fbpx
Nieuws

Minister Hugo de Jonge van Wonen houdt vast aan de datum van 1 januari 2023 voor de invoering van de gasketelwet. Eerder stuurde Techniek Nederland een brandbrief aan de minister, waarin ze hun zorgen uiten of de deadline wel gehaald wordt. De deadline voor het invoeren van de gasketelwet is al vier keer uitgesteld.

Er moet nog veel gebeuren in aanloop naar 1 januari 2023. Afgelopen juni zijn de certificeringsschema’s van InstallQ, Kiwa en de Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK) na lang soebatten goedgekeurd door de Raad voor Accreditatie (RvA) de Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw (TlOKB).

De volgende stap is dat deze certificerende instellingen op hun beurt weer geaccrediteerd worden. Dat proces zal vermoedelijk ook enige maanden duren en naar verwachting niet starten voor de zomervakantie.

Publiekscampagne

In haar brandbrief schrijft Techniek Nederland dat er geen publiekscampagne komt over de veiligheid rond gasketels. Volgens de minister berust dit op een misverstand en komt die publiekscampagne er wel degelijk. De brancheorganisatie geeft aan haar leden de afgelopen jaren al voorlichting heeft gegeven over de gasketelwet. Zij vindt dat nu de overheid aan zet is om ook de eigenaren van gasverbrandingsinstallaties voor te lichten over de gevaren van koolmonoxide en niet goed geïnstalleerde cv-ketels.

De publiekscampagne moet ook duidelijk maken dat niet alleen niet-gecertificeerde installateurs die werken aan een cv-ketel. Ook consumenten die een niet-gecertificeerd bedrijf inschakelen zijn strafbaar. Techniek Nederland maakt zich zorgen over de handhaving van de gasketelwet. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) gaf eerder aan hierin geen rol te zien.

De minister vindt dat de handhaving wél gewaarborgd is en ziet daarin een belangrijke rol voor Techniek Nederland. “Ik ga er vanuit dat met de wijze waarop het stelsel is ingericht de naleving van de wet door consumenten en installatiebedrijven op een goede manier is geborgd. Bovendien is het belangrijk dat brancheorganisaties, zoals Techniek Nederland, hun leden informeren over het verbod om vanaf 1 januari 2023 nog werkzaamheden aan gasverbrandings-installaties uit te voeren zonder daarvoor te zijn gecertificeerd en dat bedrijven in de sector hun klanten hierover informeren.”

Vrije verkoop cv-ketels

Daarnaast wil de brancheorganisatie ook dat de vrije verkoop van cv-ketels aan banden wordt gelegd. Dit zou alleen nog maar door gecertificeerde bedrijven gedaan mogen worden. De Jonge vindt dit ‘slot op de deur’ overbodig. “Mijn voorganger heeft hier eerder al op gereageerd en wij vinden dat dit niet in rede ligt, omdat dit de mogelijkheid om een toestel te kopen en een gecertificeerd bedrijf in te huren om dit toestel te plaatsen belemmert. Deze belemmering is niet redelijk en ook niet nodig om het beoogde doel van het stelsel te bereiken, namelijk dat gasverbrandingsinstallaties zodanig worden geplaatst en onderhouden dat deze veilig kunnen worden gebruikt.”

Ondanks de meningsverschillen is Techniek Nederland wel blij met de uitspraak van de minister dat hij nog altijd koerst op 1 januari 2023 voor de invoering van de gasketelwet. Voorzitter Doekle Terpstra: “Het is van maatschappelijk belang dat deze wetgeving nu eindelijk geïmplementeerd wordt. Daarmee kunnen onveilige situaties vaker en eerder gesignaleerd worden en kan het aantal incidenten met koolmonoxide worden teruggebracht. Ook onze ondernemers verdienen duidelijkheid na zo veel jaren van onzekerheid en meerdere malen uitstel. Het moet snel duidelijk worden dat ze al hun investeringen in opleidingen en vakmanschap niet voor niets hebben gedaan.”

