fbpx
Nieuws

Den Haag pakt geothermie-primeur

Den Haag is de eerste stad in Nederland waar huizen verwarmd worden met schone warmte uit eigen bodem. Het ministerie van EZK heeft vandaag toestemming gegeven aan de Haagse Aardwarmtecentrale Leyweg om aan de eerste 1200 huizen aardwarmte (geothermie) te leveren.

Wethouder Liesbeth van Tongeren (Duurzaamheid en Energietransitie): “Ik ben ongelofelijk trots en tevreden. Hiermee laten we zien dat het kan: in een dichtbevolkte stad als Den Haag schone warmte uit eigen bron gebruiken.”

Twee kilometer diepte

Er wordt vanuit de bron op 2 kilometer diepte water van circa 78 graden opgepompt. Die warmte wordt overgezet en via het stadsdverwarmingsnet krijgen woningen in Den Haag Zuidwest verwarming en warm kraanwater. Woningen in Den Haag Zuidwest die onderdeel zijn van de Proeftuinen Aardgasvrij van het Ministerie Binnenlandse Zaken krijgen op deze manier schone warmte. Aardwarmte wordt al meer gebruikt in de glastuinbouw, onder andere in het naburige Westland. De Gemeente heeft via het Energiefonds Den Haag een deel van de financiering beschikbaar gesteld voor deze bron.

Er gelden strenge veiligheidseisen voor een definitief besluit voor winning van aardwarmte. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat verleent dit besluit. Dit besluit nemen ze op basis van adviezen van de SodM, TNO, de Mijnraad, Gemeente Den Haag, de Omgevingsdienst Haaglanden, de Provincie Zuid Holland en het Hoogheemraadschap Delfland. Dit besluit is vandaag genomen, waardoor aan de eerste huizen in Den Haag aardwarmte geleverd kan worden.

1 reactie op “Den Haag pakt geothermie-primeur

  1. Ben schreef:

    ” Den Haag is de eerste stad in Nederland ”

    Dit is dus de werkelijke reden waarom in Groningen het verboden werdt om geothermie uit de hotspot te halen op het sernike terrein.

    Den Haag moest de eerste zijn ten koste van heel veel extra CO2.

    Onder het mom van er kunnen bevingen komen. En in Den Hasg niet?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.