fbpx
Nieuws

Dubbele warmtepomp voor slecht geïsoleerd huis

Solar Energy Booster dubbele warmtepomp

Twee in serie geschakelde kleine warmtepompen die samen een afgiftetemperatuur van 80 graden kunnen halen en door slimme zonering een flinke efficiëntieslag maken. Met dat concept wil Jan Putman van Solar Energy Booster binnenkort de markt op gaan.

Deze zomer verkreeg Putman een octrooi op zijn vinding. “We hebben veel geïnvesteerd in het juiste ontwerp en de juiste regeling. Door dit octrooi hoeven we ons geen zorgen te maken dat concurrenten het concept kopiëren voordat wij de investering terug hebben kunnen verdienen”, zegt Putman.

Twee warmtepompjes

Het geoctrooieerde concept bestaat uit de hele configuratie, die bestaat uit opwekking, buffer, distributie en afgifte. Kern zijn de twee in serie geschakelde modulerende warmtepompen, die samen een temperatuur kunnen halen van 80 graden; ruim voldoende voor de bereiding van warmtapwater en voor afgifte via conventionele hoogtemperatuur radiatoren.

Putman: “Wij zetten dit concept dan ook neer als oplossing voor slecht geïsoleerd gebouwen. Soms is isoleren nou eenmaal niet goed mogelijk, of alleen tegen heel hoge kosten. Met ons concept heb je dan toch een gasvrije, duurzame oplossing”, aldus Putman.

Aanvulling op bestaand systeem

Ook kan het concept ingezet worden als redmiddel bij slecht presterende warmtepompen. “Stel dat je een woning hebt waarbij in het verleden niet goed is nagedacht en een warmtepomp is geïnstalleerd die de woning niet warm krijgt, dan kan je met ons concept er eenvoudig een warmtepomp bijplaatsen.” Putman werkt met water/warmtepompen van het kleine Duitse merk Hautec.

“Het gaat dan om warmtepompen met koudemiddel R134a of met propaan, R290. Vooral met propaan kan je vrij gemakkelijk hoge temperaturen halen, dus dat koudemiddel heeft onze voorkeur, al is er om veiligheidsredenen wel een maximum aan de hoeveelheid van dit koudemiddel dat je in woningen mag gebruiken.”

Slimme zonering

Vernieuwend onderdeel in de configuratie is dat de regeling zo ingesteld wordt, dat alleen de ruimtes in de woning die echt op hoge temperatuur gestookt moeten worden ook echt hoge temperatuur ontvangen. Overige ruimtes, vaak met vloerverwarming, kunnen op lagere temperaturen. “Daardoor winnen we ten opzichte van systemen die dit onderscheid niet kunnen maken wel 20 procent energie”, zegt Putman.

Aan de opwekkant van het nieuwe concept zit een PVT-systeem (waar het bedrijf Solar Energy Booster al langer bekend van is) en een buffer. “Die buffer komt in twee smaken. Ofwel een vat met pcm’s, die ervoor zorgen dat je tien keer zoveel energie kan opslaan als in een gewoon vat. Ofwel we maken gebruik van een verticale bodemcollector, die we energiehek noemen.”

Wanneer het concept precies te koop is, is nog niet helemaal duidelijk. Putman is nu op zoek naar geïnteresseerde partners.

20 reacties op “Dubbele warmtepomp voor slecht geïsoleerd huis

 1. Hayco De Kroon schreef:

  Goedemorgen,
  Dit is al een bekend concept en heeft Hitachi al jaren in zijn programma Hitachi Yutaki S80 hoog temperatuur luchtwater warmtepompen. Ook opgenomen in de ISDE lijst.
  HD Klimaatsystemen / 088-4355400

 2. Koevlaas2 schreef:

  Toch denk ik dat isoleren een betere investering is aangezien isolatie langer meegaat, het kan natuurlijk ook in stapjes als in 1x te duur is.
  Een hoge temperatuur maken Met een warmtepomp is altijd slecht voor het rendement, ik ben dan ook zeer benieuwd naar de COP van dit systeem. COP word overigens niet genoemd dat belooft denk ik niet veel goeds.

 3. Rob de Vos schreef:

  Er wordt niet gepubliceerd over de veel hogere energiekosten die dit met zich meebrengt. Het is een verhaal met veel voordelen, maar over de nadelen geen informatie!