Bekijk hieronder het interview over de Gasketelwet uit het VSK Nieuwscafé.

Download hieronder de brandbrief van Techniek Nederland.

Download hieronder de reactie van minister De Jonge op de brandbrief.

27 reacties op “De Jonge houdt vast aan datum gasketelwet

 1. Nico schreef:

  Wat een onzin techniek Nederland grote organisatie die niets doet voor kleine installateurs

 2. Juul schreef:

  Idd de kleine installateur is weer de lul

  Waarom niet verplicht een co-stop plaatsen bij elke ketel .!!
  Waarom gaat de vrije verkoop wel door??

  En dat terwijl de cv-ketel verboden wordt straks !
  Goed bezig hoor… straks gaat de onderhoud monteur van feenstra mijn werk overnemen.
  Ik service technicus en scoop mag het niet meer doen met 30 jaar ervaring, maar hij wel met een cursus van 1 dag..

  Goed bezig..
  De kleine installateur wordt de nieuwe boer!

 3. andre schreef:

  @Juul : Geen probleem van maken. Je kan ook oversappen op monoblokken, die nu nog even lastig te krijgen zijn. Een monoblok mag iedereen plaatsen gecertificeerd of niet. De gecertificeerde kan straks de ketel wel plaatsen, maar als straks hybride verplicht wordt misschien niet meer. De CO gecertificeerde moet dan weer naar school om zijn F-gassen te halen. Of er komen 2 monteurs bij installeren van een hybride systeem. Eén CO gecertificeerde voor de ketel en één F-gassen gecertificeerde voor de warmtepomp.

  • Juul schreef:

   Andre
   Ik plaats genoeg monoblokken , het item tegenwoordig.
   Ik ben ook co gecertificeerd ..
   Als 1 van de 1e.. maar je eigen bedrijf aan deze dure regelgeving te verplichten is weer typisch Nederlands.
   Leve de lobbyisten..
   Verzonnen door mensen zonder enige kennis, maar ja..ik zal wel een azijnpisser zijn

 4. Juul schreef:

  Andre
  Ik plaats genoeg monoblokken , het item tegenwoordig.
  Ik ben ook co gecertificeerd ..
  Als 1 van de 1e.. maar je eigen bedrijf aan deze dure regelgeving te verplichten is weer typisch Nederlands.
  Leve de lobbyisten..
  Verzonnen door mensen zonder enige kennis, maar ja..ik zal wel een azijnpisser zijn

 5. Pieter schreef:

  Langer uitstel zou te gek.en onverkoopbaar zijn dus nu de poot stijf houden

 6. Michel Zandvliet schreef:

  Denk je nu werkelijk dat een gecertificeerd bedrijf een toegeleverde ketel door de klant gaat monteren. Hugo “get alive” weer z’n misstap. Snap het wel, wil collega Ollengron niet afvallen. Maar goed, veiligheid is dus geen prioriteit. Als de boeren bij de minister op de stoep staan dan komt de politie, ook veiligheid. Dus is het nog steeds aan modderen. Weer een hoop mensen die geen verstand van zaken hebben en waaraan je, je verdiende geld aan mag aftikken. Gewoon alles vastleggen, metingen en met foto’s en niemand die je wat kunt maken. Ja weet het wel, is een wet. Te hard rijden mag ook niet. Krijg het gevoel dat dit weer z’n nutteloze wet is om het eigen (wan)beleid te repareren. De praktijk zal het leren maar heb er geen vertrouwen in dat dit gaat werken.

 7. john schreef:

  CV OK, KOMO installateur, en wat hebben we in de loop der jaren allemaal wel niet meer voorbij zien komen. Heeft dit een gewenst effect gehad EEN LUID NEEN!!.

  En ook deze wet slaat kant nog wal, opgezet door de grote installateurs in het land in samenwerking met TN.

