fbpx
Nieuws

Deal rond prefab meterkast

Het aansluiten en installeren van een kant-en-klare meterkast in de ruwbouwfase kan zorgen voor een betere stroomlijning van het bouwproces. Achttien partijen uit de bouw- en infrasector hebben nu afspraken gemaakt over waar zo’n meterkast aan moet voldoen.

Het gaat om een Nederlands Technische Afspraak (NTA) 8769, die aansluit op de NEN 2768 ‘Meterruimten en bijbehorende bouwkundige voorzieningen in woningen’ en op gerelateerde normen, zoals de NEN 1010.

De prefab meterkast is een kant-en-klare meterkast, inclusief een bodemplaat met de juiste doorvoeropeningen, die voldoet aan alle gangbare eisen. Zodra de fundering en de vloer gereed zijn, wordt de prefab meterkast hierop geplaatst, geïnstalleerd en aangesloten op de netwerken.

Plaatsing in de ruwbouw

Dus nog voordat de muren van de woning er staan, is de definitieve meterkast een feit. De aansluitingen zijn direct beschikbaar voor elektriciteit, warmte, water, riool en media. Voordeel van het aansluiten in de ruwbouwfase in plaats van in de afbouwfase is dat de ruwbouw veel beter planbaar is.

De afbouwfase kent een veel groter risico op verstoringen van de planning door nevenactiviteiten van metselaars, stukadoors, tegelzetters, schilders, elektriciens en loodgieters. Dus is er geen discussies meer over de steigervrije periode en ook de diepe gaten voor de woningen tijdens de afbouw behoren tot het verleden.

De partijen die de nieuwe NTA 8769 hebben opgeleverd zijn Alliander, Beutech, CEHEtech, Dura Vermeer, Eaton, Enexis, Hager, Koopmans, Mijn Aansluiting, Nijhuis, Stedin, Van Wijnen, Vitens, VW Telecom, Waterbedrijf Groningen en Waternet. De NTA is te verkrijgen bij de NEN.

1 reactie op “Deal rond prefab meterkast

  1. Hendik schreef:

    ‘Vroeger: en dan het ik het over midden jaren ’60, waren er al normen en duidelijke afspraken,voor wat betreft het ( tijdelijk) plaatsen van energievoorziening en met betrekking woningbouw, destijds waren er al duidelijke afspraken m.b.t dit soort voorzieningen,en,belangrijkste: wie er aan mocht werken,bijv. bij uitval door overbelasting,en beheer. De prefab meterkast bestaat dan ook al vele decennia lang,dat richtlijnen aangepast worden,is een ander verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.