fbpx
Nieuws

Doek gevallen voor OK-CV

Installatiekeurmerk OK-CV is niet meer. Ook de stichting achter het keurmerk, stichting OK voor Installaties, is opgeheven. Het keurmerk OK-CV en de monteurstitel Energie Service Specialist (ESS) hebben daarmee hun waarde verloren.

Er zijn nu “ruim 400 ESS-ers”, laat Raimond Nuvelstijn van OK-CV weten. De laatste jaren zijn er weinig ESS-ers bijgekomen, omdat veel installateurs anticiperen op de Gasketelwet met de verplichte certificering, die nu echter al een aantal keer vertraagd is.

Vrijstellingen

Met het beeldmerk van OK-CV heb je bij klanten vanaf nu geen streepje meer voor, maar dat betekent niet dat de kennis en kunde van de ESS-er helemaal waardeloos zijn geworden. Want met hun certificaatnummer bij de hand krijgen ESS-monteurs vrijstellingen bij het praktijkexamen voor VakmanschapCO.

Wie opgaat voor Monteur Service & Onderhoud hoeft alleen nog maar zijn theorietoets te halen. Het praktijkexamen krijgt hij cadeau. Kandidaten voor ‘1e Monteur Service & Onderhoud’ van VakmanschapCO krijgen een ingekort praktijkexamen. “Wij hebben een vrijstelling bedongen, die tijd en examenkosten bespaart”, zegt Nuvelstein.

Vrijwillige ketel-APK

Het OK-CV keurmerk werd in 2015 gelanceerd en werd destijds gepresenteerd als een vrijwillige APK-keuring voor de cv-ketel. Doel van OK CV was het verbeteren van de energieprestatie van de ketel, en het verhogen van de veiligheid. OK-CV was een systeemprestatiekeuring, waarbij onder meer CO-uitstoot van de cv-installatie werd gemeten, die samen met de onderhoudsstaat werd vastgelegd in een landelijke database.

Henk Sijbring, voorzitter van stichting OVI zegt “zeer teleurgesteld” te zijn dat OK-CV zo roemloos ten onder gaat. Maar een verrassing is het niet, zegt hij. “We hebben de aangesloten bedrijven al in december 2019 geïnformeerd dat we gingen stoppen.” Licentiehouders hoefden in 2020 ook geen licentiekosten te betalen, zegt hij. Volgens Sijbring was het niet mogelijk om het kwaliteitskeur in de lucht te houden zolang de certificeringsregeling vanuit de Gasketelwet nog niet in werking is getreden. “Als je eenmaal hebt besloten om er een einde aan te maken, dan is dat proces eigenlijk niet meer te stoppen.”

OK-CV vs. VakmanschapCO

Stichting OVI heeft sinds de aankondiging van de Gasketelwet altijd geprobeerd om OK-CV van VakmanschapCO op elkaar te laten passen. Zo stelde de stichting bijvoorbeeld voor om het herkenbare beeldmerk van OK-CV over te hevelen naar VakmanschapCO. “Zo wordt het gemeenschapsgeld goed herbesteed en wordt het label waarin de overheid én de sector al jarenlang hebben geïnvesteerd verder ontwikkeld”, zo stelde Sijbring een aantal jaar geleden.

Ook Marius Valk, technisch instructeur bij Remeha en gastblogger op Installatie.nl, zag veel overeenkomsten tussen het nieuwe en het oude label. “Het verbaast me waarom OK CV plaats maakt voor Vakmanschap CO”, zo schreef hij eerder. Ondanks overeenkomsten en de gedane investeringen, blijft er van OK-CV dus niet veel over. Sijbring: “De overheid wilde OK-CV niet aanwijzen als kwaliteitslabel voor koolmonoxidepreventie, ondanks onze intensieve lobby. Dat was een teleurstelling voor ieder die bij OK-CV betrokken is.”

13 reacties op “Doek gevallen voor OK-CV

 1. Richard schreef:

  Zo gaat het ook weer gebeuren met de gasketelwet, lekker elkaar aan de gang houden en de installateur steeds weer op kosten jagen, ben al gestopt na de waarborginstallateur en hebt al heeeeeel wat geld bespaard met die onzin
  Gewoon bij blijven scholen en jezelf up to date houden

  Zolang er een vrije markt is in ketel handel komt dit nooit van de grond
  Hou je centen inje zak en wacht gewoon af wat er gebeurd, ook dit verzand in de regelgeving geloof me
  Niemand neemt verantwoording het is een grote farce

 2. jos schreef:

  Er zijn de afgelopen jaren al zoveel fusies van certificeringsinstanties geweest dat je als gecertificeerd installateur niet meer weet waar je aan toe bent en waar je voor betaald .
  Certificering wordt automatisch ook aan de klant door berekend en die wil steeds minder betalen tegenwoordig , die zoeken tegenwoordig naar een goedkoopste prijs-knoeier , vaak zonder kennis van meet-apparatuur .Ik denk persoonlijk dat de overheid echt moet gaan ingrijpen Er moet 1 landelijke Techniek-organisatie met praktijklokalen komen die de cursussen opleidingen examens weer centraal gaat leiden .Allemaal losse instanties werkt of heeft niet gewerkt Het aantal vakmensen gaat komende jaren drastisch afnemen en knoeiers zonder enige vakdiploma,s en certificeringen zijn er sinds 1997 genoeg . Deze knoeiers, vooral de generatie die rond 2010 zijn gestart moet je nu verplicht op gaan leiden met b.v. 2-3 dagcursussen met verplichte eindtoets voor o.a. diverse meetapparatuur zodat ze erkende meet/onderhoudsrapporten kunnen maken en inregelen , want lange avondopleidingen volgen met een gezin als je rond de 40-45 bent gaat vaak niet meer lukken .Die erkende meet/onderhoudsrapporten met b.v. iedere jaargang een andere kleur moeten dan alleen verkrijgbaar zijn via deze ene landelijke centrale organisatie .Dus wie niet een cursus heeft gedaan kan geen meet/onderhoudsrapport maken.Erkende Meet/onderhoudsrapporten moet je koppelen met verzekeringsmaatschappijen .Kan een bewoner bij schade geen meet/onderhoudsrapport overhandigen , dan wordt er niet meer schade- bedrag uitgekeerd, dus lui zonder enig diploma of certificering worden snel uitgeschakeld. Zo kan je ook meet/onderhouds rapporten ontwikkelen voor water electra-gas en warmtepompinstallaties. Als voorbeeld In mijn periode ging je vroeger uit je woonplaats waar je ook woonde standaard naar Nijkerk voor VEV cursussen/examens.

  • Marcel schreef:

   Beste Jos, helemaal met je eens dat er een PO en installatie opleiding moet komen voor de kleine CV installaties.
   Voor de grote gastoestellen en leidingen ( boven de 100kW ) is het wel goed geregeld door SCIOS. Onderhoud en inspectie moeten worden afgemeld in een landelijke database. Dit kan alleen indien je hiervoor gecertificeerd bent. De overheid en ook de verzekering weten dit goed te vinden.

   • Ap schreef:

    Is alleen niemand die dit kan en gaat controleren. Gasketel wet staat ook al weer op losse schroeven doordat de gemeente al zegt wij kunnen dit.niet controleren.

 3. Erik schreef:

  Niemand vraagt bij aanmelding voor het praktijkexamen of jij of je monteurs toevallig al cv-ok gecertificeerd zijn. als dat niet fatsoenlijk gecommuniceerd word gaan dus al je monteurs 12 stuks voor niets naar het lachwekkende praktijk examen.
  certificering is goed, maar dan moet het wel wat voorstellen.

 4. erik schreef:

  Het zou kunnen dat ik het mis heb maar toen ik onze monteurs eind vorig jaar aanmeldde heb ik deze aangegeven routes niet kunnen volgen.
  Zelf heb ik het jaar daarvoor vakbekwaamheid gas gehaald, een veel zwaardere opleiding dan cv-ok die was ook niet voldoende, misschien nu ook wel?

 5. erik schreef:

  Als ik nu de site vakmanschapenco open en ik probeer het aangepaste programma te vinden dan lukt me dat ook niet.
  via de link kom ik er wel wel

 6. Willi schreef:

  Waarom niet zo als in België, al jaren verplichte APK voor ketels die gekoppeld is aan de verzekering.

 7. Arie77 schreef:

  Ik ben een half jaar terug al gestopt met OK CV, ik zag er geen meerwaarde in, wel hoge contributie elk jaar. Ben nu wel klaar met al die certificerings labels, ik doe ook zeker niet mee met die gasketel wet. Alleen maar geldtrekkerij, het heeft mij nog nooit wat opgeleverd.

 8. Hugo schreef:

  De mensen opzadelen met hoge kosten net als dat stek bedrog.
  Airco plaatsen 400€ uurtje werken

 9. Mark schreef:

  Zeker allemaal waar!
  Want met elke certificering is de veiligheid en kwaliteit nog steeds niet gewaarborgd.
  Dus…. elke geplaatste cv ketel aanmelden bij het energie bedrijf en laten keuren. Klaar!
  Zowel voor het gas, water en Electra.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.