  En juist de groten van dit land maken er een potje van en de kleine man die niet weg gaat voor het goed is word er weer de dupe van!

 8. Jan van der linde schreef:

  Inderdaad, helpt allemaal niks zolang vrije verkoop ketels blijft. Komt niks terecht van die gasketel wet.

 9. Mark schreef:

  Het blijkt maar weer, wat iedereen al duidelijk aangeeft. Een prestige ding en geen vrijheids ding.
  Er zijn zoveel betere oplossingen dan wat er nu komt.

 10. erwin schreef:

  we gaan een gasketelwet invoeren en we moeten van het gas af.
  wat snap ik niet

 11. henri van houtum schreef:

  Het is toch weer de jonge wat een eikel

 12. henri van houtum schreef:

  Weer kutje de jonge ongelofelijk wat een paardenlul

 13. Nico schreef:

  Zit een jaar voor mijn pensioen 48 jaar als gas technisch installateur gewerkt ga niet meer certificeren Moet nu al mijn klant zeggen dat ik er niks meer van kan en dat ze een gecertificeerde installateur moeten zoeken (die er niet zijn)
  Er gebeuren meer ongelukken met telefoneren achter het stuur dan de 2ongelukken met cv toestellen

 14. Marcel schreef:

  Dan hou ik mij vast aan die datum om met al mijn installateurs diploma’s, CO vak diploma en vestiging vergunning met pensioen te gaan.

 15. Marcel schreef:

  Erwin, die gasketelwet gaat er voor zorgen dat we door regelgeving geen gastoestel kunnen installeren.

 16. Charlie schreef:

  Dit is typisch Nederlandse politiek, we luisteren niet naar de mensen die er echt verstand van hebben maar een paar stropdassen bij elkaar die nog nooit een schroevendraaier hebben gezien bepalen weer het beleid.

 17. Barry schreef:

  Techniek Nederland heeft het er toch maar druk mee… Ieder normaal snapt dat deze wet gewoon grote onzin is… Beetje hetzelfde als dat je zegt er zijn paar leerkrachten die slecht zijn voor het onderwijs dus alle leerkrachten diploma’s afpakken en iedereen met een 2 daagse cursus mag dan leerkracht worden…. Misschien moeten ze in Den Haag zelf eens een soort certificering toepassen. Wie weet komen er dan eindelijk eens meer politici met hersenen…

 18. Marcel schreef:

  De Jonge was zelf een leerkracht voordat hij in de politiek ging

 19. Marcel Korblet schreef:

  Zolang de vrije verkoop van CV ketels niet aan banden wordt gelegd, dan worden er nog steeds CV ketels geplaatst door niet gecertificeerde monteurs/klussers/handige hobbyisten.
  Zo worden nog steeds ketels geplaatst op oude rookgasafvoeren.
  Deze nieuw geplaatste ketels met oude rookgasafvoeren, gelijk van onderhoudscontract ontbinden of een nieuwe rookgas plaatsen.

  • Bennie schreef:

   Klopt gedeeltelijk Marcel

   Er zijn ook gerenommeerde bedrijven die gewoon op de oude afvoer monteren, laatst nog gezien in Aerdt, geplaatst door Installatiebedrijf Frits Jurrius te Aerdt
   die zelfs gecertificeerd is.

   Snel verdiend

 20. Bennie schreef:

  Waarom kopen particulieren zelf een ketel bij een Warmteservice of elders??
  Omdat de “installatie” bedrijven heel graag de bruto prijslijst voor de neus van de klant houden en zo even een paar honderd euro onterecht extra binnen harken.
  De uurlonen zijn al hoog genoeg om een goede boterham te verdienen.
  Als de totaalprijs redelijk is zal de consument snel overwegen om de plaatsing door een gerenommeerd bedrijf te laten verzorgen.

  Jaren profiteren en nu janken dat de verkoop bij tussen verkoop moet stoppen.

  Boter op het hoofd?

