse uit te voeren.Meerdere personeelsleden en dus ook meerdere busjes.
  Het zou goed zijn om de installatie te laten keuren als de ketel vervangen wordt.Iedere ketel MOET dan aangemeld worden met serienummer bij de fabriek. Er kan dan een databank gemaakt worden. Geen aanmelding, geen garantie, GEEN VERZEKERING.
  Dit is te controleren, ook voor de fiscus. Jammer Teun.

 18. Piet Jansen schreef:

  Weer een “certificering” waar niemand op zit te wachten, vrij baan voor de ZZp’er en klusbedrijf.

  Wat is er mis met de huidige BRL 6000-16, scope 28 (onderhoud toestellen < 130 kW) ? Het zou zo moeten zijn dat alleen bedrijven die volgens de huidige BRL of ISO-NEN (SCIOS) gecertificeerd zijn onderhoud uit mogen voeren aan gastoestellen, en dit door de verzekeringen bevestigd middels een korting op premie, en als voorwaarde opgenomen in polisvoorwaarden voor brand of ongevallenverzekering.

 19. Robin schreef:

  De cv apk. Wellicht mooi om weer aan te verdienen, jammer dat de prioriteit niet op de open geisers ligt in de vorm van verwijderen of verplicht oh / keuring.

 20. charlie schreef:

  Erg leuk allemaal maar zolang de particulier zelf even naar de warmteservice, Praxis, gamma, karwei, enz enz kan rijden en daar zijn ketel of onderdeel kan kopen voor weinig even opzoeken op internet hoe het moet dan kunnen we keurmerken instellingen enz enz toch niet serieus nemen denk daar maar eens over na

 21. Niels R schreef:

  Ik ben zelf consument en probeer mijn energielasten wat terug te dringen, ben ook wel handig. Via een paar forums en twitter sta ik in contact met andere consumenten die dat ook willen.

  Tendens is dat installateurs, ook Unetovni niet allemaal kundig zijn. Ik heb een paar jaar een onderhoudscontract gehad maar dat stelde ook niet zoveel voor. Van een groot landelijk bedrijf tot de lokale installateur, allemaal met zo`n uneto keurmerk.

  De opmerkingen hier vind ik nogal uit de hoogte. Leuk dat jullie het allemaal beter weten, maar de consument is ook niet dom. Ik heb zelf een Atag ketel gekocht bij warmteservice en deze ook zelf geïnstalleerd, zo moeilijk is dat niet. Nu weet ik in ieder geval dat ie goed is afgesteld (zelf gedaan) en waterzijdig is ingeregeld. Via een forum kwam ik erachter dat dit energie bespaart, had ik de installateurs nooit over gehoord.

  Leuk dus dat keurmerk van jullie, maar handel er dan ook eens naar. Heb het idee dat het jullie enkel gaat om de markt af te schermen om zo een hogere prijs te vragen.

 22. richard de Graaf schreef:

  Beste mijnheer Niels R

  Juist U als de zogenoemde handige klusser is een gevaar voor de huidige installatie wereld.

  U heeft totaal geen kennis en idee van wat u aan het doen bent.

  En dat zeg ik niet om u te beledigen maar om aan te geven hoe slecht het gesteld is met de huidige kennis en denkwijze ten aan zien van de serieuze Installatechniek Techniek.

  Want, alleen de gedachte al dat je door het lezen van de Gammakrant in staat bent om iemand met een opleiding van 3 jaar te evenaren in kennis, doet mij een glimlach op mijn gezicht laten verschijnen.

  En dat is allemaal hierdoor ontstaan !

  Het gegeven is dat in 1992 door de regering is bepaald dat de vestigingswet verandert moest worden.

  Door deze wijziging mocht iedereen aan het gas, water en de
  elektra installatie sleutelen.maar ook kapper, drogist, groenteboer of visboer worden.

  Vakkennis is ten grabbel gegooid !

  Dit heeft ervoor gezorgd dat elke malloot bij de warmte service een cv ketel, groepenkast of wat dan ook kan kopen, en deze aan de muur mag sleutelen.

  Tevens is er een grote groep “handige mensen “op de markt gekomen die geen enkelle kennis hebben van regelgeving of vakkennis.

  Wel hebben ze de Gamma krant, dat is de voor hen de huidige regelgever.

  Dit zorgt er namelijk voor dat er de laatste jaren ongelukken gebeuren, cv ketels op kompleet verkeerde plaatsen gemonteerd worden,uitmondingen van gastoestellen op verkeerde plaatsen zitten en vele gasleidingen via foute trace”s en materialen aangelegd worden, en ga maar door.

  De GAVO ( gasvoorschrift ) is een onbekend boek geworden.

  In onze buurlanden lachen ze zich kapot om wat er hier gebeurd, daar kan je zowel in Duitsland als in Belgie het als particulier vergeten om aan je installaties te knoeien, dat wordt daar terecht afgestraft.

