fbpx
Nieuws

Exposanten van de VSK verwachten een versnelling in de overstap naar duurzame geïntegreerde klimaatsystemen. Ook denken zij dat de scheiding tussen verwarmingstechniek en klimaatbeheersing steeds minder scherp wordt.

Traditioneel

De innovaties dringen echter nog niet in alle deelmarkten in eenzelfde tempo door, merkt Huibert Baak, accountmanager watersystemen bij Coolmark. “Klimaattechnische installaties in kantoren en hotels worden vaak nog opgebouwd met traditionele techniek, ondanks dat we weten dat de traditionele koudemiddelen binnen 7 tot 9 jaar grotendeels afgebouwd moeten zijn.” Ook de keuze voor een aparte koel- en verwarmingsinstallatie is een achterhaalde keuze, vindt Baak. Immers, een moderne warmtepomp is een veel groenere oplossing. “Met deze nieuwste techniek is het mogelijk restwarmte te hergebruiken, energie intern op te slaan en daardoor energiestromen te optimaliseren.”

Prijs

Peter Bos, directeur van Air Trade Centre, ziet dat eindgebruikers en installateurs vooral op prijs sturen. “Niet zelden zijn innovatieve systemen duurder. In de crisis is men heel erg het laatste dubbeltje gaan omdraaien. Als het nog conventioneel kan, blijft men dat doen.” Eindgebruikers en installateurs hebben volgens Bos oogkleppen op, want als de F-gassen over enkele jaren helemaal verboden worden, kan een goedkope investering nu tegen die tijd duur uitpakken.

Systemen koppelen

Met de huidige techniek kunnen kostenbesparende en duurzame systemen gerealiseerd worden. Coolmark heeft de eerste projecten uitgevoerd met het Triple Aqua system, het nieuwe klimaatsysteem. Hierin kunnen andere systemen, zoals zonnecollectoren, bodemopslag, PV-installaties, stadsverwarming en warmtekracht koppeling geïntegreerd worden op gebouwniveau. Huibert Baak: “We zien steeds meer smart buildings komen. Energiestromen worden aan elkaar gekoppeld. Dat gaat komende jaren een grote vlucht nemen.” Bij Coolmark gaat men zelfs nog een stap verder door meerdere gebouwen in één buurt aan elkaar te koppelen. Huibert Baak denkt dat je op dat niveau een duurzaamheidsslag kan en moet gaan maken. “Niet het gebouw op zichzelf verduurzamen, maar een aantal gebouwen bij elkaar.”

Anders denken

Ook Peter Bos ziet de koppeling tussen klimaat-, koude- en verwarmings- en ventilatiesystemen met gebouwbeheerssystemen de komende jaren vaker toegepast gaan worden. Hybridesystemen, zoals warmtepompen gekoppeld aan CV-installaties, zetten door. Internet of Things gaat eveneens een rol spelen. Niet alleen de gebruiker kan via zijn smartphone installaties bedienen; ook gebouwbeheerders krijgen via smartphone of tablet nieuwe beheermogelijkheden aangereikt. Bos denkt dat door de IT-systemen er nieuwe verdienmodellen ontstaan die op termijn wel eens tot een circulaire economie kunnen leiden, waarin installaties niet meer verkocht worden, maar geleast inclusief onderhoud. “We gaan de kant van de circulaire economie op. Dat vergt voor installateurs een andere manier van denken en rekenen.”

3 reacties op “Deelnemers VSK: meer duurzame geïntegreerde klimaatsystemen

  1. […] op zeer lage snelheid, maar met een geheel vlakke onderzijde.Het nieuwe product, dat op de VSK in Utrecht wordt geïntroduceerd, is een doorontwikkeling van de bekende luchtverdeelslangen, die veel in […]

  2. […] introduceert op de VSK een nieuwe compacte, energiezuinige en modulair op te bouwen warmtepomp/koudwatermachine: de DVM […]

  3. […] introduceert op de VSK een nieuwe compacte, energiezuinige en modulair op te bouwen warmtepomp/koudwatermachine: de DVM […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.