fbpx
Nieuws

Derde van Nederlanders ventileert méér

Een derde van de Nederlanders is meer gaan ventileren door de coronacrisis. Dat blijkt uit een onderzoek van Markteffect in opdracht van Jaga, fabrikant van radiatoren en decentrale ventilatiesystemen.

Dat ventilatie belangrijk is voor gezonde en frisse lucht in huis was al lang bekend, maar door het coronavirus komt het onderwerp nog meer bij mensen op het vizier. Rubuust ventileren kan de kans op besmettingen met virussen mogelijk verkleinen en dat nieuws is aangekomen. Bijna een derde van de Nederlanders is meer gaan ventileren door het coronavirus, blijkt uit een onderzoek wat Jaga Climate Designers onlangs heeft uit laten voeren door Markteffect. Maar wanneer ventileer je nu voldoende?

Natuurlijk: even raam openzetten

Uit het onderzoek blijkt dat 86 procent van de Nederlanders in huis ventileert door een raam open te zetten. Bijna de helft is van mening dat dit voldoende is. De belangrijkste reden dat mensen ventileren is voor de frisse lucht (86 procent). Daarnaast wordt ook de gezondheid (72 procent) genoemd.

24/7 Ventileren

Ventileren betekent het 24 uur per dag aanvoeren van verse lucht. Even een raam of deur openzetten is nuttig om veel frisse lucht binnen te halen, maar het effect is snel weg. Zodra het raam dicht is, hoopt de vervuiling zich weer op. De lucht in huis raakt op allerlei manieren vervuild; we ademen, koken, drogen de was en transpireren. Daardoor bevat de lucht na verloop van tijd veel schadelijke stoffen en vocht, wat (gezondheids) klachten kan veroorzaken. Ook blijven virusdeeltjes langer in de lucht hangen, zoals verkoudheids- en griepvirussen, maar ook het coronavirus. Door te ventileren wordt deze vervuilde lucht afgevoerd en verdund met verse lucht. Het is daarom noodzakelijk dat er 24 uur per dag mechanisch geventileerd wordt.

Onderhoud ventilatiesysteem

Door ramen of roosters constant open te zetten, gaat er veel warmte verloren en moet er veel gestookt worden. Iets wat in de koude wintermaanden niet gewenst is. Jaga raadt aan om voor een mechanisch vraaggestuurd ventilatiesysteem te kiezen, zodat er in iedere ruimte altijd voldoende verse lucht wordt toegevoerd op basis van CO2-detectie. Uit het onderzoek blijkt dat 31 procent van de Nederlanders een mechanisch ventilatiesysteem in huis heeft. Een dergelijk systeem moet wel regelmatig onderhouden en gereinigd worden. 41 procent was er niet mee bekend dat dit nodig is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.