fbpx
Nieuws
Deeltijdbanen in de techniek gezocht

Vrouwen kiezen na een technische opleiding massaal voor een niet-technische baan. Het belangrijkste motief: te weinig mogelijkheden om parttime te werken in de techniek. Dit blijkt uit onderzoek van SEOR in opdracht van TechniekTalent.nu.

 

 

 

Na een technische MBO- of HBO-opleiding kiest 30 procent van de schoolverlaters voor een baan buiten de techniek. Vooral vrouwen kiezen voor ander werk. Zo stroomt in het HBO ruim 70% van de mannen door naar een technische functie, terwijl dit bij vrouwen 53% is. In het MBO is het verschil nog duidelijker: hier heeft maar liefst 80% van de mannen een technische functie tegenover slechts 21% van de vrouwen.
Het zojuist verschenen SEOR rapport geeft scherp aan welke motieven spelen bij vrouwen: de mogelijkheden van deeltijdwerk is het belangrijkste motief. De werksfeer speelt ook mee. Beloning, carrière en opleidingsmogelijkheden zijn minder vaak een doorslaggevende factor.

Goede perspectieven techniek
Uit het onderzoek komt naar voren dat een technische baan voor zowel vrouwen als mannen goede perspectieven biedt. Werknemers in de technische sector hebben vaker een vast contract en een hoger salaris, dan werknemers in niet-technische functies. Zo heeft van de technisch opgeleiden uit het MBO ongeveer 64% een vaste aanstelling.
Het SEOR onderzoek is een aanvulling op de resultaten uit de Monitor Technische Arbeidsmarkt 2013. Daaruit bleek dat de verwachte instroom in technische beroepen de komende vijf jaar naar schatting 33.000 arbeidskrachten lager ligt dan de vraag naar nieuw technisch personeel. Gezien de vergrijzings- en ontgroeningscijfers zal de krapte na 2018 alleen maar verder toenemen. Deze krapte wordt alleen opgelost als men nieuwe groepen, waaronder vrouwen, weet te werven en te behouden voor de techniek.

 

Femme Tech Bedrijven Award 2014
Veel bedrijven spannen zich al in om vrouwen te werven en te behouden. TechniekTalent.nu reikt jaarlijks de Femme Tech Bedrijven Award uit aan bedrijven die dat met succes doen om zo goede voorbeelden te belonen en in de schijnwerpers te zetten. Dit jaar wordt de prijs uitgereikt op 11 november. Technische bedrijven kunnen zich tot 5 september aanmelden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.