  En zo zou het hier ook weer moeten zijn !

  Maar men is bang om de grote groep ongediplomeerde zogenaamde installatie bedrijven aan te spreken op hun gebrek aan vakkennis en het gemis van de daarbij behorende diploma’s

  Want als je eerst 22 jaar de boel laat zwemmen is het nu moeilijk om eisen te gaan stellen aan deze grote groep niet gediplomeerde installateurs !

  Het nu in het leven gaan roepen van oa een CV OK keurmerk is een aanfluiting!!!
  Tevens een klap in het gezicht voor diegene die wel de juiste papieren hebben gehaald en ook zij die nu nog bezig zijn om hun installateurs diploma’s te halen.
  Lange en dure studie’s worden niets meer waard !! omdat er een grote groep ongdiplomeerde installateurs gepleasd moeten worden.

  Een systeem wat er tot 1992 ervoor gezorgd heeft dat er een goede regelgeving en wetgeving was in de installatie wereld is in slaap gesukkeld, deze hoeft alleen maar wakker gemaakt te worden en weer actief gemaakt worden.

  Maar het is heel eenvoudig ! er is een Sterkin ( zie www. sterkin.nl ) daar zijn de ERKENDE en GEDIPLOMEERDE installateurs tot heden bij aangesloten.

  Ga van hieruit de boel weer op de rit zetten, en we kunnen dan over een jaar of 5 erweer vanuit gaan dat de VAKMAN aan het werk is en de installaties weer volgens voorschriften gemaakt worden.

  Zo simpel is het !!! of kan het zijn !!

 23. Floor schreef:

  @Niels R
  Ik verkoop aan particulieren, klusbedrijven en installateurs en ben zelf gediplomeerd installateur.
  Ik weet dus uit meer dan 20 jaar ervaring het verschil tussen de ‘klusser’ en de echte installateur. Dat je toevallig je ketel goed hebt opgehangen en werkt wil niet zeggen dat deze de test van een echte keuring zou doorstaan.

  Wat je aangeeft betreffende de landelijke onderhoudscontracten is precies het probleem: bedrijven en monteurs hebben te vaak de ballen verstand van zaken.
  De adviezen die de Gammel, Prakwat of de ‘Niet denken maar doen Firma’ (wij blazen hoog van de Hornbach) (hoe dom kan je zijn) geven is gewoon wat basiskennis en niet te vergelijken met een echte opleiding. Daarbij is de kennis en vak ondergewaardeerd, dat blijkt overal. Totdat er stront aan de knikker is, dan mag je komen opdraven.

 24. Michel Breda schreef:

  Ook de fabrikanten moeten hun verantwoording nemen!
  Zolang fabrikanten hun gaswandketels aanbieden voor iedere consument tegen een bedrag soms lager als bij een Installatievakhandel, heeft het Keurmerk volgens mij geen zin.

 25. Johannes de Heer schreef:

  Een waardeloos initiatief of je moet de monteur(s) gaan certificeren. Bijvoorbeeld : Een APK Keurmeester mag alleen een APK uitvoeren.
  Waarom mag iemand die bij een bedrijf werkt dat een keurmerkje draagt onderhoud doen. Er zijn genoeg kleinere installateurs die nu, omdat er minder werk is zelf het onderhoud uit voeren terwijl ze niet eens weten hoe ze met een manometer om moeten gaan laat staan dat ze een gekalibreerd rookgasanalyse apparaat hebben.
  Certificeer diegene die het werk doet niet het bedrijf.

 26. kool schreef:

  Ik ben al 37 jaar loodgieter/installateur, niet dat ik alles weet maar doe m,n best.
  Als ik iets niet weet vraag ik het.
  ik ben Uneto vni lid en Sei gas en water erkend.
  Heb alle apparatuur ,laat alles netjes kalibreren van de SEI pas geweest voor Controle pikobello alles voor de bakker.
  Voor mijn gevoel heb ik alles goed op de rit.
  Nu zou ik weer op cursus moeten voor het OK CV label.
  Betaal me groen en geel aan bijscholing, lidmaatschap van al die instanties, apparatuur, kalibreren + om de 2 jaar die censors en ga zo maar door.
  Heel het vak wordt naar de sodemieter geholpen.
  De consument kiest zelf voor de goedkoopste, daar kan WEER en label niets aan veranderen.
  De overheid heeft zelf het probleem veroorzaakt door alles vrij te geven, en nu schuiven ze het een ander in de schoen.
  Wordt er helemaal stront flauw van.

