fbpx
Nieuws

Veel installatiebedrijven voelen niet acuut pijn van de coronacrisis. Toch wordt er rekening gehouden met slechtere tijden. Zo verwachten 75 procent van de installatie-ondernemers in 2021 een omzetdaling. Dat blijkt uit Quick Scan 4, een peiling van Techniek Nederland, onder haar eigen leden.

De ondernemers zien ook lichtpuntjes. Steeds minder technische bedrijven denken dat zij een beroep hoeven te doen op de NOW-regeling.

Bij de quick scan in juni dacht 40 procent van de ondernemers nog dat zij de eerstvolgende twee maanden minimaal dezelfde omzet zouden draaien als in 2019. Dat percentage is gedaald naar 34 procent.

Bijna de helft van de ondernemers verwacht in oktober en november omzetdalingen tot 20 procent. Een klein deel van de bedrijven (zo’n 3 procent) denkt dat de lagere omzet tot liquiditeitsproblemen leidt. Ongeveer één op de drie ondernemers houdt rekening met een sterke daling van de werkvoorraad.

Impact op werkgelegenheid

Naar verwachting gaat de coronacrisis ook banen kosten, zo blijkt uit de peiling. Flexibele arbeidskrachten ondervinden als eerste de gevolgen. Eén op de drie bedrijven heeft de afgelopen tijd de flexibele schil verkleind. De meeste installatiebedrijven houden hun vaste werknemers wél in dienst. Op dit moment denkt slechts 6 procent van de deelnemende ondernemers op korte termijn afscheid te moeten nemen van eigen personeel.

Coronaprotocol blijft belangrijk

De brancheorganisatie noemt de uitkomsten van het onderzoek zorgwekkend. In 18 procent van de bedrijven in de technieksector is minimaal 2,5 procent van de medewerkers afwezig in verband met corona-gerelateerde klachten. De respondenten geven aan dat het hier gaat om zieke of verkouden werknemers én om mensen die in quarantaine zijn, in afwachting van een test of een testresultaat.

Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, begrijpt dat de zorgen toenemen. “Tot nu toe konden de meeste werkzaamheden doorgaan dankzij het protocol ‘Samen veilig doorwerken’. Helaas zien we dat nu een kentering dreigt. Door de aangescherpte maatregelen vrezen veel bedrijven dat zij bij een aantal klanten geen of minder werkzaamheden kunnen uitvoeren.”

Een kwart van de deelnemende ondernemers heeft te maken met werknemers die niet naar klanten willen of durven, zo blijkt uit de Quick Scan. Terpstra onderstreept het belang van het onder controle houden van de tweede golf van besmettingen, maar benadrukt dat ook nu de werkzaamheden kunnen doorgaan als iedereen zich aan de regels uit het protocol houdt.

Investeren

Nu de meeste ondernemers een omzetdaling verwachten, noemt Terpstra het meer dan ooit van belang dat de overheid nu blijft investeren. “Op die manier kunnen we de economische bedrijvigheid in de techniek zoveel mogelijk op peil houden. Extra ondersteuning van woningbezitters en corporaties bij het verduurzamen van woningen kan óók helpen. Zo kunnen we er zelfs in slagen om sterker uit deze crisis te komen.”

Ondersteunende maatregelen

Het kabinet heeft ondersteunende maatregelen genomen voor werkgevers en zelfstandigen die in de problemen komen door de coronacrisis. Denk aan de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (TOZO) en het uitstel van belastingheffing. Uit de peiling blijkt dat steeds minder bedrijven verwachten daar gebruik van te moeten maken. Zo denkt 80 procent van de respondenten geen beroep te doen op één van de steunmaatregelen. Dit is een verbetering ten opzichte van juni.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.