fbpx
Nieuws

Databoiler-startup Nerdalize failliet

Nerdalize, het Delftse bedrijf dat in samenwerking met Eneco ‘databoilers’ leverde, is failliet.

De rechtbank in Den Haag heeft op 27 december het faillissement uitgesproken. Eind vorig jaar sprak het bedrijf nog de ambitie uit om in 2019 honderd woningen van een dergelijke boiler te voorzien.

Het bedrijf, dat in 2013 werd opgericht, had een ingenieus concept om de warmte van dataservers te gebruiken voor warmtapwater. In dit concept is er geen sprake van een groot datacenter, maar van vele kleine decentrale servers bij mensen thuis, die, verbonden door een verbinding van 10 Gb/s, gezamenlijk veel rekenkracht hadden.

Het voordeel hiervan is dat de geproduceerde warmte kon dienen voor, in eerste instantie ruimteverwarming, maar in latere concepten voor de productie van warmtapwater in een Solesta-boiler.

Radiatoren

Nerdalize begon met radiatoren op datawarmte, maar dit had als nadeel dat de opgewekte warmte niet altijd gebruikt kon worden. “In de boilers – we gebruiken standaard zonneboilers van 90 of 120 liter – kunnen we de warmte wel opslaan”, zei stategiedirecteur Chris Mooiweer in oktober.

Bekend is dat zowel Eneco als beleggers via crowdfunding vele honderdduizenden euro’s in het bedrijf gestoken hebben en dat Nerdalize jaren achtereen flinke verliezen leed.

2 reacties op “Databoiler-startup Nerdalize failliet

  1. Jos schreef:

    Waar is het dan fout gegaan bij dit concept vraag je dan af ? Toch geen uitvinding die aanslaat ??of rendement oplevert?? .Mensen willen naar mijn mening best nu investeren in nieuwe ontwikkelingen of iets meer betalen voor hun energie als je weet dat in de toekomst je voordeliger uit bent met je energiekosten .Persoonlijk wil ik best iets meer betalen voor m,n energie om b.v. de ontwikkelingen met waterstof financieel te ondersteunen als mij zwart op wit wordt verzekerd dat waterstof de vervanger van aardgas wordt en iedereen voordeliger in Nederland uit is in de toekomst dan met een dure warmtepompinstallatie en een elektrische auto .Waterstof als vervanger voor aardgas en benzine(is al mogelijk) zal veel huishoudens meer financieel voordeel opleveren , en dat is hard nodig in deze maatschappij die hard achteruit holt , want 28.5% van de Nederlanders is nu al afhankelijk van uitkering ,door de toenemende vergrijzing en immigratie komende jaren zal dit percentage alleen maar gaan toenemen , dus dat gaan we financieel met z,n allen niet volhouden .

    • Remko schreef:

      waterstof = aardgas. 8% van het huidige aardgas wordt nu direct in waterstof omgezet ten behoeve van vele producten doch vooral de 75% in kunstmest. de waterstof economie is er al lang echter pas als ruim de helft van onze stroom (nu 2%!) duurzaam wordt opgewekt kan voorkomen worden dat nog meer aardgas wordt verstookt. De omzettingen via stroom productie op aardgas, waterstof productie via elektrolyse uit die stroom kost 3x meer energie helaas. overige opmerkingen kan ik prima in meegaan, tragisch van het goede idee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.