fbpx
Nieuws
Wubaro warmtepomp

De man achter de roemruchte Wubaro-ketel moet 3 jaar de cel in voor oplichting. Hij is gisteren door de rechtbank veroordeeld. Tegen de 52-jarige man uit Assen was 5 jaar geëist. Zijn compagnon, een 54-jarige man uit Roden krijgt een taakstraf van 240 uur en een half jaar voorwaardelijke celstraf voor het medeplegen van oplichting en valsheid in geschrifte.

De twee Drentenaren wisten bijna een miljoen euro krediet los te peuteren bij de Rabobank met een Chinese warmtepomp die ze via Alibaba hebben gekocht. Volgens de rechtbank ging de hoofdverdachte daarbij geraffineerd te werk. Hij wist met steun van zakenmensen een krediet van 987.000 euro te verkrijgen. Dit krediet moet de Wubaro-oprichter terug betalen van de rechtbank.

De zaak rond de Wubaro-ketel is een van de meest opzienbarende oplichtingszaken in de installatiebranche.

Het vonnis is hier te lezen.

Ketelvervanger

Het bedrijf van de twee verdachten presenteert in 2019 een ‘unieke gasloze cv-ketel’, die in één dag geïnstalleerd kan worden en tot 80 graden temperatuur kan bereiken. Wubaro claimde een eigen regeling te hebben uitgevonden waarmee hoge rendementen kunnen worden gehaald. De unieke cv-ketel blijkt in werkelijkheid een Chinese warmtepomp te zijn, die de beloftes allerminst na kan komen. De introductie leidde al tot veel scepsis in de markt. Het toestel had een slecht rendement en maakte een hoop lawaai. Het krediet van de Rabobank verdween naar privé-rekeningen.

Ontmaskering: bedrijf failliet

In 2020 valt Wubaro door de mand: de Rabobank ontmaskert het bedrijf bij een nieuwe kredietaanvraag van 20 miljoen euro. Bij het onderzoek van de bank blijkt dat CE-verklaringen vervalst zijn. De Rabobank doet aangifte, waarop het bedrijf in november 2020 door de rechtbank failliet wordt verklaard.

5 reacties op “Drie jaar cel voor oplichting met warmtepomp

 1. Geim schreef:

  3 jaar cel omdat je de bank oplicht, binnen een half jaar weer op straat nadat je 4 mensen hebt doodgereden https://www.telegraaf.nl/nieuws/929184179/hardrijder-die-vier-mensen-doodreed-komt-vrij
  Ik snap het niet meer.

  • Johan schreef:

   een bank staat verbonden aan de regering en de belastingdienst.
   nu weten wij dat de regering mensenleven niets intreseerd);
   als je aan hun geld komt ,hangen ze je meteen op aan de hoogste boom .
   en een mensenleven boeit hun blijkbaar minder wat dan hun eigen zelf ),
   echt belachelijk voor woorden !
   hihi ik vind dit wel een mega coole actie van 2 Drenthe naren .respect ! hihihi

 2. Piet Not schreef:

  En de schurk van de mondmaskers dan. Ook geld van de regering. Die hebben we nog niet zien hangen. Nee hoor lachend op de tri une van de 2de kamer bij de vragen aan de ministers hier over.

 3. Wiedjai Jhinkoe Rai schreef:

  De rijke boeven/misdadigers kunnen vrij uit in dit land ,de kleine boef moet de hoogste prijs betalen. Lang leve de blinde recht staat.

 4. Tinus schreef:

  Tja, de CVi ketel blauwe doos, een zak ijs in de kruipruimte door “uitvinders” uit Lichtenvoorde. Je snapt niet dat die lokale kranten zelfs geen onderzoek doen en aanbieders van dit soort snake oil een platform geven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.