Den Haag neemt het voortouw om meer woonhuisinstallaties waterzijdig in te regelen. De gemeente brengt installateurs samen, regelt kennisuitwisseling, stimuleert bewoners, biedt een loket en pakt de eigen gebouwen aan.
Daarmee is de hofstad de eerste gemeente die het waterzijdig inregelen van cv-installaties integraal op de agenda heeft gezet, zo is te lezen in het artikel ‘Balans achter de duinen’ in de komende editie van vakblad Installatie en Sanitair.
Gas besparen en comfort
Een goed ingeregeld installatie levert huiseigenaren een besparing op het gasverbruik op, en zorgt voor meer comfort. Het in balans brengen van aanvoer en retour in een cv-installatie staat door de energietransitie hoger op de agenda dan ooit. Van een goed ingeregelde installatie kan de aanvoertemperatuur van de verwarming mogelijk worden teruggeschroefd.
Meer weten over waterzijdig inregelen? Bekijk hier gratis een webinar.
Installateursnetwerk opgericht
Naar aanleiding van een technische training voor installateurs is er een gemeentelijke lijst samengesteld van veertien lokale ondernemingen die onderlegd zijn. Met een subsidie van de provincie Zuid Holland en 10 Haagse buurtinitiatieven is deze organisatie een stedelijke campagne Waterzijdig inregelen gestart. Ook via de vier gemeentelijke Hou van je Huiswinkels en de website www.duurzamestad.denhaag.nl worden de Hagenaars gestimuleerd in te regelen en verwezen naar de inregelinstallateurs. Bewoners kunnen een tegemoetkoming van €75 euro ontvangen. Dit komt bovenop de landelijke subsidie voor waterzijdig inregelen die via de subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH) te verkrijgen is.
Proeven op kosten van gemeente
De gemeente heeft in 2019 voor eigen kop een aantal proeven uitgevoerd. Voor dit stookseizoen zijn de cv-installaties van 19 mkb-bedrijven ingeregeld. De gemeente heeft de verwachting dat er bij ieder bedrijf zo’n 20% procent energie bespaard wordt. Ook zijn de cv-installaties van drie kerken en drie moskeeën dynamisch ingeregeld, ook op kosten van de gemeente. Verder zal een woongebouw met blokverwarming in de wijk Mariahoeve dynamisch waterzijdig ingeregeld worden om als voorbeeld te dienen. De projecten worden gemonitord. Na een stookseizoen worden de resultaten gedeeld.
Warmtenet: lagere temperaturen
Veel wijken in Den Haag worden de komende jaren aangesloten op een warmtenet. Alleen al daarom zijn er veel bewonersgroepen actief met verduurzaming bezig. De temperatuur van de toekomstige warmtenetten komt op maximaal 70 graden te liggen. Door de warmte beter over de radiatoren te verdelen zal het bij de meeste woningen ook bij dergelijke temperaturen comfortabel zijn. Ook bij woningen die goed genoeg geïsoleerd zijn voor warmtepomptechniek, is het noodzakelijk dat cv-installaties in balans zijn. Bij dynamisch inregelen worden drukgecompenseerde afsluiters toegepast. Die zorgen ervoor dat de gewenste ingestelde volumestroom gewaarborgd blijft en dus onafhankelijk is van de wisselende drukverschillen in de installatie.
Ook wapen tegen armoede
Aanjaagster in Den Haag is Liesbeth van Tongeren, wethouder Duurzaamheid en Energietransitie. Als Tweede Kamer-lid voor GroenLinks was ze warm pleitbezorger van balans in de cv-installaties: in haar periode zette ze vol in op het inregelen van bestaande installaties als verplichte maatregel voor verduurzaming. “Waterzijdig inregelen is een goed voorbeeld van laaghangend fruit in de energietransitie: het is een relatief eenvoudige maatregel die snel terugverdiend is. Goed voor het klimaat en voor de portemonnee.” Naast energiebesparing en CO2-reductie is er ook een maatschappelijk aspect. De gemeente ziet een besparing van 20% op de gasrekening door waterzijdig inregelen ook als armoedebestrijding: een win-win situatie.
Nu standaard dynamisch inregelen
Gunst Warmtetechniek is een van de installateurs die meedoet. Michiel van der Plas is enthousiast. “Wij passen het dynamisch inregelen nu standaard toe. Onze mensen zijn via de groothandel en toolboxen getraind. In de slimme stappen naar verduurzaming zijn beperking van de vraag, het terugschroeven van de aanvoertemperatuur en het inregelen de eerste stappen. In Den Haag zie ik ook grote kansen in complexen met blokverwarming.”
Het complete artikel leest u in het meinummer van Installatie en Sanitair. Digitaal kunt u het vakblad hier lezen.