fbpx
Nieuws

Ventilatie-warmtepomp in concept

De ventilatiewarmtepomp DucoBox Eco van de Belgische fabrikant Duco komt ook in een all-electric pakket op de markt. Hierbij is de warmtepomp, afgelopen VSK geïntroduceerd, gekoppeld aan een technisch buffervat voor 300 liter.  Via een externe platenwisselaar voor tapwater en een gemengde pompgroep kan een woning dan volledig elektrisch verwarmd worden. De basis wordt dan gevormd uit de energie die de warmtepomp wint uit aangezogen ventilatielucht. Het vat bevat twee elektrische weerstanden die wisselend van elkaar geschakeld kunnen worden. De sturingsmodule schakelt de elektrische elementen in op het moment dat de ventilatiewarmtepomp met binnen- en buitenlucht het vat niet langer op temperatuur kan houden.

De vraaggestuurde warmtepomp DucoBox Eco herwint de energie uit afgevoerde ventilatielucht voor verwarming en warm tapwater. Duco heeft voor de warmtepomp een gepatenteerde 2-zonesturing en de eigen auto-inregeling. Bij de DucoBox Eco zal de vraagsturing op de ventilatie nooit worden overruled door de warmtevraag aan de warmtepomp. Indien de energie in de ventilatieretourlucht niet voldoende is om aan de vraag te voldoen, wordt er extra buitenlucht tot een maximaal debiet van 600m³/h ingeblazen, zodat de unit binnen de aanvaardbare marges van akoestiek, binnen de bouwkundige schil kan geplaatst worden.

29 reacties op “Ventilatie-warmtepomp in concept

 1. De La Somme BV schreef:

  Interesse

 2. Jansen schreef:

  Ik wil graag weten of dit iets voor ons kan zijn. Wat moet ook daar voor doen wie kan mij verder helpen.

 3. Jerry schreef:

  Interessant, wat kost dat?

 4. Bob schreef:

  Zeer interessant maar idd wat zijn de kosten ?

 5. Marten Hiemstra schreef:

  Hallo, wat kost deze ducobox?

 6. Remco schreef:

  Alleen interessant voor extreem zuinige huizen. Anders groot deel verwarming via electrische weerstand, dus eigenlijk electrische bijstook. Tot 600 kuub buitenlucht per uur, vermogen zal dan max 4 kW zijn. Wat is de seasonal performance factor van dit systeem, zal in Nederland zeker onder 3 zakken. Zit er een eev in, is de compressor modulerend en wat is het koude middel aangezien hij ook tapwater moet kunnen verwarmen. Tot welke buitentemperatuur kan hij op enkel buitenlucht werken.

  • Rob schreef:

   Stookkosten besparen begint bij isoleren. Met een ventilatie warmtepomp blijf je gewoon “voor de mussen stoken” maar dan electrisch en dat is omgekeerd te werk gaan.

 7. Henkw schreef:

  Wat een shit artikel. Geen kosten, geen inzicht, adacadabra.

 8. Jan schreef:

  Ziet er goed uit, maar idd, wat zijn de kosten.

 9. Harry schreef:

  Het is dan ook een artikel bestemd voor installateurs, vraag het daar eens!

 10. Gozien schreef:

  wat zijn de kosten voor aanschaf en voor het energieverbruik?

 11. E.van As schreef:

  Wat zijn de kosten? Levertijd?

 12. J.v.d.Berge schreef:

  Kosten?

 13. Patrick schreef:

  De aanschafkosten vind ik niet het belangrijkste , maar je moet je eens afvragen wat de stroomverbruik op jaarbasis zal zijn. Ik heb nu zonnepanelen om stroom te besparen. Wat ik in de vakbladen lees is dat mijn opbrengst aan stroom verbruikt gaat worden door de warmtepomp. Wat verdien ik dan?…..
  Daarbij komt nog , in de zomer heb ik alleen warmwater nodig terwijl de warmtepomp blijft draaien. Energie gratis van zonnepanelen. ,maar in de winter heb ik veel warmte en energie nodig die ik niet opwek.

