
Daikin maakt als eerste fabrikant de overstap naar het minder milieubelastende koudemiddel R32 voor haar warmtepompen. Op de vakbeurs VSK presenteerde Daikin de lucht/water-warmtepomp Altherma 3 met ingebouwde tapwaterboiler.
Daikin reageert daarmee op Europese regelgeving. Tot 2030 moet van Brussel het gebruik van koudemiddelen met een hoog GWP-getal fors worden teruggebracht. Bij lekkage dragen deze koelgassen zoals R410a bij aan de wereldwijde opwarming. De Europese Commissie wil het gebruik van natuurlijke koudemiddelen (CO2, propaan en ammoniak) en laag-GWP koudemiddelen als R32 versnellen. Tot nu toe was het aanbod van warmtepompen met R32 zeer beperkt, terwijl het koudemiddel goede energetische eigenschappen heeft. Volgens Daikin zijn met R32 hogere temperaturen bij een goede COP mogelijk. De ingebouwde boiler in de Altherma 3 wordt daardoor standaard verwarmd tot 58°C. Ook hoeft de boiler door de hogere watertemperatuur minder groot te zijn.
Opvallend is dat in het kielzog van Daikin ook de airco- en warmtepompfabrikant Hisense overstapt naar het milieuvriendelijker R32. Dit najaar is de lucht/water-warmtepomp Hi-Aquasmart (vermogens 7 t/m 16 kW) beschikbaar voor de Nederlandse markt.
Koudemiddelen problematiek
In een lezing op het VSK Kennisplein waarschuwde Arnout Filé voor de trage overgang naar milieuvriendelijker koudemiddelen. Door de quotering vanuit Europa worden traditionele koudemiddelen al over een paar jaar schaars. “Het is niet de vraag of je het kunt betalen, maar of je het kunt krijgen.” Volgens Filé zijn vooral producenten van kleinere klimaatsystemen nauwelijks bezig met innovaties. “De problematiek is onvoldoende doorgedrongen tot de markt.” Achter de schermen denken diverse producenten al wel na over alternatieven, blijkt uit een rondgang. Het Duitse Alpha-Innotech heeft al langer een lucht-waterwarmtepomp met het natuurlijke koudemiddel propaan R290. Dit toestel, de LWDV, was één van de genomineerden voor de VSK-awards en won de publieksprijs. Itho Daalderop die op de VSK de nieuwe bodem-warmtepomp WPU 5de generatie toonde, laat weten dat dit de laatste serie is met het traditionele koudemiddel R134. Naar welk koudemiddel Itho Daalderop overstapt is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk kiest de Nederlandse klimaatleverancier niet voor R32 vanwege de hoge prijs. Bij de grotere warmtepompen voor utiliteit zijn al wel diverse systemen leverbaar met koudemiddelen propaan en C02.
Een daikin warmtepomp koop ik nooit meer! Wij plaatsten twee jaar geleden een warmtepomp en deze staat binnenn deze korte tijdspanne al twee keer in panne!
De service van daikin trekt daarna op niets want op herstel, moet je steeds daaaaaaaagen wachten!
Zo fantastisch zijn warmtepompen helemaal niet. Owee tot dat de warmtepomp stuk gaat. Reparatiekosten lopen al heel gauw in de honderden euro’s zeker als er een koelzijde reparatie gedaan moet worden.
Misschien binnenkort waterstof bewerkt I.p.v. Gas, dan hebben we geen dure warmtepompen en geen dure reparaties meer , geen lelijke apparaten meer op dak of tegen de gevel en geen geluidsoverlast meer en weer c.v ketels op waterstof gas.
het waterstof van nu is 98% uit aardgas. Pas na 2035 – als meer dan 50% van de stroom duurzaam wordt opgewekt – lukt het om op grote schaal groene waterstof te maken. E Echter zijn de te vervangen gasleidingen al eerder door een andere energie verbinding vervangen…
Beste Remko,
Dank voor je uitleg , maar wat is dan de beste optie? Optie 1.Heel Nederland vol knallen met lelijke waterpompen inclusief alle c.v installaties aanpassen en met z,n allen over plus minus 18 tot de ontdekking komen dat waterstof veel kostenbesparender is en we met z,n allen giga veel geld over balk hebben gegooid .of Optie 2 :Vanaf nu toch doorgaan met c.v ketels op gas met de bestaande c.v installaties en de komende 18 jaar op wat duurder geimporteerd gas blijven stoken .Persoonlijk kies ik voor optie 2 , ten eerste bespaar je als land giga veel kosten en ten tweede we krijgen nu duurzaamheid opgedrongen door den Haag terwijl de meeste mensen ,duurzaamheid van hun woning niet kunnen bekostigen .Als je weet dat 40% van de bevolking nog geen 2.500 euro spaargeld heeft .Moet Den Haag onderhand toch aan het denken zetten , zou je denken ??Tevens hebben we een mega tekort aan technische vakmensen om Nederland op korte termijn te verduurzamen.
Ik heb samen met een zevental bekenden een Panasonic warmtepomp.Deze draait vanaf mei 2017. In het begin een technisch probleem, een onvindbare zekering kapot.
Service slecht. Daarna feilloos gedraaid. Met de laatste koude winter 4400 kw verbruikt tegen ruim 2000 m3 gas. N.b.: heb een goed geïsoleerde vrijstaande woning
Begrijp van ervaringsdeskundigen dat deze pompen minstens 15 jaar meegaan zonder reparatie.
Heb 36 zonnepanelen, daarmee zijn wij nagenoeg energieneutraal. Zoek nu nog oplossing voor tapwater. Opslag is niet erg zinvol, alleen voor de nacht als straks de compensatie wegvalt.
Ik kan nog steeds niet begrijpen als er iets geplaatst wordt, in dit geval gasleiding, de verdere reacties volledig over iets anders gaan. Begin dan een nieuw onderwerp, ook al is het geen installatie fout.