
Techniek Nederland-voorman Doekle Terpstra over de gevolgen van de aanscherpingen rondom het Covid-19 virus. Hij roept installateurs op vooral niet te verslappen rondom de door de branche opgestelde protocollen. “We gaan niet opgeven.”
“De nieuwe coronamaatregelen zijn een tegenvaller. Er verandert niet veel. Moeten onszelf en medewerkers wel op scherp zetten.” Terpstra roept iedere installateur op om nog eens een blik te werpen op het protocol Samen veilig doorwerken.
(tekst gaat verder onder video)
Door het protocol na te leven kan de branche voorkomen dat het eventueel getroffen kan worden door verdere aanscherpingen van de maatregelen om het coronavirus terug te dringen. Ook gaat Techniek Nederland samen met VNO-NCW en MKB Nederland mede pleiten voor een vergroting van de testcapaciteit. Dit blijkt voor veel werkgevers een grote ergernis.
Omzetverlies of valt het mee?
Ondanks aanvankelijke grote zorgen dit voorjaar blijkt de schade in 2020 voor de installatiebranche redelijk mee te vallen. Uit eerdere onderzoeken bleek dat ongeveer één op de vijf installatiebedrijven omzetverlies verwacht in 2020. De bedrijven die verlies lijden, houden dit over het algemeen binnen de 15 procent.
Niettemin is Techniek Nederland somber over 2021. Het baseert zich daarbij op het cijfers uit april van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid. De installateursvereniging verwacht dat de markt pas in 2023 weer opgekrabbeld is tot boven het niveau van 2019, dat voor installerend Nederland een zeer goed jaar was. De hardste klappen vallen in de utiliteit. Installatie.nl-blogger en bedrijfsadviseur Stefan van Maasakkers heeft een positiever beeld.
We moeten met de aangescherpte regels nog beter op ons zelf passen waardoor inkomen genereren nog moeilijker zijn, maar er word nog een offer van ons gevraagd investeren in de certificering.
Het stopt helaas niet met de opleiding die best duur is, maar er is geen keuze dan de examen kosten nog
En als je denkt klaar te zijn komen de investeringen in meters en gereedschap.
Al met al zullen er veel faillisementen gaan komen
Als u de sector toegevoegde waarde wil laten hebben gebruik dan de kennis die voorhanden is. Adviseer om ionisatieapparatuur toe in de ventilatiesystemen om de lucht te neutraliseren in de scholen, openbare gebouwen etc. etc. Alleen zo worden alle verontreinigingen, waaronder (ultra-) fijnstofdeeltjes, virussen, schimmelsporen en allergenen in de lucht verwijderd. De politiek is hiervan op de hoogte maar doet niets met deze kennis. Dit terwijl de 2e kamer naar mededeling “wel” voorzien is van ionisatieapparatuur! Laat de certificering even wat het is en zet allemaal de schouders onder het in orde maken van de de luchtkwaliteit.