fbpx
Nieuws

Drie Energiewachten gaan samen

Servicebedrijven Geas Energiewacht, Energiewacht Groep en Energiewacht gaan verder als één bedrijf onder één naam: Energiewacht.

Dat maakt Essent-dochter Energiewacht vandaag bekend. Juridisch was de samenvoeging van de drie bedrijven al in januari rond, maar nu komt het bedrijf er officieel mee naar buiten.

Vier regio’s

Voor het Essent betekent dit dat er nu nog vier service- en verduurzamingspartners over zijn, die samen heel Nederland bestrijken: Energiewacht in Noord- en Oost-Nederland en een stuk Noord-Holland, Volta in het zuiden, Kemkens in Midden-Nederland en Zeeland en Energiewacht West-Nederland voor de regio Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.

Voor de drie Energiewachten die nu gefuseerd zijn, is er organisatorisch wel wat veranderd, zegt financieel directeur Jacob Stollenga. “De drie bedrijven waren heel verschillend, we zijn bezig met de bedrijfsvoering te harmoniseren.” Dat betekent één managementteam in Zwolle – de managementteams in Assen en Enschede zijn komen te vervallen. Ook is de front- en backoffice geharmoniseerd, evenals de commercie.

Op korte termijn zal ook gewerkt gaan worden met één ERP-pakket, waar dat nu nog drie verschillende zijn, zegt Stollenga. Tegelijk houdt het bedrijf vast aan het motto ‘centraal wat moet, decentraal waar het kan’, zodat de band met de klant niet verloren gaat. Dertien lokale vestigingen blijven bestaan.

‘Logische stap’

De integratie van de bedrijven is een logische stap, zegt Jaap de Jong, algemeen directeur van Energiewacht: “In de loop van de jaren zijn wij ons meer gaan ontwikkelen als verduurzamingspartner. Daardoor zijn eigen specialismen ontstaan waarbij we veelvuldig de samenwerking met elkaar hebben gezocht.”

De drie Energiewachten hebben alle drie een soortgelijke historie: oorspronkelijk komen ze voort uit de regionale energiebedrijven, waar in de jaren ’60 van de vorige eeuw door de opkomst van gasverwarming duidelijk was dat er steeds meer behoefte kwam aan periodieke service- en onderhoudsbeurten.

Installateurscollectieven

Er kwam een gedeeld aandeelhouderschap, waarbij de energiebedrijven 50% van de aandelen hadden en de overige 50% in handen waren van installateurscollectieven, met per collectief wel 150 aangesloten installatiebedrijven. In de jaren 2015-2016 heeft Essent deze collectieven uitgekocht en het energiebedrijf werd op die manier volledig eigenaar van de servicebedrijven. Ook van Volta en Energiewacht West-Nederland is Essent volledig eigenaar. Bij Kemkens blijft het aandeel van Essent steken op 49%.

Gezamenlijk bedient Energiewacht we ruim een half miljoen klanten. Het hoofdkantoor van Energiewacht is gevestigd in Zwolle. Daarnaast zijn er dertien vestigingen (Assen, Enschede, Almelo, Hengelo, Doetinchem, Stadskanaal, Nieuw Buinen, Groningen, Leeuwarden, Zwaagdijk, Hoevelaken, Deventer en Steenwijk).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.