 27. maurice kooijmans schreef:

  ik werk nu bijna 24 jaar in ons leuke vak en daarbij al zoveel collega,s aan het werk gezien of werk van ze gezien en het is dan heel mooi om al je papieren te hebben en aangesloten te zijn bij de vni,sterkin,kiwa,giveg enz.wij zitten daar zelf ook bij ,maar als ik van al die honderden vakmensen heb ik er misschien 2 gezien die fatsoenlijk een ouderwetse vaillantketel kunnen repareren.
  Het enige waar ik echt kennis van overgehouden heb was bij de fabriekscursussen van vaillant,remeha,intergas,nefit etc.
  Zoals mij ooit eens een keer bij intergas is verteld is het volgende.
  ”de gasluchtverhouding bij een ketel behoeft in de praktijk geen aanpassing”kortom met je poten afblijven als het niet nodig is.
  nu al z.g.n mensen hier met de een nog betere papieren als de ander heb ik vaak genoeg gezien,die krijgen dan een leuk speeltje waarvan ze zelf niet eens weten hoe het werkt om er vervolgens de ketel er meer mee te ontregelen dan er mee te regelen.(naderhand kan ik dan bij de halve wijk vol met intergas ketels terug om de fluitgeluiden er weer uit te halen)dus van z.g.n vakmensen die hier dan heel beledigd zijn omdat ze al die bijscholing hebben moeten doen heb ik weinig hoge pet op.Dat zijn dezelfde jongens die ik iedere dag bij wasco bergen onderdelen zie halen die onterecht in de ketel terecht komen wat de klant mag betalen omdat die jongens alles maar vervangen omdat ze van dat onderdeeltje van 3,95 niet weten dat het kapot is.Dit hele cv-ok gebeuren is zoiezo al een onzin iets.Het is namelijk een feit dat het de meeste mensen maar om 1 ding draait en dat is geld en al die mensen met alle vakdiplomas die 2 uur bezig zijn om je storing in de ketel te localiseren en dan nog 2 uur om te repareren en dan komen de onderdelen nog ,die gaan het zoiezo zwaar krijgen want het is niet meer te betalen,als je die uren optelt en de onderdelen zit je vaak al op de helft of meer van een nieuwe ketel.mensen hebben veel liever iemand met een algehele basiskennis van hun cv-ketel,creativiteit en een hoop inzicht die snel weg is en hun ketel goedkoop repareerd want met meten is weten kom je er niet meer dat is gewoon te duur.en over vakkennis gesproken dan mogen ze eerst de servicemonteurs van de fabrikanten zelf de cv-ok eens laten doen.Dan krijgen we dus niet ferroli 5 keer bij 1 ketel of vaillant met 3 man 1 hele dag bij een ketel.En het trieste is dan dat alles vervangen word,nou ja dan kan ik dat ook net zo goed zelf doen

 28. maurice kooijmans schreef:

  laatst kwam ik bij een mevrouw die haar eigen remeha avanta even uit elkaar had gehaald want hij deed het niet en dan weten ze het niet en dan bellen ze ons en dat zie ik steeds vaker,dus het geld is de meeste op,dus vakmensen die er wel verstand van hebben zullen met de tijd mee moeten gaan,er zullen ongetwijfeld wel weer stickers cv-ok kopen die je dan zo ergens op een rommelmarkt kan kopen dus beetje zinloos ook weer.een paar jaar geleden heb ik in belgie een ketel aangesloten.toen zijn ze 2 keer wezen controleren.de eerste keer had ik iets niet volgens de eisen die in belgie gelden aangesloten,dan krijg je de kans om dat te herstellen,dan 2e controle en dan nog niet goed krijg je gewoon geen gas,zo hoort het ook.nu was de ketel ook een franse variant van de remeha en met een boekwerk erbij zo dik als een telefoongids waar denk ik 90% van de nederlandse installateurs niet eens uit zou komen,dus een particulier al zeker niet en dat is nou echte branchebescherming,daar in belgie is de vakman nog de vakman en onmisbaar(kunnen we wat van leren0

 29. Rob schreef:

  Zoals al iemand eerder schreef. Men probeert weer het wiel opnieuw uit te vinden. Als Erkend Installateur weet en hoor je te weten hoe je cv ketels onderhoud, inregelt etc. Als Erkend Installateur heb je hiervoor de outillage (meetapparatuur etc) en dit wordt door de SEI en Sterkin gecontroleerd en je calibreert deze apparatuur ook ieder jaar. Allemaal weer nieuwe labels en clubjes worden er opgericht waar dan ook weer kosten voor gemaakt moeten gaan worden om erbij te horen (en dat in deze crisistijd) terwijl het enige juiste label er al een eeuwigheid gewoon is. De “Erkend Installateur”. Die moet gewoon veel meer onder de aandacht worden gebracht en dan misschien nog maar stringenter hierop gaan controleren. Volgend jaar wordt er weer iets nieuws verzonnen.