  Warmtepomp kost alleen veel geld en het levert de klant uiteindelijk niets op. Zeker als straks de wetgeving rond zonnepanelen gaat veranderen qua saldering.

 14. p schreef:

  Kijk eens bij heatpumpholland. nl voor gasloos warmwater

 15. Neil schreef:

  Gast, Alleen bij warmtevraag loopt de warmtepomp, anders ventileert ie alleen. En ja, hij gebruikt stroom maar daarmee bespaar je gas. Uiteindelijk bespaar je wel energie. Of het je uiteindelijk geld opleverde blijft onduidelijk.

 16. Hans schreef:

  Dit is wel een interessante warmtepomp door de warme aanvoer van de ventilatie lucht behoud je een hoge COP in iedergeval beter dan zon ventilator in je tuin.
  Als je het huis op orde hebt wat isoleren betreft is deze warmtepomp veel belovend.
  Je hebt nu ook al ventilatie pomp boilers ook die hebben een hoge COP.
  Het gaat er om mensen wat geef je de warmtepomp als voedingtemperatuur, is die hoog dan zal hij met relatief weinig stroom veel warmte energie leveren.
  Groet Hans.

 17. Rikkertje schreef:

  Wat ik zo vreemd vind is dat iedereen alleen maar kijkt of dat ie er financieel beter van wordt.
  Natuurlijk snap ik dat je wilt weten wat het kost en wat het dan opbrengt, maar wat ik vooral wil weten hoeveel warmte krijg ik voor hoeveel CO2 uitstoot?
  Lever ik echt iets bij aan een gezonder leefmilieu? Of is het gewoon weer het lood-om-oud-ijzer-verhaal? Als ik daarmee milieuvriendelijker kan verwarmen (en ’s zomers koelen?) dan ben ik bereid om in aanvang wat meer ervoor te betalen. Ontwikkeling kost nu eenmaal iets aan tijd en wat meer aan geld.

 18. MCP schreef:

  En als ze deze nu met de flamco warmteopslag ( https://www.installatie.nl/artikelen/boiler-zonder-wateropslag/ ) gaan combineren is het een bijna ultieme oplossing voor veel huizen (zeker als er e.e.a. zoals hierboven ook al gevraagd werd bekend wordt)

 19. Mark schreef:

  Kom op mensen, beetje onderzoek mag ook wel.
  http://www.duco.eu/nl-nl-producten/nl-nl-luchtafvoer/nl-nl-ventilatieboxen-en-ventilatiewarmtepompen/nl-nl-ducobox-eco

  Cop van 5,3 bij a7/35 is hoog. Komt door gebruik van r134a koelmiddel IPV veelgebruikte r410a
  Werkt tot -7
  Mengt ventilatielucht met buitenlucht.
  Kost 4350 ex BTW voor alleen ducobox
  3150 ex BTW voor all electric pakket erbij.
  Thermisch vermogen 2,5kw, maar zal wel hoger uitvallen (max vermogen is 1200watt, Cop bij -7 is 2,43 dus 2880 vermogen)
  Werkt bij 35/30 graden en 45/40 graden, dus vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren.
  Gwp staat vermeld op het productfische. Dat is gerelateerd aan het CO2 uitstoot.

  Dus heb je nu gas, verstookt je zon 500m3 voor verwarming en krijg je je huis warm op max 45 graden aanvoer temperatuur, is dit een uitkomst.

  Zo niet, kan je hem evt inzetten als hybride.
  Hoeveel verbruikt hij? Nominaal vermogen is 700 watt, doe dit x aantal draaiuren warmtepomp en je hebt je verbruik ongeveer. https://warmtepomp-weetjes.nl/warmtepomp/indicatietabel/

 20. Stefan schreef:

  Beste,

  Ik zou een Duco silent 400m3/h willen installeren in een ruimte, met 3 afzuigplekken, en 2 wand doorvoeren.
  Wat zou dit kosten als ik dit bij een instelsteur zou laten doen.

  Gr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.