fbpx
Nieuws

Decentrale ventilatie-wtw breekt door

Nieuwe aanbieders van decentrale ventilatietoestellen met warmteterugwinning (wtw). Met veel nieuw geïntroduceerde units is markt dit voorjaar goed gevuld. De stand-alone ventilatie-toestellen zijn vooral in de renovatie een interessante optie, omdat geen kanalenstelsel vanuit een centraal opgesteld toestel hoeft te worden aangelegd. De toestellen hebben een boorgat door de gevel van maximaal 31,5 cm en een inbouwdikte tussen de 25 en 33,5 centimeter.

Lucht langs wisselaar

Door hun capaciteit tot ongeveer 70 m3/h zijn ze erg geschikt om bijvoorbeeld woon/slaapvertrekken te ventileren, waar voorheen de frisse lucht op natuurlijke wijze moest worden aangezogen. De aangezogen lucht wordt bij dergelijke units langs een wisselaar gevoerd. Hier wordt de warmte uit de afgezogen lucht overgedragen aan de inkomende lucht.  De techniek is vooral in Duitsland al mateloos populair. In Nederland groeit de aandacht. In vakblad Installatie en Sanitair een groot artikel over de techniek.

Meerdere aanbieders

De toestellen lijken op de wtw-units die Climarad al 10 jaar op de markt brengt. Bij deze toestellen, die ook in samenwerking met Jaga in een convector-variant en variant met koeling leverbaar is, wordt de lucht achter een radiator gevoerd. Verschil met die toestellen is dat de radiator ontbreekt. De dit voorjaar geïntroduceerde toestellen zijn van Brink, Zehnder, Aldes, Helios en Xpelair.  Op de VSK waren de meeste ogen gericht op de introducties van Zehnder en Brink. Zehnder komt met 2 varianten, opbouwunit ComfoAir70 en inbouwunit ComfoSpot50, die in de spouwmuur gemonteerd wordt. Deze toestellen beschikken over een enthalpiewisselaar, die naast warmte ook vocht terugwint. Brink lanceerde op de afgelopen ISH al haar Air 70, die een overschilderbaar designfront heeft. De Muro van Xpelair is al toegepast in woningen van de Stroomversnelling.

Meer weten over ventilatie? Bekijk hier het webinar Ventilatie terug. Ook meer ventilatie op onze themapagina.

Hieronder een slideshow van de verschillende aanbieders.

3 reacties op “Decentrale ventilatie-wtw breekt door

  1. Theo schreef:

    Ventilair in Eersel heeft dit al jaren op de markt onder de naam Fox Up en past deze veelvuldig toe in o.a. Duitsland. Dit jaar zijn zij met de nieuwe generatie Fox Up op de markt gekomen waarbij uiteraard aan het Ecolabel voldaan wordt.

  2. […] ventilatie-units zijn aan een opmars bezig. Bijna alle ventilatiefabrikanten hebben hun varianten, waarbij vooral de focus ligt op de […]

  3. […] decentrale wtw wint terrein. Op de afgelopen ISH hadden zelfs de grote verwarmingsbedrijven als Vaillant en Bosch hun […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.