 21. Marcel schreef:

  Bennie heeft duidelijk geen verstand van zaken. En volgens mij van de rest ook niet.

 22. Leon schreef:

  Toen ik besloot om in het installatiebedrijf van mijn vader mee te gaan werken moest ik mijn vakbekwaamheidsbewijzen halen. Die behaalde ik op eigen kosten en in eigen tijd. Eenmaal de papieren in bezit (inclusief het aov diploma) werd de eis van vakbekwaamheid door de toenmalige regelgeving aan de wilgen gehangen.
  Vanaf dan moest ik bijna 40 jaar concurreren tegen prutsende klussers, oostblokkers, handiger buurmannen en slimme neefjes die het wel even zwart deden en de spulletjes bij de warmte service contant inkochten. De schreeuw om het bewijs van vakbekwaamheid terug in te voeren werd door noch de branche organisaties noch de overheid gehoord. Nu, een jaartje voor mijn pensioen moet ik zo genaamd bewijzen dat ik veilig kan werken en laten zien dat ik weet hoe een gas gestookte cv ketel moet worden aangesloten. Let wel, slechte alleen rookgas zijdig want over de aansluiting van de gasleiding zelf maakt kennelijk nog steeds niemand zich druk. Het theorie examen behaal je in één dag de kosten, ach een paar honderd euro. De tijd die er mee gemoeid is berekend die stomme installateur natuurlijk toch niet. Een verplichting tot keuring komt er niet en verzekeraars geven aan ook geen onderscheid te willen maken tussen wel of niet gekeurde installaties. Wat is dan het verschil? De kostprijs van de zgn gecertificeerde monteur. De handige buurman heet nog steeds onbekende derde en is dus niet aansprakelijk te stellen. Ook is het niet verboden om aan je eigen installaties te werken.
  Het is dus net als met het hele circus rondom legionella en f gassen. De gecertificeerd is TE duur en de goedkoopste is niet aansprakelijk te stellen maar gaat er wel met de klus vandoor. De handhaving is niet zichtbaar en de kwaliteit van de installaties verbeterd niets. Goed gedaan UNETO VNI / Techniek Nederland / lullo de Jonge. Gelukkig kan ik altijd nog wethouder worden of de politiek in gaan. Daar hoef je geen diploma voor te halen en als het te lastig word switch je naar een andere portefeuille.
  Ik ben er wel klaar mee maar overweeg toch serieus om al mijn studiekosten van 40 jaar geleden als nog bij de overheid als schade aan te melden en vergoeding te eisen. Het certificaat wat in één dag te halen is boven een vak diploma stellen op een moment dat je het einde van de gasketel aankondigde geeft al voldoende aan dat hier maar wat aan gerommeld word.
  Dat is net zo iets als een boer zijn melkveehouderij laten moderniseren en veestapel vergroten om er een jaar later een camping van te maken..,
  Man man man ben ik nou zo slim of zijn zij nu zo dom?

  • Barey schreef:

   Helemaal mee eens zoals je het uitlegt… Denk dat de 4750 bedrijven die op de dag van vandaag nog steeds de poot stijf houden en niet gecertificeerd zijn voor deze onzin wet gezamelijk een goeie advocaat in handen moeten nemen en deze hele maffia bende met Doekle en Techniek Nederland voorop naar de rechtbank moeten brengen. Je zou denken namelijk dat een branche organisatie er is voor de ondernemers in deze branche… Echter na zo veel weerstand van het overgrote deel gewoon stug door blijven drukken is totale waanzin. En maar volhouden dat het komt door dit en door dat … Nee Doekle je snapt het niet maar 90% wil dit helemaal niet van de bedrijven. Heeft niks te maken met alle andere dingen.

 23. Marcel schreef:

  Het is de overheid niet om de veiligheid te doen. Links of Rechts om. We moeten van het gas af. Dan is het het makkelijkst om door wettelijke regelgeving het gastoestel onmogelijk maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.