
Ketelfabrikant Remeha gaat een deel van het duurtesten voortaan uitvoeren in een zwembad in Apeldoorn. Hierdoor wordt de opgewekte warmte gebruikt voor de verwarming van het zwemwater.
Het Aquacentrum Malkander ligt hemelsbreed 750 van het fabriekscomplex van de fabrikant. Voordat ketelfabrikanten nieuwe of vernieuwde cv-toestellen op de markt brengen, worden deze altijd eerst grondig en langdurig getest. “We willen geen toestellen met kinderziektes introduceren. Een vast duurtestprogramma is daarvoor onmisbaar”, vertelt Idse de Wit, manager business development bij Remeha.. “Alle gemodificeerde onderdelen of nieuwe componenten worden in zo’n test grondig onderzocht en gemonitord.” Door de test in het zwembad uit te voeren, besparen het zwembad en Remeha aanzienlijk op de energierekening, is er een concrete bestemming voor de restwarmte uit de test, en realiseert de gemeente een behoorlijke CO2-reductie en besparing op onderhoud. Het zwembad, eigendom van de gemeente, bestaat uit een wedstrijdbad, een instructiebad en een recreatiebad.

Cascadeopstelling
De huidige cv-installaties van het zwembad, een grote cv-ketel en een wkk, was aan vervanging toe In samenwerking met de gemeente en gebouwbeheerder Accres , kwam Remeha kwam met de optie om het zwembad deels via een vaste, conventionele cascade-opstelling te verwarmen en deels via een duurtestopstelling. Dit houdt in dat het zwembad een bedrijfszekere cascade-opstelling krijgt van acht Quinta Ace toestellen van 150 kW per stuk. Daarnaast creëert Remeha de mogelijkheid om in een duurtestopstelling, gekoppeld aan de cascade-opstelling, maximaal tien verschillende toestellen met een maximaal vermogen van 400 kW op te stellen. De testopstelling wordt dit voor jaar geplaatst. Bakos uit Apeldoorn is verantwoordelijk voor het ontwerp, de installatietechniek in het zwembad is verzorgd door Hellebrekers Technieken te Nunspeet, voor de verwarmings en tapwaterinstallatie tekent WKZ uit Apeldoorn.
Op afstand monitoren
De cascadeopstelling van Quinta Ace toestellen is een back-up voor de testopstelling. Remeha heeft software geschreven om de warmte, afkomstig van de duurtestopstelling, in te passen in de warmtevraag van het zwembad. De duurtestbeproeving van het toestel en/of de componenten zal continu doorgaan. De warmte, die als restproduct van de beproeving wordt gezien, wordt te allen tijden nuttig aangewend. Verder kan de ketelfabrikant de data van de duurtestinstallatie op afstand monitoren en kan ze tevens het energiegebruik voor het zwembad inzichtelijk maken én optimaliseren. De verwarming en tapwaterinstallatie wordt losgekoppeld. Een direct gestookte boiler van 120 kW gaat warmwater (90/70 graden) leveren voor de douches. Daarmee worden warmteoverdrachtsverliezen voorkomen en kunnen de ketels op een lagere watertemperatuur (50/35 graden), en dus een hoger rendement draaien. Ook de warmtewisselaars in de baden en de pompen zijn vervangen.
Dan wordt de levensduur van de aluminium wisselaar met die gloor gassen end. ook gelijk getest.