fbpx
Nieuws

Driekwart openbare toiletten niet schoon

Driekwart openbare toiletten niet schoon

Met de hygiëne van Nederlandse toiletten is het nog steeds slecht gesteld. Bijna driekwart van de openbare toiletruimtes voldoet niet aan de hygiënische maatstaven, en komt bacteriologisch onvoldoende uit de test.

 

 

Dit blijkt uit het Nationale Toiletonderzoek, dat jaarlijks door vakblad Service Management wordt uitgevoerd. In samenwerking met hygiëne-aanbieder Tork werd een bacteriële steekproef verricht in 150 openbare, Nederlandse toiletten. Twee van de vijf onderzochte toiletbrillen bleek besmet met de Entero-bacterie, afkomstig van ontlasting. Ook kraanknoppen (28 procent), spoelknoppen (19 procent) en deurknoppen (9 procent) zijn hiermee bevuild. Toiletten in de gezondheidszorg kwamen het slechtst uit de test. Op maar liefst de helft van de toiletten is de betreffende bacterie aangetroffen.

Gezondheidszorg meest vies

Ten opzichte van vorig jaar is er een flinke daling van het aantal schone toiletten geconstateerd. De hygiëne van toiletten in de gezondheidszorg daalde het sterkst: van 45 procent schone toiletten (2012) naar 20 procent. Vooral vervuilde toiletzittingen waren hierbij de boosdoener. In openbare gebouwen (gemeentehuizen, sportcomplexen, musea en stations) zijn de schoonste toiletten te vinden. In die categorie werd 33 procent van de toiletten goed beoordeeld, terwijl dat vorig jaar nog 41 procent was. Toiletten in de horeca noteerden nu 31 procent schone toiletten (vorig jaar 33 procent) en terwijl warenhuizen en tuincentra met 25 procent goed scoorden, is dit toch 7 procent minder dan in 2012. Over het algemeen zijn de damestoiletten het meest hygiënisch: 37 procent van de onderzochte toiletten werd met een voldoende beoordeeld, waar de heren-wc’s in slechts 25 procent van de gevallen door de test kwam.

 

Klik hier voor een artikel over het onderzoek.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.