 30. Ch de boers schreef:

  Als het niet verplicht wordt met sanctie is het niets waard
  Ik cq wij hebben niets te willen de klant bepaald
  De hele dag steggelen met VVe s ect over een paar euro
  Het leven is niet meer waard dan 50 euro
  Het liefst nog minder voor een onderhoudscontract
  Dus sticker maar verder
  Erkend komo Vni oké waarborg en wat rest

 31. Ch de boers schreef:

  Als het niet verplicht wordt met sanctie is het niets waard
  Ik cq wij hebben niets te willen de klant bepaald
  De hele dag steggelen met VVe s ect over een paar euro
  Het leven is niet meer waard dan 50 euro
  Het liefst nog minder voor een onderhoudscontract
  Dus sticker maar verder
  Erkend komo Vni oké waarborg en wat rest

 32. Gerard M schreef:

  Beste mensen, ook ik heb mijn vakdiploma`s gehaald en eis dat ook van mijn personeel. Wij ergeren ons bond en blauw dat de hele ketelmarkt geheel naar zijn grootje is (netjes uitgedrukt) en dat betekend dat je als gerespecteerde installateur hierin niet meer voor komt en zelfs vaste klanten op internet kijken bij warmte service. Wel merk ik dat ons aantal onderhoudscontracten steeds groeien en het gaan winnen van de grotere landelijke bedrijven omdat we (ondanks dat we duurder zijn) meer aandacht voor de klant hebben. De klant die het goedkoopste wil komt niet bij ons en dat vinden we prima (lastige klanten) maar de klant die een tientje per jaar meer wil betalen krijgt ook waar voor zijn geld. Ik vind Cv-keur ‘OK CV’ een goed initiatief en als je er eens goed in verdiept is dat meer als ketel onderhoud maar hoort daar ook een stukje advies bij. Voor ons zijn de onderhoudsabonnementen niets waard als er geen extra werk uit komt en maken onze monteurs de klant vaak warm voor energiebesparende maatregelen. Uiteraard willen wij ook wel graag dat oude regels en erkenningen terug gedraaid worden maar dat gebeurd nooit dus de neus naar voren en niet terug kijken. succes in jullie besluit.

 33. Evert Schutte schreef:

  Cv ok vind ik een overbodig idee , het is heel simpel gewoon vak diploma,s halen
  Moest ik ook, maar ja dan moet je aantal jaren naar school , nou ja dat moet je er toch voor over hebben.
  Ik begrijp onze overheid niet door alles zomaar vrij te geven en dat iedereen alles zomaar mag uitvoeren.
  Er moeten eerst nog meer ongelukken gebeuren.
  Gewoon heel simpel als je een installatie bedrijf wilt starten diploma laten zien.
  We kunnen een voorbeeld nemen aan de branche organisatie Sterkin geen diploma geen lid
  Dit is de enigste organisatie die er echt voor gaat.

 34. Dennis schreef:

  De grotere bedrijven zullen met gemak dit keurmerk krijgen en betalen. Daar werken veel mensen en dus vast wel iemand met de juiste papieren.
  Maar zijn dat niet juist de bedrijven die bijna iedere idioot op pad sturen?!
  En de verhalen van monteurs die 15 onderhoudjes op een dag mee krijgen heb ik al vele malen gehoord!
  Stikker plakken en weg wezen! Wie is hier nou de beunhaas!
  De hele branche moet zich kapot schamen met al zijn schijn certificeringen!!!!

 35. geeraerts eddy schreef:

  door welke instantie kan ik mijn c.v. verwarming laten keuren ik denk dat daar het een en ander is mee mislopen maar ik krijg die installateur niet meer aan de deur is er iemand die me daar kan bij helpen is al een hele investering om een nieuwe ketel en voering in de schouw te plaatsen en dan in de problemen te komen met wat ik denk een slechte instalatie

 36. J.Ark schreef:

  In elk geval zoeken de meeste consumenten waarschijnlijk toch naar een keurmerk, of deze nou institutionele of gecertificeerde, echte waarde heeft: daar gaan de meeste vanuit zonder het op te zoeken..Heel normaal natuurlijk, in de supermarkt ga je ook niet elk groen vinkje onderzoeken.

  @Eddy Geeraerts: dit kan je doen door een vakbekwame cv-monteur bij u in de buurt. Zelf woon ik in regio Amsterdam en heb ik goede ervaringen met Bouma. Onderhoud keuring is inderdaad beter dan later echte problemen te moeten oplossen.

 37. Loek Romijn schreef:

  Hoe zit het, met de Installateurs, die voor veel geld deze opleiding OK CV hebben gevolgd, en zich verplicht hebben MOETEN aansluiten bij een vakorganisatie,
  Krijgen die hun geld terug, als ze nu de nieuwe (verplichte) opleiding voor CO 2 gecertificeerd monteur laten scholen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.