 4. AntonBr schreef:

  Dit is een mooie oplossing, maar is deze niet te mooi voor het probleem?

  Vervangen van de radiatoren en een groter vermogen enkele warmtepomp werkt niet beter dan een cascade?

  Minder dingen die kapot kunnen en onderhoud behoeven. Voor tapwater kan de laatste 10-20 C ook via weerstand verwarming.

  • Andre Dröge schreef:

   Welke (integrale) systemen bestaan er voor het naverwarmen tapwater via weerstand verwarming na eerste opwekking via WP?

   • AntonBr schreef:

    Integraal? Geen bekend bij mij. Ik dacht aan buffer op 50C, en e-boiler of doorstroom verwarming erachter naar 60-70.

    Dat kan vast ook in één behuizing gezet worden.

 5. D.Boelen schreef:

  Dom gezwets, je lost het probleem niet op. In plaats van 5kW dan maar 10kW er in pompen. Stoken met de ramen open zeg maar. Beter isoleren is de oplossing.

 6. Jan van Lierop schreef:

  Allemaal leuk die warmtepompen, waarom niet een veel goedkopere elektrische verwarmingsketel, eenvoudig, goedkoop en milleu vriendelijk.

  • Freerk schreef:

   Domme reactie

   • Peter schreef:

    Chaos!
    Iedereen doet maar wat. Je vindt nergens meer eenheid. Niemand uitgezonderd. Van politiek naar techniek, onderwijs en zorg. Noem maar op.
    Het milieu is tegenwoordig zéér welkom.

    • De jong schreef:

     Het komt als chaos over maar is het niet! Het zij. Nieuwe systemen waar veel in wordt geïnvesteerd. Sinds 2019 heb ik een draaiend systeem van Solar Energy Booster van Jan Putman draaiend. En met succes. Met de huidige regelingen geen energie kosten meer. Dus meegaan met Putman is aan te bevelen.

  • Erwin schreef:

   Ben wel benieuwd naar de scop van een elektrische verwarmingsketel

   • Joost schreef:

    Een elektrische verwarmingsketel heeft een slechter rendement dan een gasgestookte HR++ ketel. En aangezien er bij het opwekken van elektriciteit verliezen zijn, kun je dan nog beter bij je oude HR keteltje blijven.

  • Harold schreef:

   Omdat een WP een 3-4x hoger rendement heeft. En dus minder belastend is voor elektriciteitsnet.

 7. Wim schreef:

  Lees veel reacties over dat je beter je huis moet/ kan isoleren. Dat is natuurlijk waar. Maar is het betaalbaar? Dat is grotere vraag. Mijn jaren 1920 woning staat op plaatfundament. Dat betekent om te isoleren moeten de hardhouten vloeren eruit, tegels eruit. Kozijnen hoger plaatsen waar mogelijk. Wanden eruit. Keuken eruit etc. Eigenlijk moet ik mijn huis op buitenmuur na kaalstrippen. Doe ik het zelf minimaal €50000. Dus lening afsluiten etc. Of ik doe het niet en zit over poosje met onverkoopbaar huis of in elk geval ver onder de prijs moeten verkopen. En daar wordt niet of nauwelijks over gesproken. Ik verwarm nu met speksteen kachel en cv. 4 kuub hout en 700m3 gas per jaar. Goed betaalbaar voor mij. Maar ik zal straks door enorme stijging gasprijzen om mensen te dwingen van het gas te gaan geen keus hebben. En dat intereseerd die milieu freaks geen hol.

 8. Reinier schreef:

  Met een monoblock CO2 warmtepomp kan je prima hoge temperaturen halen zonder dubbele warmte pompen. Dan kan je ook gewoon on demand een kamer verwarmen in plaats van de temperatuur in de kamer permanent hoog houden omdat een lage temperatuur warmtepomp een kamer niet snel kan verwarmen. Uiteindelijk is dat veel efficiënter in combinatie met slimme radiatorkranen die elke kamer on demand onafhankelijk kunnen verwarmen.

 9. Hans schreef:

  Het mag niet verbazen dat Jan Putman van Solar Energy Booster met een allang bestaand idee naar buiten komt als zijnde een uitvinding van hem. Diezelfde Putman heeft een hele trits klanten van hem opgelicht en overal enorme schade aangericht. De gegevens van 16 klanten die enorm hebben geleden heb ik achterhaald.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.