fbpx
Nieuws

Dweilend ventilatiekanaal reinigen

Een nieuw systeem om ventilatiekanalen te reinigen. Het Belgische systeem Mobbit maakt gebruik van een dweil van microvezel die door de kanalen kan worden getrokken.

De vinding is bedacht en gepatenteerd door de Belgische installateur Ronny Reygel. Na ervaringen met bekende borstelsystemen voor kanaalreiniging, ontwikkelde hij een alternatief. Met Mobbit kunnen kanalen met diameters tussen 100 en 200 mm worden aangepakt.

Van ventiel naar ventiel

Met behulp van een traditionele stofzuiger en een ‘kite’ wordt een touw in het kanalennet getrokken. Dit touw hangt vast aan de ‘mob’ die gedrenkt is in water en een reinigingsmiddel. De ‘mob’ wordt meermaals door de leiding getrokken tot het spoelwater van de ‘mob’ helder achterblijft en al het vuil weg is. De reiniging gebeurt van ventiel naar ventiel. Toezichtluiken zijn dus niet meer nodig en het demonteren van onderdelen van het leidingnet behoort tot de verleden tijd. Het systeem bespaart dus tijd en geld.

De ‘mob’ is een bicomponente microvezel met een reinigend oppervlak. Het maakt gebruik van een capillair effect: door de chemische splitsing van het materiaal ontstaat een exponentieel groot oppervlak, waardoor het mengsel van water en schoonmaakmiddel het vuil kan opnemen. Er wordt dus geen gebruik gemaakt van borstels of ronddraaiende bewegingen en is dus niet belastend voor de leidingen. Bovendien blijft er geen water achter in de leidingen.

Vuile kanalen

Mv-kanalen worden maar weinig gereinigd. Door de hoeveelheid stof en vocht die in de kanalen en de afzuigunit achter blijft, gaat het rendement achteruit, waardoor bacteriën en ziektekiemen zich in het stof vast zetten en in huis worden verspreid. Niet onderhouden ventilatiekanalen kunnen tot vervuiling en discomfort leiden. Hoewel er geen regelgeving bestaat rond het schoonmaken van kanalen wordt er wel aangeraden dit periodiek te doen. Zeker in het geval van balansventilatiesystemen, waarbij de kanalen ook de inkomende lucht transporteren.

1 reactie op “Dweilend ventilatiekanaal reinigen

  1. Rens Vrolijk schreef:

    Goedemorgen, mooi systeem ik zal graag meer info willen hebben als dit kan ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.