Ga naar hoofdinhoud

, , ,

Duco omarmt warmteterugwinning

Ventilatiespecialist Duco stort zich verder op ventilatie met warmteterugwinning. Naast de bekende vraaggestuurde ventilatie met zonesturing, presenteert het bedrijf op de VSK een nieuw balansventilatietoestel én een ventilatiewarmtepomp. Heilige graal is de zonesturing. Ook is het toestel semi-automatisch in te regelen.

Het balansventilatietoestel DucoBox Energy is genomineerd voor een VSK Award. Deze versie van het toestel, een doorontwikkeling van de bestaande wtw in combinatie met de technische snufjes in de DucoBox Focus, heeft een debiet van maximaal 325 m3/u en is standaard voorzien van een geïntegreerde 2-zoneregeling met vraagsturing op basis van CO2, vocht en tijd. De dag- én nachtzone worden via een ingebouwde kleppen afzonderlijk aangestuurd. Deze kleppenregeling heeft Duco ook al op haar mechanische ventilatiesystemen zitten, waardoor verschillende ruimten decentraal kunnen worden aangestuurd. Bij een woonfunctie met meer dan één verblijfsgebied moet gelijktijdig 70 procent van de capaciteit voor verblijfsgebieden worden geventileerd. Door de zonering kan de unit met de deze 70%-regel uiteindelijk rekenkundig 460 m3/u verzetten. Duco komt dan ook maar met één versie van de box voor alle particuliere toepassingen.

Automatisch inregelen

Bijzonder bij deze unit is het gepatenteerde inregelprincipe, gebaseerd op het principe van constante druk. Door sensoren in het systeem kunnen druk en flow semi-automatisch geregeld worden. Duco voorspelt dat de installateur met het inregelen nog maar de helft van de tijd kwijt is, en claimt met een kastafstraling van 52 dB(A) op vol debiet de stilte ventilatie-wtw in de markt te hebben. Op de VSK komen ook Orcon, Brink, en Itho Daalderop met nieuwe toestellen, om weer te voldoen aan de modernste eisen.

Duco komt óók met een ventilatiewarmtepomp. (tekst gaat verder onder de video)

 

Ventilatiewarmtepomp met zones

De Belgische ventilatiespecialist komt op de VSK ook met een doorontwikkelde versie van Inventum’s Ecolution Solo, die onder meer ook de basis vormt voor Eneco’s Warmtewinner en Nefit’s VentiLine. De vraaggestuurde warmtepomp, die DucoBox Eco heet, herwint de energie uit afgevoerde ventilatielucht voor verwarming en warm tapwater. Groot verschil met de andere spelers, is dezelfde gepatenteerde 2-zonesturing en de auto-inregeling. Bij de DucoBox Eco zal de vraagsturing op de ventilatie nooit worden overruled door de warmtevraag aan de warmtepomp. Indien de energie in de ventilatieretourlucht niet voldoende is om aan de vraag te voldoen, wordt er extra buitenlucht tot een maximaal debiet van 600m³/h ingeblazen, zodat de unit binnen de aanvaardbare marges van akoestiek, binnen de bouwkundige schil kan geplaatst worden. Dit toestel zal in het laatste kwartaal van 2018 voor de dealers beschikbaar komen.

Hybride en all-electric

Om zo breed mogelijk toepasbaar te zijn, van hybride tot all-electric, kan de keuze gemaakt worden tussen koppeling met verwarming, met tapwater of met beiden (met of zonder buffervat). Bij een toepassing met buffervat kan de regeling kiezen voor de meest logische energiebron voor de warmtevraag. Duco heeft bovendien gesleuteld aan de dimensionering van de verdamper en condensator, waardoor binnen het vermogen van 2,5 kW een hogere COP kan worden gehaald. Om het rendement van de warmtepomp verder op te krikken kan de aangevoerde lucht van buiten met het eigen ClimaTop rooster nog worden voorverwarmd. Dit toevoerrooster kan met een elektrische weerstand binnenkomende lucht tot -5° voorverwarmen naar 12°.

2 reacties op “Duco omarmt warmteterugwinning

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Zorg voor een stage die je nooit vergeet

Premium

Duur, traag en gedoe: maar aantal CO-vrij installateurs groeit fors

Itho Daalderop start met vervangen Vincents

Deelmobiliteit wint aan populariteit

Girls Day: meer vrouwen in techniek

Volker Wessels verkoopt installateur Homij