
Ook Honeywell introduceert een thermostatische radiatorafsluiter met ingebouwde drukregelaar. Met deze appendage kunnen ruimtes van woningen dynamisch worden ingeregeld. De techniek vangt drukverschillen in het de installatie automatisch op, waardoor meer comfort uit een verwarmingsinstallatie gehaald kan worden.
Honeywell is niet de eerste met een dergelijk ventiel: zo hebben IMI Heimeier en Danfoss al geruimte tijd drukcompenserende radiatorthermostaten. De thermostatische radiatorafsluiter met ingebouwde drukregelaar heet Kombi-TRV. Met deze oplossing kunnen tweepijpsverwarmingssystemen waterzijdig worden ingeregeld. De Kombi-TRV is handig te installeren waar traditionele strangregelafsluiters moeilijk te gebruiken zouden zijn, bijvoorbeeld vanwege ruimtebeperkingen, bij renovaties of wanneer de locatie en de omvang van het leidingwerk onbekend zijn. Het resultaat: optimale temperatuurregulering in alle te verwarmen ruimtes, gemakkelijke automatische waterzijdige inregeling én een verhoging van de energie-efficiëntie.
Veel CV-installaties niet in balans
In traditionele, ongebalanceerde verwarmingssystemen zijn de volumestroomhoeveelheden bij elke radiator of andere warmteafgifte niet alleen afhankelijk van de instelling van de regelaarafsluiter. Het hangt ook af van de afstand tot de verwarmingsbron en van andere regelaarafsluiters in het systeem die openen en sluiten. Slecht of ongebalanceerde verwarmingssystemen zorgen voor radiatoren die koud blijven of langzaam warm worden, weinig comfort, hoge energierekeningen en dure bezoeken van onderhoudsmonteurs. Dynamisch inregelen kan deze deze problemen oplossen. Het enige dat de installateur hoeft te doen, is de maximale volumestroomhoeveelheid van de radiatorafsluiter in te stellen op de afsluiter. De ingebouwde drukregelaar garandeert dat die hoeveelheid onder variabele drukomstandigheden steeds constant blijft. Op deze manier is waterzijdig inregelen snel en veilig. Bovendien is het tijdsbesparend en verhoogt het de efficiëntie van het gehele systeem doordat de kamertemperatuur optimaal en individueel te regelen is. De investering in appendages voor alle radiatoren in een woning, heeft zich doorgaans binnen enkele jaren terugverdiend.
Trend: balans brengt comfort en besparing
Het waterzijdig inregelen wordt steeds populairder. Steeds meer installateurs, corporaties en woningeigenaren zien de toegevoegde waarde van het in de balans brengen van de CV-installatie. In geval van een CV-ketel betekent dit dat een installateur goed gekeken heeft naar volumestromen over afgiftesystemen, en de temperatuur van aanvoer en retour, zodat een modulerend HR-toestel optimaal condenseert en presteert. Waterzijdig inregelen wordt zelfs een erkende maatregel. Dit betekent dat het in normen wordt vastgelegd en bedrijven en instellingen die meer dan 25.000 m³ gas of 50.000 kWh stroom verbruiken verplicht worden balans te brengen tussen opwekker en afgiftesysteem. Ook komt het inregelen op een lijst met energiebesparende investeringen.
Bekijk hier een gratis webinar, dat we dit voorjaar hierover hebben gehouden.
Mooi dat deze techniek als de oplossing voor goed inregelen van cv-installaties wordt gezien.
Naast IMI en Danfos heeft ook Oventrop al jaren een drukcompenserende radiatorthermostaat van het type Q-tech.