fbpx
Nieuws

DHPA wordt Vereniging Warmtepompen

Buitenunit

De DHPA (Dutch Heat Pump Association) heeft zijn naam veranderd in de Vereniging Warmtepompen. Daarmee moet duidelijker gemaakt worden dat de vereniging zich primair richt op de Nederlandse markt.

De naamsverandering werd bekend gemaakt tijdens de Warmtepomp Business Day in Driebergen. “Toen we onze vereniging tien jaar geleden oprichtten, was er een goede reden om een Engelse naam te kiezen”, zegt Frank Agterberg, voorzitter van de Vereniging Warmtepompen. “De markt was toen veel internationaler. Maar nu de markt in Nederland zo hard groeit en er zoveel warmtepomponderwerpen zijn die specifiek voor Nederland zijn, vonden we het beter om dat in onze naam tot uiting te laten komen.”

Nederlandse onderwerpen

Een van die onderwerpen is het geluid van buitenunits. Nadat tv-programma Kassa hier aandacht aan besteedde en Tweede Kamerleden vragen gingen stellen, introduceerde minister Kajsa Ollongren een geluidseis die de markt behoorlijk op zijn kop zette.

Agterberg: “Met die eis zou een groot deel van de Nederlandse warmtepompmarkt gediskwalificeerd worden. Binnenlandse Zaken had niet voorzien dat dit zo’n reuring zou veroorzaken. We zijn hierover nog steeds in gesprek met het ministerie.”

Iedereen lid

Op dit moment telt de Vereniging Warmtepompen 24 leden. Als het aan Agterberg ligt, worden zo snel mogelijk alle naar schatting 90 partijen lid die op de Nederlandse markt actief zijn. “Om drie redenen: ten eerste spreken we dan als vereniging voor de hele markt en kunnen we dus niet weggezet worden als deelbelang. Ten tweede om optimaal gebruik te kunnen maken van alle beschikbare kennis. En ten derde: hoe meer leden lid zijn, hoe minder duur een lidmaatschap is.”

Platform

Vereniging Warmtepompen is ook bezig met het opzetten van een kennisplatform, in samenwerking met Techniek Nederland en TKI Urban Energy, om kennis te vergaren en zo goed mogelijk naar de markt te brengen, zegt Agterberg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.