fbpx
Nieuws

Drie warmtepompmerken van markt gehaald

Vloerverwarming binnen 2 werkdagen

Drie warmtepompmerken zijn van de Nederlandse markt gehaald omdat ze niet konden voldoen aan de wettelijk verplichte technische eisen die in ons land gelden. Het gaat hier om voor Nederlandse begrippen kleine spelers, afkomstig uit China en Polen.

Dit blijkt uit een toezichtactie van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) naar de naleving van de prestatie-eisen voor warmtepompen. Dit is een steekproef uit geïnstalleerde warmtepompen die onder ISDE-subsidie zijn geïnstalleerd. 3 van de 14 gecontroleerde merken konden niet aantonen dat ze voldeden aan de technische eisen en informatieplichten voor energie-efficiëntie, geluid en beperking gevaarlijke stoffen.

Merendeel wel in orde

De overige 11 merken scoorden voldoende tot goed, al had de Inspectie wel opmerkingen over de informatievoorziening, die niet bij alle merken op orde is. In Nederland zijn meer dan 150 warmtepompmerken verkrijgbaar. ILT had 24 merken geselecteerd en deze geïnstalleerde toestellen willekeurig bezocht.

Made in China en Polen

ILT noemt de merknamen niet, maar laat wel weten dat de toestellen uit China en Polen komen. Een Nederlands installatiebedrijf importeerde 1 van deze merken direct uit China. De importeur was zich niet bewust van zijn verplichtingen. De Chinese fabrikant gaf aan dat de importeur nog nooit door Europese bedrijven of instanties om de beoordeling was gevraagd. Bij de 2 andere merken ging het om hetzelfde product dat door 1 Nederlands bedrijf onder zowel de merknaam van de Poolse fabrikant als onder eigen merknaam in Nederland werd verkocht. Het Nederlandse bedrijf was niet bekend met de wettelijke eisen.

Reactie warmtepompfabrikanten

De Vereniging Warmtepompen, die het grootste deel van de warmtepompleveranciers in Nederland vertegenwoordigt, vindt het belangrijk dat opdrachtgevers, installateurs en eindgebruikers middels het zogenaamde ErP-label over de juiste, objectieve, informatie beschikken om te komen tot een passende apparaatkeuze. “Dat is namelijk een randvoorwaarde voor een tevreden eindgebruiker vanwege het door de warmtepomp geleverde kosteneffectieve comfort.” De vereniging is tevreden met het feit dat het merendeel van de onderzochte merken voldeed aan de standaarden die de Nederlandse wetgeving stelt, al was ook van andere fabrikanten de informatievoorziening niet helemaal op orde.  Vereniging Warmtepompen: “Wij respecteren de handhaving door ILT omdat misinformatie kan leiden tot verkeerde apparaatkeuzes en dat kan leiden tot onzekerheid of zelfs wantrouwen in de markt en daarmee het behalen van de doelstellingen van de energietransitie hinderen. “

3 reacties op “Drie warmtepompmerken van markt gehaald

 1. Rich schreef:

  Zal wel weer een geldkwestie zijn even net als bij cv ketels
  Ff 20 k ophoesten om deze instanties aan de gang te houden is vrij normaal
  Bij de bovenliggende landen kunnen deze. Gewoon geplaatst worden

 2. Bennie schreef:

  ILT noemt de merknamen niet??

  Bang dat de klanten verhaal komen halen bij de installateur?
  Als deze ongekeurd ( CE ) of niet deugdelijk spul heeft verkocht onder de reguliere prijs of de extra winst in de zak heeft gestoken mag dat bekent worden gemaakt!

  Of heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport weer een financieel belang in deze.

  Ik betwijfel steeds meer het onpartijdige van deze instanties

 3. g van dijk schreef:

  een elga zeker die noemden ze bij de woonwijzer winkel de herrieschopper!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.