fbpx
Nieuws

Dag 1 VSK: Hugo, hybride en hoera

Videoverslag van de openingsdag van de VSK 2022 in Utrecht. De openingsdag van de jubileumeditie van de VSK: het was een dag vol vreugde. Van het weerzien van branchegenoten op een grote beurs, van installatieprijzen tot aan hoog bezoek. Maar het was ook een dag waar het wel en wee de revue passeerden, inclusief de zorgen over het gebrek aan mensen, de prijzen en de grondstoffen.

Minister De Jonge van Wonen opende de beurs met nieuws: het kabinet gaat de verwarmingsinstallatie vanaf 2026 normeren: concreet betekent dit dat ketelvervanging dán gepaard moet gaan met de stap naar een (hybride) warmtepomp. Installatie.nl was erbij vandaag. Redacteur Tijdo van der Zee maakte deze video.

Meer VSK nieuws? Bekijk ons dossier.

Het programma van het VSK Nieuwscafe plus link naar de livestream vind je hier.

5 reacties op “Dag 1 VSK: Hugo, hybride en hoera

 1. Mark schreef:

  Tja, de politiek die zich met de “markt” bemoeit. Even wachten op Techniek Nederland en we hebben weer de ideale mix om woorden niet in daden te kunnen gaan omzetten.
  Ik wil graag in mogelijkheden denken, al zie ik in deze uitspraken nu nog meer onmogelijkheden. Er is tijd nodig, die wordt nu niemand gegeven .

 2. andre schreef:

  Hoe dan? Per jaar worden 420.000cv ketels vervangen. Kunnen de fabrikanten gezamenlijk wel 420.000 warmtepompen maken alleen al voor de vervangingsmarkt? Wie gaan die hybride systemen plaatsen, we komen nu al veel vakmensen te kort. Een hybride systeem in de bestaande bouw is maatwerk ipv 2 ketels per dag beuken en weer door.

  • Mark schreef:

   Klopt, ben het helemaal met u eens.
   Dan zou ik graag het milieu “helpen” maar dat gaat niet zo snel.
   Onze overheid heeft drie kabinetten niets ondernomen, nu dus op deze manier (eerst de overheid zelf en de grootverbruikers, dan de burger)

  • Roop schreef:

   Dat wordt dus heel ff wachten op de warmtepompjesdeal die hij straks natuurlijk weer gaat regelen.

 3. Ewald schreef:

  Wanneer laat de overheid zich nu eens echt informeren, in de volle breedte, en niet alleen leiden door bepaalde fabrikanten en milieudeskundigen die het principe van de warmtepomp niet begrijpen en alleen op de naam afgaan?
  Immers is een warmtepomp een koelmachine die met de nodige kunstgrepen en aanpassingen “geschikt” gemaakt is voor verwarming.
  Zoals hier al aangegeven is er onvoldoende capaciteit om al die warmtepompen te fabriceren en te plaatsen.
  Verder is het elektriciteitsnet niet toereikend.
  En is het toepassen van hybride niet het slechte van twee werelden? En een hoog stroomverbruik in het tussenseizoen, en het gebruik van aardgas in het koude seizoen?
  Laten we ons niet gek laten maken. Een warmtepomp is een redelijke tijdelijke oplossing. Maar laten we ook op zoek gaan naar een waardige opvolger van het aardgas (waterstofgas?)
  Het leidingnet ligt er al…..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.