
BDR Thermea, het Apeldoornse moederbedrijf van Remeha, stopt na ruim tien jaar met de productie van micro-wkk’s op basis van de Stirling-motor. Dat betekent dat de eVita uit de schappen verdwijnt.
Remeha heeft de eVita inmiddels van zijn site gehaald en BDR Thermea laat weten dat ook de Stirling-wkk’s van andere BDR Thermea merken, Senertecs Dachs Stirling en de Baxi Ecogen, uit de verkoop gaan.
In de eerste jaren van zijn bestaan werd deze micro-wkk (of HRe-ketel) bejubeld en flink gesubsidieerd. Sinds enige tijd moet de Stirling-wkk het echter stellen zonder subsidies, terwijl brandstofcellen in het Europese PACE-programma wél zwaar gesubsidieerd worden. “Door de PACE-subsidie is onze eVita doodgeconcurreerd”, zegt Remeha-woordvoerder Ester Looyen.
Zeer efficiënt
Een micro-wkk is een ketel die naast warmte ook elektriciteit levert. Dat betekent dat deze technologie zeer efficiënt met zijn brandstof omspringt. Ook is een HRe-ketel een nuttige schakel in een configuratie met zonnepanelen en bijvoorbeeld een elektrische accu.
De eVita werkt op basis van een Stirlingmotor van het Doetinchemse Microgen Engine Corporation (dat ook de motor levert voor de houtpellet micro-wkk van Ökofen). BDR Thermea en Viessmann namen in 2011 beide een belang van ruim 42 procent in Microgen. Hoe het op dit moment met dat belang zit, is niet duidelijk. BDR Thermea wil hierover geen uitspraken doen. Wel bekend is dat Viessmann ook al enige tijd is gestopt met zijn Stirling-micro-wkk, de Vitotwin.
Microgen laat in een eerste reactie weten het “jammer” te vinden dat “grote partijen” weggevallen zijn, maar dat het tegelijkertijd “kansen biedt” in nichemarkten, zoals in biomassaketels.
neoTower
Dat BDR Thermea nu stopt met de eVita en andere Stirling-wkk’s, wil niet zeggen dat het bedrijf de micro-wkk vaarwel zegt. Sterker nog, BDR Thermea maakte onlangs bekend dat het na twee jaar onderhandelen een overeenkomst heeft getekend met RMB Energie, een Duitse fabrikant van micro-wkk’s met ottomotoren. RMB is in handen van het Japanse Yanmar Energy Systems.
Verschil tussen ottomotor en Stirlingmotor is dat bij de ottomotor verbranding van het gas binnen het motorblok plaats vindt, terwijl dat bij de Stirling-motor erbuiten gebeurt. Daarom kan de warmtebron bij een Stirlingmotor makkelijk iets anders zijn dan gas, zoals houtpellets.
RMB Energie heeft de neoTower ontwikkeld, die komt in een range van 2 tot 50 kW elektrisch, met een gelijktijdig warmtevermogen van 5 tot respectievelijk 80 kW. Met het kleinere vermogen richt RMB Energie zich op grotere woningen, of huizen die door twee families worden bewoond.
Brandstofcellen
Ook is BDR Thermea al lang bezig met de ontwikkeling van een micro-wkk op basis van brandstofceltechnologie. Eerst kwam de CalentaFC 390 met Toshiba-brandstofcellen. Op de ISH-beurs in Frankfurt in maart toonde het bedrijf een nieuwe versie, de eLecta, nu met Panasonic-brandstofcel.
BDR Thermea laat weten dat de ottomotor-micro-wkk voorlopig niet in Nederland te verwachten is. Eerst zijn Duitsland en België aan de beurt. Niet alleen het subsidieregime speelt micro-wkk’s parten in Nederland. Ook een ongunstige verhouding van de prijs van gas en elektriciteit speelt hier een rol: van gas elektriciteit maken is hier in Nederland simpelweg niet rendabel. Dat probleem speelt trouwens ook de brandstofcel in Nederland parten.
