Ga naar hoofdinhoud

Doorboringen riool levert grote schade op

Op 16.000 plaatsen in Nederland zijn gas, water, elektriciteits en data-leidingen door een riolering geboord.

 

 

Dit staat in het onderzoeksrapport Doorboringen van riolen, kabels en leidingen dat de Stichting Rioned heeft gepresenteerd. Voor het rapport klik hier. De doorboringen van leidingen zorgen voor schade aan het riool, verminderde afvoercapaciteit en kans op wegverzakking en rioolinstorting. Ook is er risico op gasexplosies, kortsluiting en drinkwaterbesmetting. De herstelkosten bedragen tientallen miljoenen euro’s, concludeert Rioned. De stichting baseert haar cijfers op gegevens van 76 gemeenten en enkele rioolinspectiebedrijven.

 

Hoofdriolering

Doorboring van hoofdriolen vindt volgens het rapport ongeveer duizend keer per jaar plaats. Daarnaast worden ook vaak huisaansluitingleidingen getroffen. Het kost gemeenten veel moeite en belastinggeld om de probleemsituaties te repareren en de kosten op de veroorzaker te verhalen. Rioned pleit voor preventieve maatregelen, zoals het vastleggen van de diepteligging van kabels en leidingen, betere informatievoorziening en toezicht en het zo nodig in bepaalde gebieden niet toestaan van ongestuurde boringen. Verder dringt de stichting aan op verbetering van boringstechnieken wat betreft plaatsbepaling van de boorkop en signalering van obstakels.

 

Overleg 

Stichting Rioned gaat in overleg met netbeheerders, aannemers en koepelorganisaties om gezamenlijk tot oplossingen te komen. Rioned is de koepelorganisatie voor de riolering en het stedelijk waterbeheer in Nederland. In de stichting participeren alle partijen die bij de rioleringszorg betrokken zijn: overheden (gemeenten, waterschappen, rijk en provincies), bedrijven (leveranciers, adviesbureaus, inspectiebedrijven en aannemers) en onderwijsinstellingen.

 

 

 

Eén reactie op “Doorboringen riool levert grote schade op

  • Henk van den Brink, gemeente Eindhoven

    Het is ongehoord hoe vaak door collega-aannemers, ondanks de gegevens die wij van de riolering aanleveren via het KLIC, nog steeds onze leidingen worden doorboord. De schade die is aangericht, vaak pas bekend door meldingen van burgers dat hun riolering niet meer werkt of dat de straat deels blank staat om dat een afvoerleiding van een kolk is geraakt en pas in beeld kan worden gebracht via een dure camera-inspectie, weegt niet op tegen de kosten van het ietsjes zorgvuldiger voorbereiden van een boring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Ventilatiesysteem in kast op de galerij

De voordelen van Mezutec waterontharders

Installatie van een overkapping met zonnepanelen als dak

Drama in kruipruimte: installatie-stagiaire (16) verongelukt

Steeds minder verpakkingen

Intergas stapt met warmtepomp Xceed door naar propaan