fbpx
Nieuws

Datacenter in dompelbad

Datacenters koelen door ze onder te dompelen in een vloeistof. Met dat concept, Immersed Computing genoemd, heeft de Haarlemse start-up Asperitas de New Energy Challenge 2018 gewonnen.

De jury van de prijs voor innovatieve energiesystemen prees de oplossing van Asperitas omdat het energiebesparend en ruimtebesparend is en het hergebruik van energie in de snelgroeiende datacentermarkt mogelijk maakt. Als prijs ontvangt Asperitas 100.000 euro van Shell Ventures.

Halvering energiegebruik

Met Immersed Computing kunnen datacenters gekoeld worden en tegelijk water tot een temperatuur van 65 graden Celsius worden gebracht worden. In zijn pitch voor de New Energy Challenges-wedstrijd stelde marketingmanager Maikel Bouricius van Asperitas: “Op op deze manier kunnen we in Nederland twee miljoen woningen verwarmen.”

“Asperitas heeft een complete en geïntegreerde energieoplossing bedacht die effectief kan worden gebruikt in de meeste, zo niet alle, situaties”, aldus Geert van de Wouw, Vice President van Shell Ventures. “Het is een technologie die een oplossing biedt voor een toepassing die met immense snelheid groeit. Om die reden kan Asperitas een waardevolle rol spelen in de energietransitie.”

Vergroenen

Maikel Bouricius: “Dit is een grote dag voor Asperitas. Het winnen van de New Energy Challenge laat zien dat wij als cleantech-bedrijf op de juiste weg zijn om de datacenterindustrie groener te maken. Na twee jaar van ontwikkeling lanceerden we onze eerste oplossing in 2017. We implementeerden de eerste projecten dit jaar en verwachten dat het winnen van deze award onze ontwikkeling nog verder kan versnellen.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.