Erg jammer
Het is een top product icm een buffervat
Onderdelen kosten zijn heel hoog.en de garantietermijn van de motor is te laag.dat houd in dat de klanten bij deze ketel een hele hoge vaste kosten hebben.dus water naar de zee dragen.
Ik ben sinds 2011 in het bezit van een Evita, de ketel levert jaarlijks rond de 2000 kW/h op.
Door zuinig om te gaan met elektriciteit onttrek ik nog maar 400 kW/h uit het net.
Voor mij een top product, jammer dat hij van de markt is.
CV ketels worden over het algemeen voor een levensduur van 15 jaar aangeboden door de fabrikant. De werkelijkheidis 8-10 jaar. De Evita en vergelijkende ketels van Remeha zijn niet alleen uit de markt, ook onderdelen zijn ineens niet meer te krijgen en klanten zijn niet van te voren geïnformeerd. Hoewel ik tot voor kort zeer goede ervaringen had met Remeha valt dit vies tegen.
Ik zou graag zien dat er een gebruikers/eigenaren groep komt dan kunnen we elkaar misschien helpen de ketels hun economische levensduur te halen. Rob
Vooral als je – zoals ik – geconfronteerd wordt met het feit dat de afdeling Stirling niet meer werkt (het duurt een tijdje voor je na de start van het nieuwe stookseizoen beseft dat je plop en de 50 Hz brom mist) zou een gebruikers/eigenarengroep hopelijk kunnen helpen. Ik ga eens mijn licht opsteken bij de Stirling fabrikant
Ik ben ook in het bezit van deze installatie en nog steeds erg tevreden. Sinds de introductie via het pilotproject in bedrijf. Intussen meer dan 14 jaar en nog géén onkosten gehad.
2 jaar geleden verhuisd en ook in het bezit van deze ketel. Waarschijnlijk is deze medio 2010 geinstalleerd. Al een aantal jaren geen onderhoud meer gehad en er is geen enkele installateur te vinden die het aandurft. Tot op heden geen problemen maar ik heb een vermoeden dat de ketel beter afgesteld kan worden. Mijn verbruik vorig jaar kwam uit op 3700m3. Dat vond ik vrij fors.
Hoi Rob,
Is het een idee om op Facebook een gebruikersgroep op te zetten?
Groet Jelte
Hi!
We are looking for more information about your products. Mainly for elektric production and heating houses off grid.
Do you have English or Swedish info?
BAXI EcoGen (eVita) gebruiker:
Ik wil ook mijn energiecentrale in werking houden. Sinds 2011 alleen maar goede ervaringen mee gehad maar nu contenue in storing. Raar genoeg nadat het “onderhoudt” was gedaan.
Remeha biedt mij nu ter vervanging een Calenta Ace aan, want onderdelen voor mijn ketel zouden er niet meer zijn.
Ik voel hier een addertje onder het gras…. Heeft iemand een onafhankelijke monteur?
Hoi, hier ineens ook storing en gedoe na onderhoud. Onderdelen zijn duur en de ketel is tenslotte al 11 jaar oud………Voor de investeringen mag je best uitgaan van 15 jaar maar het lijkt er idd op dat Remeha en de installateur hun problemen afwentelen op de consument….
Kan helaas niks terugvinden over een eigenarengroep?
Fijn als je in 2018 zo’n ketel hebt gekocht…….
Tja, Rob van Gameren: Goed Idee om samen info uit te wisselen over de HRe E-Vita , de mijn heeft nu 20.000 KWh opgewekt, en werkt nog prima.
Wel wat aanpassingen gedaan met de opstelling.
Je kunt mailen naar mulders.p@hotmail.com
Wat doet BDR Thermea met klanten die klaar zijn met deze ketel ivm hoge onderhoudskosten? Wordt er een compensatie gegeven als de beoogde levensduur niet wordt gehaald?